Dietetycznie Siostro!

22.11.2013

Konkurs i OSTRE KREWETKI ŁAPANOWSKIEGO! Było już PIEPRZNIE a dziś PIKANTNIE!



Delikatne krewetki to w wielu krajach rarytas. Choć u nas nie należą do tradycji to mają chyba tyle samo fanów co kotlet schabowy! Są silnym alergenem, więc po raz pierwszy próbujemy ich uważnie. W smaku przypominają drób i pozostawiają miły, delikatny rybi smak. Są lekkostrawne, niskokaloryczne, są świetnym źródłem białka i witamin z grupy B. Niezwykle cenne są świeże, jedzone najdalej 24 godziny po złowieniu.

Dziś zapraszam Was na wyśmienite krewetki według przepisu Grzegorza Łapanowskiego oraz na konkurs z Marką Tabasco, w którym możecie zgarnąć zestaw sosów oraz rewelacyjną książkę Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".


Wystarczy, że napiszecie TUTAJ z czym TABASCO smakuje Wam najbardziej :)


Do wygrania 3 zestawy, a w nich:
- Sos Original
- Sos Garlic
- Sos Jalapeno
- Sos Habanero
- Książka z autografem autora

Na Wasze komentarze czekamy do 29 listopada do godz.00:00
Laureaci zostaną wybrani przeze mnie
Facebook nie jest organizatorem konkursu

...Natomiast ja dziś Wam pokażę, z czym mi smakuje TABASCO :)

KREWETKI GRILLOWANE Z POMIDORAMI I TABASCO®
Składniki 
na 4 porcje


  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 16 krewetek 16/20 
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • Kilka gałązek tymianku, rozmarynu i natki pietruszki 
  • TABASCO® 
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie


  • Krewetki oczyścić, umyć i osuszyć. Zamarynować je w soku z cytryny, TABASCO® i drobno posiekanym czosnku. 
  • Pomidory przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie skropić oliwą, ułożyć kilka gałązek tymianku i rozmarynu i opiec na grillu lub na patelni grillowej.
  • Kiedy  pomidory będą prawie gotowe, na ruszt/patelnię wrzucamy zamarynowane krewetki i przez kilka minut opiekamy po każdej ze stron. 
  • Gotowe krewetki  ułożyć z pomidorami, obficie posypać natką pietruszki i skropić dobrą oliwą.



Mega aromatyczne, rozpływające się w ustach, bogate w smaku! Zakochałam się!



ZAPRASZAM DO KONKURSU I ŻYCZĘ SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Witam,

    oprócz standardowych propozycji najbardziej TABASCO smakuje mi z ananasem. Ten sposób jedzenia podpatrzyłam w Indiach

    Pozdrawiam
    Ivis

    OdpowiedzUsuń
  2. ostro, ale może być bardzo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A kiedy wyniki? :P Codziennie zaglądam i łudzę się, że tym razem coś w końcu wygram:)

    OdpowiedzUsuń