WITAJ SZKOŁO! WITAJ PRZEDSZKOLE!
Zaczynamy szkołę, przedszkole i żłobek i witamy się z
katarkiem i kaszelkiem. Zmora każdej matki – również i moja. Mój młodszy już po
dwóch pierwszych dniach września odbył tygodniowy pobyt w domu celem eliminacji
kataru.
Starałam się z całych sił zaaplikować mu jak najwięcej
witamin bakteriobójczych, wirusobójczych i odpornościowych, a jak wiecie szukam
tego zawsze najpierw w jedzeniu a dopiero daleko na końcu w aptece. Odkąd
zostałam matką zdecydowanie większą wagę zaczęłam przykładać do jakości
kupowanego jedzenia i picia.
POIĆ DO PRZESADY – WYPŁUKAĆ INFEKCJĘ!
W czasie infekcji wiadomo, że należy dziecko poić (nie
dotyczy to wyłącznie dzieci :)). Wiele znanych mi matek podaje swoim dzieciom do picia wyłącznie wodę,
natomiast tylko sporadycznie sięga po soki czy herbaty. W moim wypadku było i
jest wręcz odwrotnie i sama nie wiem, czy to dlatego, że pragnę dać swojemu
dziecku coś smacznego i odżywczego czy
dlatego, że sama raczej wypijam tyle samo wody co innych napojów w ciągu dnia.
Generalnie wszystko w pojeniu dzieci rozbija się o cukier oraz inne substancje
słodzące – chodzi o to aby unikać dodatkowej słodyczy, czy to ze względu na
zdrowie (stan zębów, wzmożona praca trzustki, flora bakteryjna, etc) czy ze
względu na kaloryczność.
W SKLEPIE
Większość napojów, które możemy znaleźć na półkach
sklepowych, składa się głównie z wody, cukru, substancji słodzących i środków
chemicznych odpowiedzialnych za smak. „Najbrudniejsze” soki, bo tak je nazywam,
zawierają substancje, o których dziś wiadomo, że należy ich unikać, np. as
partam, acefultam, syropy wszelkiego rodzaju (kukurydziany, glukozowy, fruktoz
owy, orkiszowy, jęczmienny). Naturalnie nie kupujemy już napojów dosładzanych
cukrem, o którego istnieniu mam nadzieję każdy z moich czytelników dawno
zapomniał.
„Czyste” soki często
odtwarzane są z soku zagęszczonego lub z koncentratów, które uzyskuje się w
drodze termicznej obróbki, ta zaś sprawia, że sok traci cenne wartości
odżywcze. Pozbawiany jest witamin, minerałów i mikroelementów za to ma
wydłużoną datę spożycia. Jeśli taki sok nie zawiera dodatkowo środków słodzących
to ten właśnie wybieram dla moich dzieci, mając jednak świadomość, że nie jest
to znacząco odżywcze. Taki sok może i nie dostarczy dodatkowych cukrów, ale nie
dostarczy również witamin.
Wśród herbat i innych gotowych napojów wybieram te,
dedykowane dla dzieci, które zawierają substancje słodzące nieszkodliwe dla
zębów, np. ksylitol, maltodekstryna, stewia. Przy czym mam świadomość, że
maltodekstryna ma wysoki IG, a do ksylitolu przyzwyczajałam dzieci małymi
kroczkami.
Od lat robię domowe soki, do których używam ksylitolu, zaparzam
owocowe herbaty, które następnie wystudzone daję dzieciakom do picia.
I wszystko to w porządku, jeśli chcemy poprzestać na tym,
aby napój gasił pragnienie i nie szkodził.
Spójrzmy teraz na soki, które chwalą się bogactwem wartości
odżywczych i mamią nas – mamy, swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Mam na
myśli wszystkie gęste przeciery zamykane w butelkach na kilka dni lub
kilkanaście miesięcy.
Nawet „świeżo wyciskane” soki, które spędzają na półce kilka
godzin do kilku dni, tracą wartości, ponieważ witaminy wystawione na działanie
słońca, temperatury czy powietrza tracą swą naturalną moc. Są to soki bardziej
wartościowe niż te przygotowane z soku zagęszczonego, ale jednak nie są to
zmiażdżone czy świeżo wyciśnięte owoce i warzywa.
Smoothies są sycące, niestety nie mogą równać się ze świeżo
wyciśniętym w domu i spożytym od razu po przygotowaniu sokiem. Gdyż jedynie
świeżo wyciskane soki zawierają maksymalną ilość pożądanych substancji
odżywczych, które nasz organizm jest w stanie strawić. Pite na czczo surowe
soki są wchłaniane do krwioobiegu w ciągu piętnastu minut.
W DOMU
Generalnie soki dobrze wpływają na nasze zdrowie i można je
stosować w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać, gdyż zawartość
poszczególnych substancji odżywczych w produktach, z których powstają soki,
może mieć bardzo konkretne zastosowanie prozdrowotne.
