Nawet, gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem
odstawić go na jakiś czas.
Pamiętaj, że
jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na Twoje ciało.
Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe, bądź nie
dające się usunąć wysypki
– coś Ci to mówi?
Gluten może również powodować bóle
brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia...
...brzmi
znajomo?
Jeśli takie dolegliwości dotyczą i Ciebie - zrób
sobie mój prosty test!
Odstaw gluten całkowicie na 5 dni. O ile to on jest winny Twoim
dolegliwościom, to po 5 dniach powinny one wyraźnie ustępować (ponieważ gluten jest
trawiony po 2 dobach, więc jego stężenie w organizmie maleje już po 2 dniach).
Specjaliści rekomendują dla pewności odstawić gluten na 3 do 5 tygodni. Niemniej z mojego doświadczenia wynika, że już niemal tydzień bez glutenu może przynieść zmniejszenie wysypki czy infekcji.
Specjaliści rekomendują dla pewności odstawić gluten na 3 do 5 tygodni. Niemniej z mojego doświadczenia wynika, że już niemal tydzień bez glutenu może przynieść zmniejszenie wysypki czy infekcji.
Taki prosty 5-dniowy test wymyśliłam i zrobiłam sobie sama, gdy dowiedziałam się, że gluten nie kumuluje się i można sprawdzić, jakie ma działanie na mój organizm. Test zrobiłam też dlatego, że doskwierały mi bardzo
częste wzdęcia, i wiesz co? – wzdęcia ustąpiły! I choć nie jest łatwo przestać
sięgać po kupne pieczywo czy makaron, to łatwo jest zrobić moje
bezglutenowe potrawy, a te placki - szczególnie
łatwo ;)
Do dzieła!
POMIDOROWE PLACKI BEZ GLUTENU
Składniki
na 7 placków
- 2 jajka
- 50g zmielonych otrębów gryczanych
- 20g zmielonego siemienia lnianego
- 100g soku pomidorowego
- Pieprz
Jesli chcesz odchudzić placki - odejmij z nich żółtka! Zaoszczędzisz przynajmniej 100kcal. Również siemię lniane możesz zastąpić taką samą ilością otrębów, ale z tych tłuszczy akurat nie polecam rezygnować. Siemię to bardzo zdrowe nasiona. Dużo pisałam o nim przy plackach bezglutenowych z siemienia ;)
Przygotowanie
Składniki mieszamy. Patelnię rozgrzewamy do czerwoności i smażymy placki bez tłuszczu na bardzo małym ogniu po nawet 8-10 minut z każdej strony. Gotowe ;)
Miękkie, pomidorowe, dają się ładnie kroić. Świetne z chrupiącymi warzywami - jadłam z ogórkiem i papryką. Dietetyczne, bezglutenowe, proste :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
mniam, mniam ... ja też ograniczam gluten, ponieważ ... taka teraz moda ;) he, he
OdpowiedzUsuńJak mozna stosowac diete poniewaz jest modna, tylko sobie szkodzisz i mozesz doprowadzic to powaznych chorob np celiaki. Glupota!
Usuńja odstawilam gluten miesiac temu .. zniknely zaparcia , wzdecia, bole brzucha, zgaga ..
OdpowiedzUsuńdodatkowo wprowadzilam koktajle blonnikowe i czuje sie rewelacyjnie ...
Moze powinnas popatrzec na wszytskie skladniki ktore sa w produktach ktore odstawilas, bo male jest prawdopodobienstwo ze to gluten jest przyczyna. Moze to byc dodawana chemia do produktow albo inne skladniki np pszenica. Gluten jest bardzo potrzebny w diecie, zrob sobie badania czy naprawde masz uczulenie na gluten bo jak go nie masz to mozesz tylko narobic sobie biedy.
UsuńJa na razie odstawiłam nabiał, bo wydaje mi się, że to on jest powodem moich dolegliwości. Później przyjdzie czas na gluten :) Placki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPytanie tylko czy efektem ustąpienia dolegliwości jest faktycznie odstawienie glutenu czy po prostu w dużej mierze eliminacja nie zdrowych produktów, zawierających gluten ale przy okazji też cukry proste i sporo substancji z listy E, które również mogą dawać wypisane przez Ciebie objawy.
OdpowiedzUsuńW końcu wzdęcia i bóle brzucha to dość niespecyficzne objawy, które towarzyszą wielu jednostkom chorobowym od poważnych schorzeń w obrębie jamy brzusznej do dość powszechnego przerostu bakteryjnego. Nie koniecznie musi być to objaw nietolerancji glutenu, nawet jeśli objawy ustąpią po jego odstawieniu ;)
w koncu ktos madrze pisze!
UsuńChyba własnie uporządkowałaś kawałek mojego życia. Jakiś czas temu ograniczyłam makarony i pieczywo, a teraz gdy już coś z tego jem, to tylko pełnoziarniste. Zauważyłam ostatnio, że od maja nie dostałam żadnej infekcji ani w układzie płciowym, ani moczowym. Chyba mam już odpowiedź czemu! Bo w sumie jak przypomnę sobie, że kiedyś jadłam chleb i makaron codziennie i to hurtem... brrr...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, często mam problemy z układem pokarmowym i podejrzewam właśnie że to wina glutenu. Niestety ciężko się go pozbyć z codziennej diety, niemniej jednak spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńSpróbować na pewno nie zaszkodzi :-)
OdpowiedzUsuńJuż nie wiem jak mam z Panią kontaktować. Maile oraz poprzedni komentarz zostały zignorowane. Przed świętami zapłaciłam za ebooki i dotąd ich nie zobaczyłam. Chciałabym odzyskać pieniądze.
