Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

30.07.2014

ZDROWY I DIETETYCZNY OBIAD dla całej rodziny



Nadziewane warzywa to świetne rozwiązanie dla osób, które po obiedzie, nie chcą mieć sterty naczyń do zmywania. Poza tym faszerowane warzywa świetnie smakują również na zimno i można je zjeść na kolację lub odgrzać na następny dzień na kolejny obiad. Zrobić tej potrawy dużo lub "na zapas" również jest banalnie łatwo. Ale to nie są wszystkie plusy tego dania! Dla wielu osób bardzo atrakcyjne jest to, że w farszu takiego nadzienia możemy przemycić wiele wartościowych dodatków, zwłaszcza, że niestety podczas pieczenia wiele witamin idzie "z dymem" :P

FASZEROWANA CUKINIA Z NASIONAMI CHIA

Składniki

  • 5 cukinii średniego rozmiaru
  • 500g mięsa mielonego (lub mięsa do zmielenia)
  • 2 czerwone, słodkie papryki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 6 łyżeczek nasion chia

Przygotowanie


  • Paprykę pieczemy 30-40 minut na folii aluminiowej w 200 stopniach a po ostygnięciu zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
  • Cukinie kroimy i łyżeczką wyjmujemy środek miąższu z peskami, aby uzyskać łódeczki cukiniowe :)
  • Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, papryką, posiekanym czosnkiem i poszatkowanym miąższem cukinii oraz reszta składników.
  • Łódeczki faszerujemy masą mięsną i pieczemy na 170 stopni przez około 30-40 minut, tak aby nic się nie przypaliło.


NASIONA CHIA

Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne.

Właściwości nasion Chia

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji,przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).

Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.
Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.

Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe - nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta własności utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają regulacji, aby zachować jak najbardziej stałość warunków środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku

Nasiona chia nie zawierają glutenu.

Zastosowanie w kuchni

Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań: jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw dodatek do koktajli. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników do puddingów, sosów, zagęszczania zup
można kiełkować.

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)

Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.

Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.

Chia pianko-galaretka


Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku, a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.

A może Wy już znacie te nasionka? W każdym razie ja je serdecznie polecam :)

SMACZNEGO SIOSTRY

8 komentarzy:

  1. Witam czy dostepny jest moze zbior wszystkich przepisow w pdf lub innym formacie

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysl:) musze wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany rany! Ale pysznie brzmi. Zaraz zjem komputer :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasiona chia wzmagają też koncentrację, nie potrzeba pić wtedy litra kawy rano :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o tych nasionach, ale bardzo mnie zaciekawiły.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezły pomysł. zrobię na pewno :) Polecam pierś z kurczaka panierowaną w płatkach owsianych i otrębach! MMm pycha! kobietynasilowni.pl tu znajdziecie przepis. Dietetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A w jaki sposob mamy nasiona Chia przygotowac i uzyc w tym przepisie? Nie jest napisane kiedy je do przepisu wlaczyc.

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam to kiedyś fajny smak miało i bardzo syte

    ----------------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2dh82Qm

    OdpowiedzUsuń