Dietetycznie Siostro!

20.01.2014

Prosty test na wrażliwość na gluten



Nawet, gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas. 

Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na Twoje ciało. 

Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe, bądź nie dające się usunąć wysypki 
– coś Ci to mówi? 
Gluten może również powodować bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia...
...brzmi znajomo? 

Jeśli takie dolegliwości dotyczą i Ciebie - zrób sobie mój prosty test! 
Odstaw gluten całkowicie na 5 dni. O ile to on jest winny Twoim dolegliwościom, to po 5 dniach powinny one wyraźnie ustępować (ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego stężenie w organizmie maleje już po 2 dniach). 

Specjaliści rekomendują dla pewności odstawić gluten na 3 do 5 tygodni. Niemniej z mojego doświadczenia wynika, że już niemal tydzień bez glutenu może przynieść zmniejszenie wysypki czy infekcji.

Taki prosty 5-dniowy test wymyśliłam i zrobiłam sobie sama, gdy dowiedziałam się, że gluten nie kumuluje się i można sprawdzić, jakie ma działanie na mój organizm. Test zrobiłam też dlatego, że doskwierały mi bardzo częste wzdęcia, i wiesz co? – wzdęcia ustąpiły! I choć nie jest łatwo przestać sięgać po kupne pieczywo czy makaron, to łatwo jest zrobić moje bezglutenowe potrawy, a te placki - szczególnie łatwo ;)

Do dzieła!


POMIDOROWE PLACKI BEZ GLUTENU
Składniki
na 7 placków

  • 2 jajka
  • 50g zmielonych otrębów gryczanych
  • 20g zmielonego siemienia lnianego
  • 100g soku pomidorowego
  • Pieprz


Jesli chcesz odchudzić placki - odejmij z nich żółtka! Zaoszczędzisz przynajmniej 100kcal. Również siemię lniane możesz zastąpić taką samą ilością otrębów, ale z tych tłuszczy akurat nie polecam rezygnować. Siemię to bardzo zdrowe nasiona. Dużo pisałam o nim przy plackach bezglutenowych z siemienia ;)

Przygotowanie

Składniki mieszamy. Patelnię rozgrzewamy do czerwoności i smażymy placki bez tłuszczu na bardzo małym ogniu po nawet 8-10 minut z każdej strony. Gotowe ;)


Miękkie, pomidorowe, dają się ładnie kroić. Świetne z chrupiącymi warzywami - jadłam z ogórkiem i papryką. Dietetyczne, bezglutenowe, proste :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

17 komentarzy:

  1. mniam, mniam ... ja też ograniczam gluten, ponieważ ... taka teraz moda ;) he, he

    OdpowiedzUsuń
  2. ja odstawilam gluten miesiac temu .. zniknely zaparcia , wzdecia, bole brzucha, zgaga ..
    dodatkowo wprowadzilam koktajle blonnikowe i czuje sie rewelacyjnie ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na razie odstawiłam nabiał, bo wydaje mi się, że to on jest powodem moich dolegliwości. Później przyjdzie czas na gluten :) Placki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanie tylko czy efektem ustąpienia dolegliwości jest faktycznie odstawienie glutenu czy po prostu w dużej mierze eliminacja nie zdrowych produktów, zawierających gluten ale przy okazji też cukry proste i sporo substancji z listy E, które również mogą dawać wypisane przez Ciebie objawy.

    W końcu wzdęcia i bóle brzucha to dość niespecyficzne objawy, które towarzyszą wielu jednostkom chorobowym od poważnych schorzeń w obrębie jamy brzusznej do dość powszechnego przerostu bakteryjnego. Nie koniecznie musi być to objaw nietolerancji glutenu, nawet jeśli objawy ustąpią po jego odstawieniu ;)


    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba własnie uporządkowałaś kawałek mojego życia. Jakiś czas temu ograniczyłam makarony i pieczywo, a teraz gdy już coś z tego jem, to tylko pełnoziarniste. Zauważyłam ostatnio, że od maja nie dostałam żadnej infekcji ani w układzie płciowym, ani moczowym. Chyba mam już odpowiedź czemu! Bo w sumie jak przypomnę sobie, że kiedyś jadłam chleb i makaron codziennie i to hurtem... brrr...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, często mam problemy z układem pokarmowym i podejrzewam właśnie że to wina glutenu. Niestety ciężko się go pozbyć z codziennej diety, niemniej jednak spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nie wiem jak mam z Panią kontaktować. Maile oraz poprzedni komentarz zostały zignorowane. Przed świętami zapłaciłam za ebooki i dotąd ich nie zobaczyłam. Chciałabym odzyskać pieniądze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      poproszę o wiadomość na laskowskaaj@gmail.com

      Usuń
  8. Chyba zrobię sobie taki teścik ;) A placuszki to już na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ooooo tak, gluten szkodzi! może nie wszystkim, ale na pewno nie jest zbyt zdrowy.
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki zrobię dzisiaj na kolację, a test w przyszłym tygodniu. Będę mogła dzięki temu dowiedzieć się trochę więcej o moim organizmie. Dodaję do polecanych.

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały pomysł na placki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No tak, ale co potem gdy okaże się, że mamy nietolerancję glutenu? Byłam na diecie bezglutenowej przez 3 miesiące, miałam być przez rok. To były długie 3 miesiące... Na szczęście w moim przypadku nie muszę zupełnie rezygnować z produktów glutenowych, wystarczy trochę się przypilnować, żeby nie przesadzić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nurtuje mnie pytanie odnosnie glutenu.
    Czy osoba, która nie choruje na celiakie gdy odstawi gluten "nie zniszczy" w sobie tej zdolnosci go trawienia i przez to pozniej bedzie juz musiała całyczas nie jesc glutenu. Wyczytałam taką teorię na jakims forum. Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  14. a z jaka prędkością trawiona jest laktoza, cukier, oraz czy możesz posiadasz ciekawe przepisy na LOW-FODMAP??
    pozdro anonim

    OdpowiedzUsuń
  15. Normalnie jesteś niewiarygodna. Dziękuję Ci wspaniała kobieto!

    OdpowiedzUsuń