Kokos
to orzech, który swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom
odżywczym - zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in.
przyśpieszają przemianę materii. W związku z tym kokos jest polecany m.in. na
odchudzanie.
Kokos
to orzech, którego właściwości zdrowotne są doceniane nie tylko przez jego
amatorów, lecz także przez naukowców. Nic dziwnego - miąższ kokosa, czyli biała
i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha, jest bogaty w błonnik, potas,
magnez i fosfor, a także w kwas foliowy.
Jednak największą wartość zdrowotną
przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie są
to jednak te same nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w większości
produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli trójglicerydy długołańcuchowe (LCT),
przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy.
Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe
(MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób. W związku z tym, że ich
cząsteczki są mniejsze, proces ich metabolizmu jest szybszy. Nie wymaga bowiem
obecności enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów LCT, czyli
lipazy i żółci. Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego
wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Dzięki temu nie są odkładane jako
materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.
Kokos na odchudzanie
Tę
właściwość kokosów wykorzystują osoby będące na diecie odchudzającej. Z kolei
brazylijscy naukowcy, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie
"Lipids", przekonują, że kokosy powinny włączyć do diety zwłaszcza
osoby zmagające się z otyłością
brzuszną, gdyż wspomagają walkę z nią.
Świeży
kokos jest dość kaloryczny (354 kcal/100 g), dlatego należy go spożywać w
umiarkowanych ilościach – tylko wtedy będzie sprzyjał utracie wagi.
W
ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które
cierpiały na otyłość brzuszną. Okazało się, że panie, które spożywały olej z
kokosa (zawierający kwasy MCT), miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w
talii niż kobiety z grupy kontrolnej. Jednak inni podchodzą sceptycznie do
wyników tych badań (m.in. Ashley Simmons, kardiolog z w University of Kansas
Hospital) i zauważają, że różnica w obwodzie była niewielka, a same badania,
które były wykonywane w krótkiej perspektywie czasowej, nie wystarczą, żeby
uzasadnić korzyści zdrowotne płynące z przyjmowania pozyskiwanego z miąższu
kokosa oleju.
Ponadto
miąższ kokosa w 100 g zawiera 15,23 g węglowodanów, z czego większość, bo
prawie 60 proc. ( 9 g/100 g), to wypełniający żołądek i dający na długo uczucie
sytości błonnik. Jeszcze więcej włókna pokarmowego zawiera suszony miąższ
orzecha kokosowego - trochę ponad 23 g błonnika w 100 g. Taka ilość pokrywa niemalże
całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik!
Wartości odżywcze świeżego
miąższu kokosa (w 100 g)
·
Wartość energetyczna - 354 kcal
·
Białko ogółem - 3,33 g
·
Tłuszcz - 33,49 g
·
Węglowodany - 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
·
Błonnik - 9,0 g
Witaminy
·
Witamina C – 3,3 mg
·
Tiamina – 0,066 mg
·
Ryboflawina – 0,020 mg
·
Niacyna - 0,540 mg
·
Witamina B6 - 0,054 mg
·
Kwas foliowy - 26 µg
·
Witamina E – 0,24 mg
·
Witamina K - 0,2 µg
Minerały
·
Wapń – 14 mg
·
Żelazo - 2,43 mg
·
Magnez - 32 mg
·
Fosfor - 113 mg
·
Potas - 356 mg
·
Sód – 20 mg
·
Cynk - 1,10 mg
Kokos obniży poziom
cholesterolu
Nasycone
kwasy tłuszczowe zawarte w miąższu kokosa nie przyczyniają się do podwyższenia
poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy.
Kokos
jest skarbnicą potasu (356 mg/100 g), w związku z tym może się przyczynić się
do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Wręcz
przeciwnie – z badań opublikowanych w czasopiśmie „Lipids” wynika, że
przyczyniły się one do wzrostu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i
obniżenia jego "złej" frakcji LDL, a co za tym idzie - zmniejszyły
ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób serca. Dowodów na pozytywny wpływ
kokosa na pracę układu sercowo-naczyniowego można szukać także w Australii i
Polinezji.
