Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.11.2013

Jak łatwo pozbyć się skóry z ryby! Nauki Grzegorza Łapanowskiego :)


Nauka nie idzie w las i ja również nie osiadam na laurach. Grzegorz Łapanowski uczył jak robić rybę - czas zakasać rękawy i przystąpić do dzieła! Dziś będzie tilapia, choć szef poleca pstrąga do tego przepisu...tak czy siak wyszło niebiańsko! Szybko, prosto i aromatycznie! Jeśli brakuje Wam w diecie omega-3 lub po prostu uwielbiacie ryby, koniecznie skuście się na ten przepis :)

TILAPIA Z POREM
Składniki
dla dwóch osób


  • 3 filety tilapii
  • 2 pory
  • Szalotka
  • Łyżeczka klarowanego masła
  • Łyżka sosu sojowego 
  • Pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie


  • Filety zamarynuj w sosie sojowym, cytrynie i pieprzu. 
  • Szalotkę poszatkuj i przesmaż na rozgrzanym masełku, dodaj pokrojone pory i pół szklanki wody. Na tą stertę połóż rybkę do góry. Duś pod przykryciem 5-7 minut i odsłoń aby płyn odparował niemal w całości.
  • Rybę pozbaw skórki - odejdzie bez problemu. Podawaj na duszonych porach, sałacie czy pomidorach z kaszą, ryżem lub bez :)

Na moim spotkaniu z Grześkiem otrzymałam jego książkę i poprosiłam o autograf. 
Napisał "dla zdolnej Ani"...podlizus :) 


Czy ktoś byłby zainteresowany taką książką?
Niebawem recenzja, a tymczasem zapraszam do trwającego konkursu z Grzegorzem, ze mną i z TABASCO

SMACZNEGO SIOSTRY!

3 komentarze:

  1. świetny przepis, muszę skorzystać z nigo jak będę robić rybe:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe. Nie często jem taką rybę. Pewnie raz w roku.
    Ile obecnie kosztuje?
    Pozdrawiam.
    Follow me :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożoną Tilapię widziałem w cenie 20-25zł za kg. Przepis prosty i smaczny. O to chodzi :)

    OdpowiedzUsuń