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńpoproszę o wiadomość na laskowskaaj@gmail.com
Chyba zrobię sobie taki teścik ;) A placuszki to już na pewno :D
OdpowiedzUsuńooooo tak, gluten szkodzi! może nie wszystkim, ale na pewno nie jest zbyt zdrowy.
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Placki zrobię dzisiaj na kolację, a test w przyszłym tygodniu. Będę mogła dzięki temu dowiedzieć się trochę więcej o moim organizmie. Dodaję do polecanych.
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na placki :)
OdpowiedzUsuńNo tak, ale co potem gdy okaże się, że mamy nietolerancję glutenu? Byłam na diecie bezglutenowej przez 3 miesiące, miałam być przez rok. To były długie 3 miesiące... Na szczęście w moim przypadku nie muszę zupełnie rezygnować z produktów glutenowych, wystarczy trochę się przypilnować, żeby nie przesadzić :)
OdpowiedzUsuńNurtuje mnie pytanie odnosnie glutenu.
OdpowiedzUsuńCzy osoba, która nie choruje na celiakie gdy odstawi gluten "nie zniszczy" w sobie tej zdolnosci go trawienia i przez to pozniej bedzie juz musiała całyczas nie jesc glutenu. Wyczytałam taką teorię na jakims forum. Dziekuje za odpowiedz
a z jaka prędkością trawiona jest laktoza, cukier, oraz czy możesz posiadasz ciekawe przepisy na LOW-FODMAP??
OdpowiedzUsuńpozdro anonim
Normalnie jesteś niewiarygodna. Dziękuję Ci wspaniała kobieto!
OdpowiedzUsuńZrobiłam te placuszki i za 1 razem wyszły rewelacyjnie. Jednak gdy zrobiłam je drugi raz, to ciasto przywierało do patelni.. Wiesz może, co zrobiłam nie tak ? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzęsto to nie tyle GLUTEN co PSZENICA winna jest takim dolegliwościom. Pszenica jest bardzo zmieniona genetycznie, bo ją poddano wielu krzyżówkom 'na dziko'. Niestety eliminacja glutenu często prowadzi do spożywania żywności wysoko przetworzonej. My odstawiliśmy PSZENICĘ, nadal jemy płatki owsiane itd, pieczemy chleb z mąki żytniej. Młodsza córka przestała mieć zaparcia, mąż - alergik od roku nie musi brać tabletek... Polecam "Kuchnię bez pszenicy" dr Williama Davisa.
OdpowiedzUsuńczy można czymś zastąpić otręby gryczane?
OdpowiedzUsuń..."Odejmij żółtka"...??? Przecież nie ma lepszego pokarmu niż one. Białka można nie jeść i nawet nie powinno się, albumina dla człowieka nie jest dobra.
OdpowiedzUsuńOdtsawienie calkowicie glutenu powoduje celiaki a do tego organizm sie odzwyczaja od tego skladniku wiec to powoduje szkody w organizmie to tak samo jakbysmy odstawili calkowicie mieso, nabial czy cos innego po dlugej przerwie nie jedzenia tego skladniku mielibyscie problemy z strawieniem tak samo jest z glutenem.
OdpowiedzUsuńCzesto luidzie zwalaja wszystjie dolegliwosci na gluten a nie zastanawiaja sie jaki skladnik w odzuconych produktach mogby im szkodzic tylkod uwazaja ze od razu gluten bo teraz taka glupia moda!
UsuńGdy podejrzewasz, że Twoim problemem może być celiakia test to konieczność. Potwierdzając takie podejrzenie możemy zmodyfikować swoją dietę w taki sposób, by zredukować nieprzyjemne objawy do absolutnego minimum i poczuć się dobrze.
OdpowiedzUsuńWarto sprawdzić czym grozi alergia na gluten na stronie http://www.euroimmundna.pl/, testy także warto przeprowadzić i w razie wrażliwości na gluten wprowadzić odpowiednią diete.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńWiem, że nadwrażliwość na gluten często objawia się też wzdęciami, których czasem ciężko się pozbyć, ale spokojnie, bo jest taka strona, jak https://apteline.pl/artykuly/zgaga-bol-brzucha-wzdecie-jak-poradzic-sobie-ze-skutkami-przejedzenia która na pewno we wszystkim Wam pomoże z tego względu, że jest opisanych kilka sposobów, jak ze wzdęciami sobie radzić.
OdpowiedzUsuńOstatnio zastanawiałam się czy kaszana manna tak popularna u nas ma w sobie gluten. Byłam strasznie zdziwiona gdy przeczytałam artykuł https://swiatkobiecy.pl/czy-kasza-manna-ma-gluten/ i dowiedziałam się, że ta kasza nie jest tak naprawdę nawet kaszą tylko sztucznie poddanemu obróbce produktowi. Wysokiej jakości kasza nie ma w sobie glutenu i nawet ludzie chorzy na Celiaklie mogą bez problemu ją jeść.
OdpowiedzUsuń