Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

05.05.2015

JAK ZETRZEĆ PONAD KILOGRAM ZIEMNIAKÓW W MINUTĘ i zrobić pyszne, bezglutenowe placki


Kochani!
Placki ziemniaczane tradycyjnie smaży się na tłuszczu, a do startych ziemniaków dodaje się mąki i cebuli. Niektórzy dodają też śmietanę - przyznam, że to iście szatański, ale jaki za to smaczny pomysł! (Pozdrawiam Irka w tym miejscu ;) )

Moje placki są bez glutenu i nie smażymy ich w głębokim tłuszczu. Na każdą partię pięciu placków użyłam 1 łyżkę oleju ryżowego. Są również delikatne, ponieważ robiłam je z myślą o córce, która nie przepada za intensywnym smakiem cebuli, czosnku czy ziół, a placki ziemniaczane, tak jak ja w dzieciństwie, zwykle posypuje sobie odrobinką cukru :)



Zapraszam na mój przepis :)

PLACKI ZIEMNIACZANE 
Składniki na całą furę placków


  • Ponad kilogram ziemniaków - po starciu ważyły 1,25kg
  • 3 jajka
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki amarantusowej
  • doprawiamy według gustu: czosnek starty lub cebula, zioła, curry, pieprz czy sól - wszystkie chwyty dozwolone 
  • olej ryżowy


Przygotowanie


Zdecydowałam się na taką ilość ziemniaków, ponieważ byłam ciekawa jak sobie z nimi poradzi moja nowa maszynka Redmond RMG-1205-8. Jest to wielofunkcyjne urządzenie, dzięki któremu niemal codziennie przygotowujemy w domu świeżo wyciskane soki. Tym razem przetarłam przez nią ponad kilogram ziemniaków. Musiałam do tego użyć trochę siły, a ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki, ale opłacało się. Wszystko starłam w dosłownie minutę!


Do startych ziemniaków dokładamy wymieszane ze sobą wcześniej mąki, 3 jajka i mieszamy na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy na maxa - to bardzo ważne, ponieważ jest wtedy największa szansa, że nic się nam nie przyklei. Kładziemy na nią łyżkę oleju ryżowego i rozprowadzamy go po powierzchni. Placki smażymy z obu stron aż się zarumienią lub trochę dłużej - tak jak lubicie.




Rzecz prosta, a wręcz banalna, ale potrafi wszystkich ucieszyć! Placki znikały szybko i do końca dnia wszystkie były już spałaszowane. Dzięki ten nowej maszynce, będę je robiła na pewno częściej niż do tej pory!


Smacznego i pozdrawiam!
Ania

8 komentarzy:

  1. Aniu, ile sztuk placków wyszło ci z tej porcji ziemniaków? :-) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ło rany, cała fura, nie liczyłam. sięgając w pamięć około 30 sztuk. Ale tak jak mówię - nie liczyłam!

      Usuń
  2. Fajny pomysł na odchudzone placki i zaciekawiłaś mnie tym robotem.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też je zrobię ,choć będę musiała skorzystać z tarki

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja lubie zetrzec ziemniaki na tarce z tymi grubszymi oczkami- wtedy sa takie chrupiace, bo maja wieksze kawalki ziemniaka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa, jak smakują! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń