Nauka nie idzie w las i ja również nie osiadam na laurach. Grzegorz Łapanowski uczył jak robić rybę - czas zakasać rękawy i przystąpić do dzieła! Dziś będzie tilapia, choć szef poleca pstrąga do tego przepisu...tak czy siak wyszło niebiańsko! Szybko, prosto i aromatycznie! Jeśli brakuje Wam w diecie omega-3 lub po prostu uwielbiacie ryby, koniecznie skuście się na ten przepis :)
TILAPIA Z POREM
Składniki
dla dwóch osób
- 3 filety tilapii
- 2 pory
- Szalotka
- Łyżeczka klarowanego masła
- Łyżka sosu sojowego
- Pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie
- Filety zamarynuj w sosie sojowym, cytrynie i pieprzu.
- Szalotkę poszatkuj i przesmaż na rozgrzanym masełku, dodaj pokrojone pory i pół szklanki wody. Na tą stertę połóż rybkę do góry. Duś pod przykryciem 5-7 minut i odsłoń aby płyn odparował niemal w całości.
- Rybę pozbaw skórki - odejdzie bez problemu. Podawaj na duszonych porach, sałacie czy pomidorach z kaszą, ryżem lub bez :)
Na moim spotkaniu z Grześkiem otrzymałam jego książkę i poprosiłam o autograf.
Napisał "dla zdolnej Ani"...podlizus :)
Czy ktoś byłby zainteresowany taką książką?
Niebawem recenzja, a tymczasem zapraszam do trwającego konkursu z Grzegorzem, ze mną i z TABASCO
Niebawem recenzja, a tymczasem zapraszam do trwającego konkursu z Grzegorzem, ze mną i z TABASCO
SMACZNEGO SIOSTRY!
świetny przepis, muszę skorzystać z nigo jak będę robić rybe:D
OdpowiedzUsuńCiekawe. Nie często jem taką rybę. Pewnie raz w roku.
OdpowiedzUsuńIle obecnie kosztuje?
Pozdrawiam.
Follow me :)
Mrożoną Tilapię widziałem w cenie 20-25zł za kg. Przepis prosty i smaczny. O to chodzi :)
OdpowiedzUsuń