Mieszkańcy tych rejonów spożywają najwięcej produktów kokosowych na
świecie i rzadziej zapadają na choroby serca. Jednak sceptycy zauważają, że nie
wiadomo, czy ma to związek z dietą z udziałem kokosów, czy może w grę wchodzą
inne czynniki.
Kokos na próchnicę i
pleśniawki
Kokos
może zapobiegać powstawaniu próchnicy – przekonują naukowcy z Athlone Institute
of Technology (AIT) w Westmeath (Irlandia). Wszystko dzięki zawartemu w nim
olejowi kokosowemu, który, w kontakcie ze śliną (a konkretnie z zwartymi w niej
enzymami trawiennymi), zapobiega przyleganiu i osadzaniu się bakterii będących
przyczyną próchnicy, a tym samym ich namnażaniu się w jamie ustnej. Naukowcy
przekonują, że olej zawarty w miąższu kokosa może być tak samo skuteczny jak
chemiczne płyny do płukania ust. Ponadto przekonują, że olej ten zwalcza
drożdżaki Candida albicans, które są przyczyną pleśniawek jamy ustnej.
Kokos naturalnym
antybiotykiem?
Z
kolei z badań innych naukowców wynika, że znajdujące się w miąższu orzecha
substancje potrafią zwalczyć gronkowca złocistego, a nawet poradzić sobie z
wirus opryszczki, odry i grypy. Mimo że oficjalnie nie potwierdzono tych
właściwości kokosa, jest on przez niektórych uważany za naturalny antybiotyk.
Kokos może zapobiec
rozwojowi Alzheimera?
Trójglicerydy
średniołańcuchowe znajdujące się w miąższu kokosa mogą zapobiec rozwojowi, a
także pomóc w leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera. Naukowcy już w 2006
roku na łamach „Neurobiology of Aging” przekonywali, że podawanie
trójglicerydów średniołańcuchowych chorym na Alzheimera spowodowało znaczącą
poprawę ich stanu. Są to jednak wstępne badania i konieczne są dalsze testy
potwierdzające omawiane właściwości kokosa.
Kokos – zastosowanie w
kuchni
Miąższ
kokosa można zjeść od razu po rozłupaniu orzecha, prosto ze skorupy, albo przyrządzić
na jego bazie desery.
Ważne
Przed
zakupem kokosa należy nim wstrząsnąć. Jeśli słychać chlupotanie, oznacza to, że
kokos jest świeży - tylko takie orzechy należy kupować. Jeśli nie słychać
chlupotania, oznacza to, że jądro kokosa jest wyschnięte, a co za tym idzie -
że kokos jest stary i praktycznie niejadalny.
Świeżo
starty miąższ kokosa z dodatkiem gorącego mleka lub wody może być bazą do mas i
kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki
kokosowe, może być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek
owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do ryb.
Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem.
Świeży
kokos ma niski indeks glikemiczny (IG=45), w związku z tym cukrzycy mogą go
wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu.
Kokos
może być także składnikiem drinków i orzeźwiających owocowych shake'ów.
Warto
wiedzieć, że mąka kokosowa, produkowana z drobno zmielonego, wysuszonego i
odtłuszczonego miąższu kokosa, zawiera najwięcej błonnika spośród wszystkich
mąk oferowanych na rynku. Ponadto nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna,
dlatego mogą ją spożywać osoby zmagające się z celiakią czy alergią na gluten
oraz innymi alergiami pokarmowymi.
To ci się przyda : Kokos –
jak otworzyć kokosa?
