Dietetycznie Siostro!

14.11.2013

Piersi Łapanowskiego i konkurs z Kikkoman



"Fundament, nośnik smaku. Lubię tłuszcz, choć może to niepoprawne politycznie. Jednak według dietetyków około 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie winniśmy sobie dostarczać w formie tłuszczu." - Tak oto pisze Grzegorz Łapanowski w swojej świetnej książce "Smakuje". Ja również niejednokrotnie przypominałam Wam na blogu, że tłuszcz, jakkolwiek jest nośnikiem smaku to jest również nośnikiem witamin i składników odżywczych - dzięki niemu wszystko co dobre lepiej jest przyswajane.



Moja ukochana dieta odchudzająca South Beach rozpoczyna się pierwszą fazą, w której nakazuje się używania tłuszczu do sałat i to sprawia, że jest taka zdrowa.

Dziś chcę Was zaprosić w małą podróż smakowania zainspirowaną dressingiem Grzegorza Łapanowskiego, a na koniec mam też niespodziankę, więc czytajcie :)



GRILLOWANE PIERSI KURY
Składniki
dla trzech osób

  • Duża, podwójna pierś kury
  • 500g dyni w kawałkach
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska gruboziarnista


Przygotowanie


  • Pierś z kury myjemy i dzielimy na porcje. Lekko rozbijamy.
  • Na tarce ucieramy do miseczki imbir i czosnek. Dodajemy sos sojowy, cytrynowy, miód i mieszamy. Następnie szybko mieszając łączymy z olejem. Marynatę nakładamy na mięso i odstawiamy.
  • Kroimy w kawałki dynię i wrzucamy do gotowania na parze na 15 minut. Gdy jest miękka ugniatamy z odrobiną soli i pieprzu.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową (idealny byłby grill) i kładziemy po jednym kawałku mięsa na średni ogień. Trzymamy z każdej strony po około 2 minuty - tak aby na mięsie ukazał się wzór grila, ale aby mięso nie miało szans wyschnąć lub się spalić.
  • Podajemy od razu na sałacie z puree z dyni.


Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne. Mięso soczyste, słodkie i pachnące imbirem. Słodko-pieprzne, dyniowe puree pasuje idealnie.

To bardzo proste danie nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani wielu składników, a stanowi świetną alternatywę dla schabowego z ziemniakami. Jeśli chcesz otrzymać w prezencie zestaw sosów Kikkoman, a w nim sos sojowy wchodzący w skład przepisu to jedyne co należy zrobić to:

1. Polubić Fanpage Kikkomaniak
2. Odpowiedzieć w komentarzu na fanpage dlaczego właśnie Ty masz otrzymać zestaw sosów Kikkoman

A jeśli dodatkowo, chcesz również dostać książkę kulinarną Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje", w której znalazłam przepis na dressing sojowy z czosnkiem i imbirem, to udostępnij na swojej tablicy na facebooku nasz plakat konkursowy, na który trafisz również na moim fanpage.



Marka Kikkoman, której ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski pragnie podarować czytelnikom bloga Dietetycznie Siostro aż trzy wyjątkowe zestawy sosów i książek z autografem autora!

Także konkurs facebookowy.
Zabawa trwa 14-21 listopada 2013.
Ogłoszenie wyników 22-24 listopada uznaniowo.
Facebook nie jest organizatorem zabawy.

ZAPRASZAM DO ZABAWY I ŻYCZĘ SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Książkę już mam, ale zestaw sosów chętnie przygarnę - idę wziąć udział :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna nie mam ochoty na mięso i szukam czegoś wzmacniającego, zimowego, z białkiem, ale w wersji wegetariańskiej... soczewica mi się powoli przejada, help!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na kurczaka, zapisuję i próbuję :) lubię takie obiady!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm coś pysznego, z pewnością wypróbuje ! Puree z dyni, pychaaaa

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę Was bardzo o pyszne sosy,
    który swym aromatem zachwycają mej rodziny nosy.
    Sosy sojowe do sushi
    zachwycą również delikatne podniebienie mej kochanej Mamusi.
    Sosy te również będą jako wspaniały dodatek
    do moich pysznych i kolorowych sałatek.
    Więc bardzo was proszę dajcie mi ten upominek mały
    abym mogła w mej kuchni buszować z nimi dzień cały.
    I jeszcze jedno wam powiem "nie bądźcie zgredy"
    a z waszymi sosami każda potrawa uda mi się wtedy.

    OdpowiedzUsuń