Dziś przepisy na dwa soki zwiększające odporność, w sam raz
na zbliżającą się jesień. Moje dzieci te soki lubią, może i Wasze je polubią :) W domu mam dwie wyciskarki
do soków, jedna nadaje się wyłącznie do owoców miękkich i bez skórki, druga
jest wygodniejsza, gdyż można do niej wrzucać bez obierania…oczywiście nie
banana czy cytrynę :)
Z banana przygotowuję smoothie, a do tego wystarcza mi często po prostu blender.
Myślę, że niezależnie od wyposażenia swojej kuchni, każdy znajdzie coś dla
siebie :)
Przygotowane w domu soki również tracą swoje wartości
odżywcze wraz z upływającym czasem – aby temu zapobiegać, przechowuj sok w
lodówce. Najlepiej jednak przygotować je na śniadanie i podać dzieciom przed
wyjściem z domu, na czczo.
Potężna dawka chroniących komórki flawonoidów
Składniki
·
4 jabłka pocięte na cząstki ze skórką bez
koszyczków nasiennych
·
4 śliwki dużych rozmiarów np. jerozolimki
·
40 owoców świeżej żurawiny
Przygotować go można w wyciskarce (np. Vortex) lub zwykłym
blenderem, jeśli zamiast dwóch jabłek użyjecie szklanki soku jabłkowego. Jeśli
używasz blendera, namocz owoce żurawiny w soku przez noc.
Jabłko jest bogatym źródłem kwercetyny – flawonoidy i silnego
antyoksydantu, który neutralizuje efekty niszczącego działania wolnych
rodników. Pełne fito chemikaliów żurawiny także obfitują w antyoksydanty, oraz
manganu. W śliwkach zaś jest mnóstwo witaminy C – kluczowej witaminy dla
optymalnego funkcjonowania zdrowego systemu odpornościowego.
Aby skrócić infekcje lub przeziębienie
Składniki
·
3 dojrzałe owoce kiwi
·
15 truskawek (mogą być z mrożonki)
·
25 owoców winogron, najlepiej bez pestek
Ten sok można przygotować w sokowirówce do miękkich owoców,
jeśli nie masz wyciskarki do twardszych. Można również przygotować z tego
smoothie blenderem, zamieniając owoce winogron na banana i ewentualnie dodając
odrobinę mleka roślinnego.
Owoce proponowane w tym soku zawierają mnóstwo zwalczającej
infekcję witaminy C. Dodatkowo kiwi zawiera luteinę – fito składnik
zmniejszający ryzyko nowotworów, chorób serca i oczu. Zarówno truskawki jak i
winogrona obfitują w kwas elagowy, który dodatkowo neutralizuje substancje
rakotwórcze. Jeśli z powodu braku wyciskarki zmienisz winogrona na banana to
wraz z nim dostarczysz dzieciom sporo chromu, który bierze udział w produkcji
energii. Banan doda też siły i węglowodanów dających uczucie sytości.
Istnieje również wiele przypraw, którymi możemy modyfikować
smak i zwiększać dobroczynne właściwości soków. Z pomocą przyjdzie cytryna,
imbir, cynamon, mielone goździki, kurkuma i bazylia, która hamuje działanie szkodliwych bakterii odpornych
na kurację antybiotykową. Jeśli interesuje Was ten temat i chcecie poznać więcej dobroczynnych właściwości owoców, warzyw i przypraw, to dajcie mi znać. Bardzo się tym interesuję i chętnie coś więcej napiszę :)
Pozdrowionka!
Ania
Chodzę na basen 3 razy w tygodniu i nie mam katarów, a przeziębienie trwa 1 dzień i zdarza się raz w roku.
OdpowiedzUsuńBasen jako sposób na hartowanie oraz aktywność jednocześnie.
UsuńDzięki za podpowiedź ;)
marzy mi sie sokowirowka
OdpowiedzUsuńbo sok z kartonika nawet ten 100% to nie to samo
To prawda i nie chodzi o smak, tylko o te wartości odżywcze, które w tym kartoniku są jednak dużo mniejsze...
UsuńJa ostatnio kupiłam sokowirówkę i jak najbardziej stwierdzam, że był to udany zakup. Nic nie dorównuje sok ze świeżych owoców.
OdpowiedzUsuńTo prawda - w smaku i wartości najlepsze :)
UsuńPotężna dawka witamin, z pewnością warto korzystać z wszelkich sposobów.
OdpowiedzUsuńCzosnek, dużo snu i wiele takich naturalnych pomysłow :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com/pl/
Smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWarto zwrócić uwagę na metody nasz babuleniek :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem sokowirówki..
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki świeżo wyciskany sok <3
Super te Twoje artykuły, ja polecam poczytać Kcalmara m.in jak zadbać o odporność swojego dziecka i wiele innych :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł a teraz gdy jesień uderzyła to na pewno się przyda wielu osobom :) Też uważam, że zdrowe żywienie dużo płynów pomaga wrócić do zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne posty :)
Każdy sposób jest warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńNiezwykle pouczający jest ten wpis. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowy wpis. Super
OdpowiedzUsuń