Dlatego należy bezustannie się inspirować i motywować - innymi i sobą! Tylko to nas nakręci do działania!
oto posty oczekujące... |
Mam jednak nadzieję, że jest tutaj co szukać i szperacie czasem po tych przepisach z archiwum.
Ostatnio odmówiłam recenzji dwóch książek nawet, ponieważ autentycznie nie miałabym czasu ich przeczytać....szkoda, że w ciąży nie wykorzystałam czasu troszkę lepiej..no ale.. :)
teraz mam czas tylko na...tańce :))) |
Dziś pokażę Wam ostatni hit w naszym domu. Ponieważ nie mogę jeść nabiału właściwie żadnego, a apetyt na słodkie mam niezaspokojony, to szukałam fajnej przekąski, która będzie dla mnie najlepsza.
Najlepsza nie tylko dla mnie! ;) |
NAJLEPSZA SŁODKA PRZEKĄSKA JEST:
1. NISKOKALORYCZNA
2. SŁODZIUTKA I PYSZNIUTKA
3. ZDROWA!!!!!
- czy ktoś ma jakieś wątpliwości co do tego?? :)))
I właśnie tak powstały domowe batony, którymi się zajadamy dosłownie wszyscy. Robiłam je już cztery razy. Czasem dodaję karobu, czasem wanilię, a raz zrobiłam bez jajek tylko z bananami :))
Zapraszam na te batoniki, życzę Wam zdrowego smacznego i mam nadzieję, że cały czas do mnie zaglądacie po inspiracje :*
Składniki:
Na pół blachy 33x36cm
- 4 jajka
- 100g płatków owsianych górskich (nie mogą być błyskawiczne)
- 165g poppingu, czyli amarantusa ekspandowanego
- 5-10ml stewii w płynie
- 60g żurawiny
opcjonalnie
- 2 łyżki syropu z karobu LUB pół łyżeczki wanilii w proszku LUB zamiast jajek 8 bananów
Przygotowanie
Składniki po prostu ze sobą mieszamy.
Jeśli robimy z bananów zamiast jajek to banany rozgniatamy wcześniej widelcem.
Wypiek z bananem jest ciemniejszy, ma ziemisty posmak i jest lekko cierpki.
Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 15 minut.
SMACZNEGO SIOSTRY!
To ciaasto kusi! A takie batoniki koniecznie wyprobuje:)
OdpowiedzUsuńczy ten poppinf i stewie w plynie dostane w jakims zwyklym sklepie (nie typowym ze zdrowa żywnością)? jaka mniej więcej cena? czy moża go czyms zastąpić? nie jadłam nigdy;) chętnie sprobuje ale jakbym nie znalazla?:)
OdpowiedzUsuńpopping możesz zastąpić dmuchanym ryżem lub preparowaną kasza jaglaną. Stewię każdym innym słodzidłem według uznania. Popping i stewię kupuję w moim osiedlowym warzywniaku. Koszt to 8 i 14pln.
UsuńA popping w netto najtanszy w tej czesci-zdrowa zywnosc.
UsuńIle muszę się piec te ciastka ? I w jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuńCzytac nie umiesz ?
UsuńA zamiast stewii może być syrop z agawy i w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńmoże być. w takiej aby było słodko jak lubisz ;)
Usuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMuszę upiec moim łasuchom.
OdpowiedzUsuńCu-do-wne :)
OdpowiedzUsuńJestem bezlutenowcem, wiec owsies w kazdej postaci odpada, hm zastanawiam sie czym mozna je zastpic? Moze platki kukurydziane sprawdza sie?
OdpowiedzUsuńAniu, te batoniki po upieczeniu są raczej twarde, prawda? Pytam, ponieważ chciałabym zaserwować bobasowi, a twardym gardzi.
OdpowiedzUsuńPo prostu świetna alternatywa dla niezdrowych batoników ze sklepu :) Pomysł idealny dla mnie, gdyż staram się mojej córeczce podawać zawsze zdrowe produkt. Czasem niestety się buntuje i np. chce coś słodkiego, ale tutaj będę już miała coś jej pysznego do zaserwowania :)
OdpowiedzUsuńPo prostu świetna alternatywa dla niezdrowych batoników ze sklepu :) Pomysł idealny dla mnie, gdyż staram się mojej córeczce podawać zawsze zdrowe produkt. Czasem niestety się buntuje i np. chce coś słodkiego, ale tutaj będę już miała coś jej pysznego do zaserwowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Warto przygotowywać samemu takie przekąski, niż kupować batoniki z marketu, które są nafaszerowane chemią.
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wyglądają, mam nadzieje, że też tak smakuję :)
OdpowiedzUsuńHmm bardzo fajny pomysł wyglądają bardzo apetycznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi?
OdpowiedzUsuńCzy suszona żurawina nie spali się w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ pieczemy krótko i na niewysokiej temperaturze
UsuńA gdybym stewię chciała zastąpić miodem, to w jakiej ilości żeby wyszły tak samo słodkie?
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała to wiedzieć , bo nie mogę w mojej okolicy kupić stewii . A ewentualnie syrop klonowy mógłby być ? Może się ktoś zlituje i podpowie... :)
UsuńStewie zastępujemy normalnie cukrem, miodem, melasą lub ksylitolem. Ile? - posłódź i posmakuj!
Usuńgdzie można kupić suszoną żurawinę niesłodzoną bo jeszcze na taką ne trafiłam...?
OdpowiedzUsuńw eko sklepie. tak samo morele bez siarki czy niełuskany sezam
Usuńczy amarantus trzeba gotować wcześniej?
OdpowiedzUsuńamarantus dodany w przepisie to tzw. popping, czyli amarantus ekspandowany. Gotowy do jedzenia prosto z opakowania :)
UsuńNie lubię żurawiny, zamieniłam ją na rodzynki... i wyszyły super... nigdy wcześniej nie próbowałam amarantusa.
OdpowiedzUsuńHmm ja to bym dodała pokruszoną czekoladkę i wtedy byłoby ok. I jeszcz orzeszki nerkowca... kocham!
OdpowiedzUsuń