maja 15, 2014

DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU


Macierzyństwo to prawdziwa szkoła życia, a przy dwójce maluchów to również szkoła przetrwania. O tym jak nie zwariować przekonuję sama siebie niemal codziennie! Mój mały synek rzadko pozwala mi na swobodę, a w efekcie tutaj na blogu świeci ostatnio pustkami. I mimo iż gotuję fajne rzeczy, a często udaje mi się nawet zrobić sesję, to jednak już usiąść i napisać do Was...jakoś kurczę ciężko :(


Dlatego należy bezustannie się inspirować i motywować - innymi i sobą! Tylko to nas nakręci do działania!

oto posty oczekujące...

Mam jednak nadzieję, że jest tutaj co szukać i szperacie czasem po tych przepisach z archiwum.

Ostatnio odmówiłam recenzji dwóch książek nawet, ponieważ autentycznie nie miałabym czasu ich przeczytać....szkoda, że w ciąży nie wykorzystałam czasu troszkę lepiej..no ale.. :)

teraz mam czas tylko na...tańce :)))

Dziś pokażę Wam ostatni hit w naszym domu. Ponieważ nie mogę jeść nabiału właściwie żadnego, a apetyt na słodkie mam niezaspokojony, to szukałam fajnej przekąski, która będzie dla mnie najlepsza.
Najlepsza nie tylko dla mnie! ;)

NAJLEPSZA SŁODKA PRZEKĄSKA JEST:

1. NISKOKALORYCZNA

2. SŁODZIUTKA I PYSZNIUTKA

3. ZDROWA!!!!!

- czy ktoś ma jakieś wątpliwości co do tego?? :)))

I właśnie tak powstały domowe batony, którymi się zajadamy dosłownie wszyscy. Robiłam je już cztery razy. Czasem dodaję karobu, czasem wanilię, a raz zrobiłam bez jajek tylko z bananami :))
Zapraszam na te batoniki, życzę Wam zdrowego smacznego i mam nadzieję, że cały czas do mnie zaglądacie po inspiracje :*

Składniki:
Na pół blachy 33x36cm


  • 4 jajka
  • 100g płatków owsianych górskich (nie mogą być błyskawiczne)
  • 165g poppingu, czyli amarantusa ekspandowanego
  • 5-10ml stewii w płynie
  • 60g żurawiny


opcjonalnie

  • 2 łyżki syropu z karobu LUB pół łyżeczki wanilii w proszku LUB zamiast jajek 8 bananów


Przygotowanie

Składniki po prostu ze sobą mieszamy. 
Jeśli robimy z bananów zamiast jajek to banany rozgniatamy wcześniej widelcem.
Wypiek z bananem jest ciemniejszy, ma ziemisty posmak i jest lekko cierpki.
Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 15 minut.



SMACZNEGO SIOSTRY!

31 komentarzy:

  1. To ciaasto kusi! A takie batoniki koniecznie wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ten poppinf i stewie w plynie dostane w jakims zwyklym sklepie (nie typowym ze zdrowa żywnością)? jaka mniej więcej cena? czy moża go czyms zastąpić? nie jadłam nigdy;) chętnie sprobuje ale jakbym nie znalazla?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popping możesz zastąpić dmuchanym ryżem lub preparowaną kasza jaglaną. Stewię każdym innym słodzidłem według uznania. Popping i stewię kupuję w moim osiedlowym warzywniaku. Koszt to 8 i 14pln.

      Usuń
    2. A popping w netto najtanszy w tej czesci-zdrowa zywnosc.

      Usuń
  3. Ile muszę się piec te ciastka ? I w jakiej temperaturze ?

    OdpowiedzUsuń
  4. A zamiast stewii może być syrop z agawy i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być. w takiej aby było słodko jak lubisz ;)

      Usuń
  5. Jestem bezlutenowcem, wiec owsies w kazdej postaci odpada, hm zastanawiam sie czym mozna je zastpic? Moze platki kukurydziane sprawdza sie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, te batoniki po upieczeniu są raczej twarde, prawda? Pytam, ponieważ chciałabym zaserwować bobasowi, a twardym gardzi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu świetna alternatywa dla niezdrowych batoników ze sklepu :) Pomysł idealny dla mnie, gdyż staram się mojej córeczce podawać zawsze zdrowe produkt. Czasem niestety się buntuje i np. chce coś słodkiego, ale tutaj będę już miała coś jej pysznego do zaserwowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu świetna alternatywa dla niezdrowych batoników ze sklepu :) Pomysł idealny dla mnie, gdyż staram się mojej córeczce podawać zawsze zdrowe produkt. Czasem niestety się buntuje i np. chce coś słodkiego, ale tutaj będę już miała coś jej pysznego do zaserwowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis. Warto przygotowywać samemu takie przekąski, niż kupować batoniki z marketu, które są nafaszerowane chemią.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajnie wyglądają, mam nadzieje, że też tak smakuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm bardzo fajny pomysł wyglądają bardzo apetycznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy suszona żurawina nie spali się w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ pieczemy krótko i na niewysokiej temperaturze

      Usuń
  15. A gdybym stewię chciała zastąpić miodem, to w jakiej ilości żeby wyszły tak samo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała to wiedzieć , bo nie mogę w mojej okolicy kupić stewii . A ewentualnie syrop klonowy mógłby być ? Może się ktoś zlituje i podpowie... :)

      Usuń
    2. Stewie zastępujemy normalnie cukrem, miodem, melasą lub ksylitolem. Ile? - posłódź i posmakuj!

      Usuń
  16. gdzie można kupić suszoną żurawinę niesłodzoną bo jeszcze na taką ne trafiłam...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w eko sklepie. tak samo morele bez siarki czy niełuskany sezam

      Usuń
  17. czy amarantus trzeba gotować wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. amarantus dodany w przepisie to tzw. popping, czyli amarantus ekspandowany. Gotowy do jedzenia prosto z opakowania :)

      Usuń
  18. Nie lubię żurawiny, zamieniłam ją na rodzynki... i wyszyły super... nigdy wcześniej nie próbowałam amarantusa.

    OdpowiedzUsuń
  19. Hmm ja to bym dodała pokruszoną czekoladkę i wtedy byłoby ok. I jeszcz orzeszki nerkowca... kocham!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger