"Retro warzywa" to książka pięknie wydana, w rozmiarach albumu z wielkimi fotografiami na całą stronę - czyli wszystko tak jak lubię. W książce znajduje się 105 przepisów z wykorzystaniem warzyw, po które współcześnie rzadko sięgamy: jarmuż, skorzonera, rabarbar, pasternak, brukiew, burak i topinambur. Sięgamy po nie rzadko, bo niewiele o nich wiemy, a tym bardziej nie mamy pomysłów na ich wykorzystanie. Za to autorzy książki pomysłów mają co niemiara, w dodatku są to pomysły typu fusion, a bywają również iście szalone pomysły, jak pizza z burakami, jabłkami i kaszanką, którą musiałam spróbować!
Dziś dla Was przepis z najnowszej książki Pawła Łukasika i Grzesia Targosza "Retro warzywa". Jeszcze raz gratuluję pięknego wydania :) Zapraszam fanów eksperymentów kulinarnych do tej książki, która nie tylko ukaże mnóstwo możliwości wykorzystania tych zapomnianych warzyw, ale pomoże zaskoczyć najbardziej światowego gościa :)
PIZZA Z BURACZANYM PESTO
ORAZ KASZANKĄ I JABŁKIEM
Składniki
na ciasto:
- 455g mąki pszennej
- 280ml wody letniej
- 15g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
na pesto:
- 250g buraków
- 50g orzechów włoskich
- 75g twardego sera żółtego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 75ml oliwy
- sól, pieprz
dodatki:
- 2 jabłka
- 2 pęta kaszanki
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 pęczka świeżego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać. Wlać do niej letnią wodę i drożdże. Ja dodałam instant. Wymieszać i pozostawić na 10 minut. Dodać sól, oliwę i wyrabiać 10 minut. W razie potrzeby dołożyć mąkę lub wodę (ciepłą). Gdy ciasto przestanie się kleić należy je przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Nie bądźcie niecierpliwi - moje ciasto zaczęło rosnąć dopiero po 40-50 minutach!
Gdy ciasto podwoi swoja objętość należy je ponownie wyrobić, rozłożyć na blaszce wysmarowanej oliwą i przykryć ponownie ściereczką, aby znów troszkę podrosło.
2. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez godzinę. POtem obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Myślę, że do tego pesto sprawdzą się również gotowane buraki, które już obrane możemy kupić w sklepie.
3. Orzechy uprażyć na patelni. Ja do swojego pesto wybrałam nerkowce.
4. W pojemniku do blendowania umieścić pokrojone buraki, pokrojony ser, orzechy i resztę składników na pesto i zblendować na pesto.
Samo pesto jest wspaniałe - pyszne, aromatyczne, po prostu BOMBA. Robiłam je już dwukrotnie po tym jak pierwszy raz zrobiłam je do pizzy.
Pesto wytrzymuje w lodówce 2-3 dni, jest świetnym dodatkiem do mięsa, kotletów ze strączków czy do kaszy jaglanej. Naprawdę polecam ten przepis! <3
5. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
6. Kaszankę bez otoczki pokroić w plasterki.
Ja wybrałam kaszankę bez wątróbki.
7. Na znów podrośnięte ciasto na blaszce wykładamy pesto, układamy jabłka i kaszankę. Posypujemy solą, świeżym pieprzem i pieczemy 10-12 minut na 240 stopni.
Przy kaszance niestety umyka fantastyczny smak orzechowo-buraczanego pesto, niemniej takie pesto do pizzy to wspaniała alternatywa do pomidorów, których nie każdy może jeść. Jabłka w tej pizzy chyba zmieniłabym na jakieś lekko chrupiące warzywo, np. na białą rzodkiew.
Pizza jest dobra, zwłaszcza jeśli akurat macie chęć na kaszankę lub generalnie ją lubicie.To bardzo szalona potrawa i z całej książki właśnie ją musiałam spróbować jako pierwszą! Dodatkowo pizza jest niezwykle sycąca, dlatego jeśli możecie to koniecznie zaproście znajomych na spróbowanie :)
Więcej o książce znajdziecie w sieci, ze swojej strony serdecznie polecam :)
Ania
pizza z kaszanka i buraczanym pesto, no coz, faktycznie niezle eksperymenty, ale wyglada nawet ciekawie :) moj mezczyzna az tak nie fantazjuje w kuchni, ale stara sie :) ostatnio sporo mi przyrzadza dan w multicookerze, dostał na urodziny ten od redmond i teraz nie ma juz wymowki, ze mu ciezko cos ugotowac :P.
OdpowiedzUsuńna blogu znajdziesz kilka przepisów z multicookerem - zapraszam :)
UsuńA pizzę spróbujcie - jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ;)
Pozdrawiam
Mnie także do gustu przypadają książki kucharskie z dużymi zdjęciami i produktami, po które łatwo sięgnąć. :) Ciekawi mnie, czy wszystkie przepisy w tej "Retro Warzywach" są takie przystępne i warzywa nie są trudne w kupieniu, tak jak ma się to z jarmużem czy burakiem?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem tak - produkty użyte w przepisach są łatwo dostępne. Bo choć przepisy potrafią być bardzo wymyślne, to jednak kłopotu za składnikami nie powinnaś mieć...chyba, że mieszkasz w małej miejscowości, ale to też nie jest reguła. Znam dobrze np. Mielnik nad Bugiem (8000 mieszkańców) i jest tam jeden supermarket, w którym jest regał z żywnością zdrową, ekologiczną i zagraniczną - dosłownie wszystko czego czasem trzeba można tam znaleźć. Więc tak jak piszę - to zależy, ale generalnie składniki nie są wymyślne :)
UsuńSzybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.
To musiał wymyślić mężczyzna!!! :D
OdpowiedzUsuńJa teraz dietetycznie z Kcalmarem.. Grzeczna muszę być, więc zjem jak jakiś Pan mi zaserwuje:D