Jak
obrać kokosa? W kokosie znajdują się 3 wgłębienia. W jednym z nich zrób dziurkę
(zwykle jedno z nich jest łatwe do przebicia, pozostałe dwa sprawiają
problemy). W tym celu możesz użyć wąskiego noża lub korkociągu. Następnie obróć
kokos do góry nogami i wylej przez wydrążoną dziurkę znajdującą się w nim wodę
kokosową, którą również możesz wykorzystać w celach kulinarnych.
Potem
przytrzymaj mocno koksa i uderz w niego tępą stroną (nie ostrzem) ciężkiego
noża po obwodzie. Orzech powinien pęknąć i sam się otworzyć. Jeśli nie, można
sobie pomóc, uderzając we wbity nóż tłuczkiem do mięsa. Jednak wówczas należy
zachować szczególną ostrożność.
Jak
teraz odłączyć miąższ od skorupy? Weź nóż z okrągłą końcówką. Podważ miąższ i
staraj się odłączyć go od skorupy orzecha ( w zasadzie wystarczy go tylko lekko
podważyć, by sam odszedł od skorupy). Następnie ostrym nożem obierz miąższ z
brązowej skórki.
źródło:TUTAJ
Czy wiórki kokosowetez mają takie właściwości jak swiezy kokos? Ostatnio zrobilam mleko kokosowe ale oprocz mnie,nikt nie chce pić.
OdpowiedzUsuńA mleko kokosowe z puszki piją? Czy napój kokosowy z kartonu piją?
UsuńWiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Często stosowane są jako dodatek do ciast, ciastek i rozmaitych batoników i mało kto traktuje je jako wartościowy element zdrowej diety. Faktycznie, gdyby pobieżnie przyjrzeć się wartościom odżywczym tego produktu żywnościowego, okazałoby się, że zawiera jedynie śladowe ilości witamin i białka, trochę potasu i magnezu, a jego „bazę” stanowi tłuszcz, a dokładnie kwasy tłuszczowe nasycone.
Wiórki kokosowe okazują się być pomimo tego wartościowym elementem diety, przede wszystkim za sprawą sporej zawartości błonnika (ok21g/100g). Błonnik pokarmowy, choć nie jest rozkładany przez nasze enzymy trawienne, to uznaje się, iż jego jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie czy korzystnie wpływając na poposiłkową glikemię (czyli wzrost poziomu cukru po spożyciu pokarmu). Niestety, wiele osób nie dostarcza jego odpowiedniej ilości z diety, stąd też istotne jest by uwzględnić w jadłospisie dobre źródła błonnika.
Szczególnie w okresie stosowania diety niskowęglowodanowych, kiedy najczęściej wyraźnemu zmniejszeniu ulega spożycie produktów roślinnych bogatych w substancje balastowe, wiórki kokosowe stanowić mogą znakomite uzupełnienie codziennego menu. Błonnik pokarmowy w nich zawarty wpływa także korzystnie na profil lipidowy krwi, co potwierdziły badania naukowe (Trinidad i wsp.). Wiórki kokosowe pomimo, iż zawierają ponad 60% tłuszczu wykazują działanie hipolipemizujące i nie ustępują tutaj płatkom owsianym. Wynika to nie tylko z obecności błonnika, ale również z faktu, iż lipidy w nich zawarte to przede wszystkim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ( MCT), które wchłaniane i metabolizowane są zupełnie inaczej niż kwasy długołańcuchowe - nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu złego cholesterolu.
Wiórki kokosowe stanowią tanie i wartościowe źródło błonnika pokarmowego i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których odżywczy potencjał często wykorzystywany jest w żywieniu i suplementacji sportowej. Wiórki kokosowe nadają się znakomicie jako dodatek do musli, serów czy odżywek białkowych, jak i innych produktów żywnościowych i potraw. - potreningu.pl - polecam :)
Obszerny i interesujący artykuł, który rozwiał moje najmniejsze wątpliwości i jeszcze bardziej zainteresował swoimi właściwościami :) dziękuje za info
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń