lipca 07, 2014

Trzymasz linię? - no to ten przepis jest dla Ciebie!



To jest dietetyczna propozycja na śniadanie, kolację lub obiad. Placki są również świetne na przekąskę - no po prostu multi-placki :)

Można do nich użyć dodatkowo na przykład dwie/trzy łyżki tartego parmezanu - będą ciut bardziej kaloryczne, ale tłuszczyk przyda się do transportu witaminek.

Mąki można użyć ryżowej, gryczanej, amarantusowej czy pełnoziarnistej, a może to być również bułka tarta.

Również przyprawiajcie ulubionymi ziołami. Zioła wspomagają przemianę materii, a przez zawarte w nich fitoskładniki poleca się stosowanie ziół w cukrzycy, nadciśnieniu czy zapaleniu stawów. Antyoksydanty występują również w warzywach i owocach dlatego nie zapominajcie, aby Wasza dieta była obfita w te składniki.

Składniki
  • 3 cukinie
  • 2 jaja
  • cebula
  • 3-6 łyżek mąki pełnoziarnistej 1650
  • garstka poszatkowanej pietruszki i kolendry
  • pieprz czarny mielony i szczypta soli

+ olej do smażenia jeśli nie macie patelni do smażenie bez tłuszczu
(i jeśli jej nie macie to koniecznie musicie taką kupić!)

Przygotowanie

Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę szatkuję i wszystkie składniki mieszam. Masa musi dać nakładać się łyżką. Smażymy na malutkim ogniu z obu stron. Placki są zwarte, ładnie pachną, a przede wszystkim fajnie smakują.



Dodałam do nich sosik - rozmieszany koncentrat pomidorowy z kapką mleka bez laktozy :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

14 komentarzy:

  1. Świetny przepis! ; )
    Koniecznie wypróbuję! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wyglądają smakowicie, tylko szkoda, że nie ma podanych dokładnych proporcji. Na przykład cukinie są różnej wielkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mogę upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię bardzo podobne, dodaję jeszcze starte ziemniaki i marchewkę, i piekę w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinie!
    będę musiała zrobić te placki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie musze wypróbować bo uwielbiam cukinie i placki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubięęęęęęęęęęęęee, co do cukinii kupiłam sobie taką obieraczkę do warzyw co tnie w te tzw. julienne = nitki i będę spaghetti wytwarzać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) Robię takie, też z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki z cukinii są świetne - smaczne i zdrowe. Bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje placki nie chciały "się połączyć". Zrobiła się z nich jajecznica. Czego powinnam dodać więcej, żeby były zwarte?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje placki tez nie byly takie zwarte ale mimo to wszystko poszlo!!!!! Nawet moj 8-letni syn zajadal co ciezko go naklonic do jedzenia jarzyn. Rewelacyjny pomysl i oczywiscie smak

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger