1.
ŁATWE PRZYSWAJANIE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ
WITAMIN
W trakcie przygotowywania soków owoce lub warzywa ściska
się, rozdrabnia bądź odwirowuje w celu uzyskania zdrowej cieczy. W całych
owocach i warzywach niektóre enzymy, substancje fitochemiczne i witaminy
(szczególnie A, C, E), a także skł. mineralne , takie jak: żelazo, potas,
miedź, sód, jod, magnez są uwięzione w nietrawionym błonniku i w związku z tym
nie zostają przyswojone przez nasz organizm. Po przejściu przez wyciskarkę i
uwolnieniu się z celulozowej masy są one bardzo łatwo dostępne dla naszego
organizmu po upływie już 15 minut. W ten sposób zmniejsza się zużycie energii
przeznaczonej na trawienie. Organizm może bez przeszkód przeprowadzać
detoksykację, czyli oczyszczanie. Najlepiej wybierać wyciskarki wolnoobrotowe,
ja używam Vortex.
2.
WALKA Z DOLEGLIWOŚCIAMI I CHOROBAMI
Picie świeżo wyciskanych soków jest szczególnie skuteczne w
zapobieganiu takim schorzeniom cywilizacyjnym jak:
·
miażdżyca
·
cukrzyca typu 2
·
otyłość
·
nadciśnienie
·
zwyrodnienie stawów
·
zapalenie kości i dziąseł
·
choroby wątroby
·
choroby trzustki
·
choroby serca
·
nowotwory
Schorzenia te są konsekwencją nieprawidłowego odżywiania:
nadmiaru węglowodanów prostych, białka zwierzęcego, tłuszczów nasyconych,
żywności wysoko przetworzonej.
Soki stanowią skuteczny sposób leczenia, co wynika ze składu
warzyw i owoców. Znajdują się w nich łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze
nienasycone, białka, w tym aminokwasy egzogenne, witaminy, enzymy, czyli biokatalizatory
wszystkich niemal procesów zachodzących w naszym organizmie. W tej postaci
natura dostarcza nam także flawonoidów, fitohormonów i przeciwutleniaczy,
chroniących przed atakiem wolnych rodników i ich rakotwórczym działaniem na
komórki. Soki stanowią bogate źródło biopierwiastków neutralizujących kwasy
oraz inne toksyczne produkty przemiany materii. Dostarczają substancji
likwidujących stany zapalne, szkodliwe bakterie i grzyby w naszym organizmie.
3.
NAWADNIANIE
Nasze komórki składają się głównie z wody, która to odgrywa
ogromną rolę w prawidłowym ich funkcjonowaniu. Dlatego też każdy z nas powinien
wypijać każdego dnia ok. 8 szklanek czystej wody. Surowe soki dostarczają
naszemu organizmowi wodę niezbędną do uzupełniania zapasu płynów, a jednocześnie
stanowią doskonałe źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych, enzymów
i substancji fitochemicznych. Poza tym soki przyczyniają się do ALKALIZACJI
płynów ustrojowych, co ma wielkie znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania
naszego układu odpornościowego oraz przebiegu procesów metabolicznych.
4.
DETOKSYKACJA
W związku z tym, iż surowe soki charakteryzują się brakiem
błonnika, wykazują one działanie PRZECZYSZCZAJĄCE (lepiej zauważalne w
przypadku soków owocowych) i dzięki temu przyczyniają się do usuwania toksyn z
naszego organizmu. Proces detoksykacji oraz oczyszczania układu pokarmowego, w
szczególności jelit pozwala oczyścić umysł oraz doskonale poprawia nastrój,
usprawnia procesy metaboliczne.
5.
DAWKA ENERGII
Żywe rośliny są nośnikiem zielonej siły, z której nasze
ciało może korzystać, jeśli tylko będziemy dostarczać mu świeżo wyciskane soki.
6.
OGROMNE ILOŚCI PRZECIWUTLENIACZY
Zioła, owoce, warzywa zawierają ogromne ilości
przeciwutleniaczy, które to przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, przyczyniających
się do niszczenia i starzenia się komórek, zwiększając ich podatność na
nowotwory.
7.
NATURALNE CUKRY
Cukry naturalne zawarte w owocach i warzywach spożywa się
wraz z mnóstwem witamin, składników mineralnych, substancji fitochemicznych,
których nie znajdziemy w cukrze rafinowanym. Cukry naturalne dostarczają wiele
zdrowej energii.
8.
ŹRÓDŁO CHLOROFILU
Chlorofil występuje wyłącznie w roślinach, a dostarczany
wraz ze świeżym sokiem ma za zadanie wspierać proces wytwarzania hemoglobiny,
która to z kolei usprawnia transport tlenu do wszystkich komórek naszego ciała.
Najlepszymi owocami i warzywami nadającymi się do wyciskania
świeżych soków są te z własnego ogródka, w którym nie stosujemy nawozów
sztucznych i środków ochrony, lub rośliny z upraw ekologicznych. Należy
pamiętać, iż zwiększając spożycie warzyw i owoców, można zapobiec 19 %
nowotworów układu trawiennego, 31 % choroby niedokrwiennej serca oraz 11 %
zawałów.
Soki należy pić bardzo powoli i na czczo najlepiej (pól
godz. przed jedzeniem i 2 godz. po jedzeniu), wówczas ich przyswajanie
rozpocznie się już w jamie ustnej, a po 15 minutach dotrą do krwi i wszystkich
komórek. Szklanka soku dziennie z marchewki, selera, buraka i kapusty dostarcza
niemal wszystkich składników odżywczych i wystarczy w terapii profilaktycznej.
Natomiast jeśli sok potraktujemy jako lek powinno się zwiększyć jego ilość do 1
l dziennie.
Ania
Oooo :) Uwielbiamy soki wyciskane na świeżo :) Kiedyś mieliśmy okazje testować soki marki CURRATIO http://www.zdrowonaturalnie.pl/2015/06/recenzja-sokow-firmy-curattio.html :) Ale zwykle robimy je sobie sami :)
OdpowiedzUsuńFajny i przydatny artykuł, jednak dodałabym do niego trochę "niebezpieczeństwa", szczególnie przy użyciu soków owocowych jako prewencja cukrzycy tupu II i innych, które skutkują zaburzeniami glikemii. Skok glukozy we krwi po wypiciu soku owocowego, np. pomarańczowego nie jest dla nas naturalny, w optymalnych warunkach zjemy jedną, dwie pomarańcze a nie będziemy pić soku, gdzie na szklankę potrzebujemy więcej owoców. Wysoki skok glukozy będzie następnie prowadził zwiększonego wyrzutu insuliny, co wcale nie jest korzystne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSoki super sprawa! Jabłka, marchewki, pomarańcze, buraki, pomidory, cytryny, cuda, cuda można robić! Wcześniej korzystałem z sokowirówki, ale przestawiłem się na wyciskarkę (mam vortex właśnie( i sprawdza się bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuń