października 22, 2016

8 FAKTYCZNYCH KORZYŚCI Z PICIA ŚWIEŻOWYCISKANYCH SOKÓW




1.      ŁATWE PRZYSWAJANIE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ WITAMIN

W trakcie przygotowywania soków owoce lub warzywa ściska się, rozdrabnia bądź odwirowuje w celu uzyskania zdrowej cieczy. W całych owocach i warzywach niektóre enzymy, substancje fitochemiczne i witaminy (szczególnie A, C, E), a także skł. mineralne , takie jak: żelazo, potas, miedź, sód, jod, magnez są uwięzione w nietrawionym błonniku i w związku z tym nie zostają przyswojone przez nasz organizm. Po przejściu przez wyciskarkę i uwolnieniu się z celulozowej masy są one bardzo łatwo dostępne dla naszego organizmu po upływie już 15 minut. W ten sposób zmniejsza się zużycie energii przeznaczonej na trawienie. Organizm może bez przeszkód przeprowadzać detoksykację, czyli oczyszczanie. Najlepiej wybierać wyciskarki wolnoobrotowe, ja używam Vortex.

2.      WALKA Z DOLEGLIWOŚCIAMI I CHOROBAMI

Picie świeżo wyciskanych soków jest szczególnie skuteczne w zapobieganiu takim schorzeniom cywilizacyjnym jak:

·         miażdżyca

·         cukrzyca typu 2

·         otyłość

·         nadciśnienie

·         zwyrodnienie stawów

·         zapalenie kości i dziąseł

·         choroby wątroby

·         choroby trzustki

·         choroby serca

·         nowotwory

Schorzenia te są konsekwencją nieprawidłowego odżywiania: nadmiaru węglowodanów prostych, białka zwierzęcego, tłuszczów nasyconych, żywności wysoko przetworzonej.

Soki stanowią skuteczny sposób leczenia, co wynika ze składu warzyw i owoców. Znajdują się w nich łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze nienasycone, białka, w tym aminokwasy egzogenne, witaminy, enzymy, czyli biokatalizatory wszystkich niemal procesów zachodzących w naszym organizmie. W tej postaci natura dostarcza nam także flawonoidów, fitohormonów i przeciwutleniaczy, chroniących przed atakiem wolnych rodników i ich rakotwórczym działaniem na komórki. Soki stanowią bogate źródło biopierwiastków neutralizujących kwasy oraz inne toksyczne produkty przemiany materii. Dostarczają substancji likwidujących stany zapalne, szkodliwe bakterie i grzyby w naszym organizmie.

3.      NAWADNIANIE

Nasze komórki składają się głównie z wody, która to odgrywa ogromną rolę w prawidłowym ich funkcjonowaniu. Dlatego też każdy z nas powinien wypijać każdego dnia ok. 8 szklanek czystej wody. Surowe soki dostarczają naszemu organizmowi wodę niezbędną do uzupełniania zapasu płynów, a jednocześnie stanowią doskonałe źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych, enzymów i substancji fitochemicznych. Poza tym soki przyczyniają się do ALKALIZACJI płynów ustrojowych, co ma wielkie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego oraz przebiegu procesów metabolicznych.

4.      DETOKSYKACJA

W związku z tym, iż surowe soki charakteryzują się brakiem błonnika, wykazują one działanie PRZECZYSZCZAJĄCE (lepiej zauważalne w przypadku soków owocowych) i dzięki temu przyczyniają się do usuwania toksyn z naszego organizmu. Proces detoksykacji oraz oczyszczania układu pokarmowego, w szczególności jelit pozwala oczyścić umysł oraz doskonale poprawia nastrój, usprawnia procesy metaboliczne.

5.      DAWKA ENERGII

Żywe rośliny są nośnikiem zielonej siły, z której nasze ciało może korzystać, jeśli tylko będziemy dostarczać mu świeżo wyciskane soki.

6.      OGROMNE ILOŚCI PRZECIWUTLENIACZY

Zioła, owoce, warzywa zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które to przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, przyczyniających się do niszczenia i starzenia się komórek, zwiększając ich podatność na nowotwory.

7.      NATURALNE CUKRY

Cukry naturalne zawarte w owocach i warzywach spożywa się wraz z mnóstwem witamin, składników mineralnych, substancji fitochemicznych, których nie znajdziemy w cukrze rafinowanym. Cukry naturalne dostarczają wiele zdrowej energii.

8.      ŹRÓDŁO CHLOROFILU

Chlorofil występuje wyłącznie w roślinach, a dostarczany wraz ze świeżym sokiem ma za zadanie wspierać proces wytwarzania hemoglobiny, która to z kolei usprawnia transport tlenu do wszystkich komórek naszego ciała.

Najlepszymi owocami i warzywami nadającymi się do wyciskania świeżych soków są te z własnego ogródka, w którym nie stosujemy nawozów sztucznych i środków ochrony, lub rośliny z upraw ekologicznych. Należy pamiętać, iż zwiększając spożycie warzyw i owoców, można zapobiec 19 % nowotworów układu trawiennego, 31 % choroby niedokrwiennej serca oraz 11 % zawałów.

Soki należy pić bardzo powoli i na czczo najlepiej (pól godz. przed jedzeniem i 2 godz. po jedzeniu), wówczas ich przyswajanie rozpocznie się już w jamie ustnej, a po 15 minutach dotrą do krwi i wszystkich komórek. Szklanka soku dziennie z marchewki, selera, buraka i kapusty dostarcza niemal wszystkich składników odżywczych i wystarczy w terapii profilaktycznej. Natomiast jeśli sok potraktujemy jako lek powinno się zwiększyć jego ilość do 1 l dziennie.
pozdrawiam,
Ania

3 komentarze:

  1. Oooo :) Uwielbiamy soki wyciskane na świeżo :) Kiedyś mieliśmy okazje testować soki marki CURRATIO http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/06/recenzja-sokow-firmy-curattio.html :) Ale zwykle robimy je sobie sami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny i przydatny artykuł, jednak dodałabym do niego trochę "niebezpieczeństwa", szczególnie przy użyciu soków owocowych jako prewencja cukrzycy tupu II i innych, które skutkują zaburzeniami glikemii. Skok glukozy we krwi po wypiciu soku owocowego, np. pomarańczowego nie jest dla nas naturalny, w optymalnych warunkach zjemy jedną, dwie pomarańcze a nie będziemy pić soku, gdzie na szklankę potrzebujemy więcej owoców. Wysoki skok glukozy będzie następnie prowadził zwiększonego wyrzutu insuliny, co wcale nie jest korzystne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Soki super sprawa! Jabłka, marchewki, pomarańcze, buraki, pomidory, cytryny, cuda, cuda można robić! Wcześniej korzystałem z sokowirówki, ale przestawiłem się na wyciskarkę (mam vortex właśnie( i sprawdza się bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger