Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

05.12.2013

KACZKA na Święta Bożego Narodzenia. A co u Was?


Kaczka bardzo często pojawia się na polskich stołach w Święta Bożego Narodzenia i nie mam na myśli Wigilii ;) Znam rodziny, gdzie pani domu szykuje jedynie piersi kaczki i inne, gdzie kaczka serwowana jest na stół w całości jako świąteczny obiad. Z reguły kaczkę przygotowujemy z jabłkami, rzadziej ze śliwkami i jeszcze rzadziej z cytrusami - u mnie dziś wszystko w jednym, czyli mocno nadziana kaczka. Przepis mojej ukochanej teściowej! Sprawdźcie go sami - jest prosty, szybki i pyyyychaaaa!


KACZKA Z JABŁKAMI, ŚLIWKAMI i MANDARYNKĄ
Składniki


  • Kaczka o wadze do 2kg
  • 3 Jabłka
  • Garść śliwek kalifornijskich
  • 3 mandarynki
  • 4 ząbki czosnku polskiego


Przyprawy:

  • Czosnek, majeranek, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego


Przygotowanie


  • Kaczkę przygotowujemy do pieczenia - wycinamy zbędny tłuszczyk, ale nie za dużo. Usuwamy szyjkę i dobrze czyścimy w środku.
  • Przygotowujemy mieszankę przypraw. 8g majeranku, łyżeczka soli morskiej, Łyżka oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu i sporo czosnku granulowanego. Kaczkę obtaczamy, smarujemy i wykładamy tą mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Odstawiamy.
  • Przygotowujemy mieszankę owoców do nadziania. Obieramy jabłka i kroimy w cząstki, śliwki możemy pokroić na połówki i 2 mandarynki obrane i rozłożone na cząstki, również możemy pokroić na połówki. Te owoce wkładamy do środka kaczki.
  • Kaczkę wkładamy do foliowego rękawa lub do brytfanki z przykryciem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Przed pieczeniem polewamy po wierzchu wyciśniętym sokiem z pozostałej mandarynki. Po zawiązaniu folii robimy w niej 10 dziurek np. wykałaczką.
  • Pieczemy na 180 stopni przez 90 minut. Następnie rozdzieramy folię i podpiekamy wierzch przez kilka minut.


Niektórzy nadziewają kaczkę tuż przed pieczeniem, ale powiem szczerze, że nie widzę różnicy w smaku, a ten sposób jest po prostu szybszy i łatwiejszy. Generalnie również pieczenie mięsa w rękawie sprawdza się świetnie. 


Co do samego dania to mięso było miękkie, sos z kaczki tłusty - co znaczy, że tłuszczyk się dobrze wytopił. Nie zdziwi nikogo jak powiem, że mężczyźni byli zachwyceni, bo kaczka to taka trochę dziczyzna - ma zdecydowanie inny smak od kurczaka czy indyka, aromat jest również bardziej intensywny. Samo jej mięso jest niskokaloryczne - to skórka jest tłusta. 


Nie wiem czy w Waszych domach podaje się kaczkę w Święta, ale warto spróbować. To danie kuchni staropolskiej cenione podczas wielkich biesiad i uroczystości, ponieważ mięso kaczki uważane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu obok gęsiny.

SMACZNEGO SIOSTRY!

6 komentarzy:

  1. u mnie w domu odkąd pamiętam była kaczka w święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Cudownie, że potwierdzasz iż to typowo świąteczne danie :)

      Usuń
  2. ze świątecznych klimatów u mnie na razie tylko mandarynki ;)

    OdpowiedzUsuń