Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

07.06.2013

7 produktów, których nigdy nie łączymy z lekami























Czy wiecie, że niektóre produkty żywnościowe mogą zmienić działanie leków?
Na pewno słyszeliście już o soku grejpfrutowym, który spowalnia metabolizm wielu farmaceutyków, co może doprowadzić do groźnego wzrostu ich poziomu w organizmie chorego. Nie jest też żadną nowością, że przy stosowaniu większości leków nie można spożywać alkoholu.
1. Sok grejpfrutowy, pomarańczowy, jabłkowy.
Soki te osłabiają wchłanianie beta-blokerów (stosowanych w leczeniu nadciśnienia) oraz niektórych antybiotyków.
Sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z lekami przeciwhistaminowymi powodując znaczny wzrost ich stężenia we krwi, w następstwie powodując zaburzenia rytmu serca.
2. Alkohol
Wystarczą trzy drinki dziennie, przy jednoczesnym stosowaniu  środków przeciwbólowych, aby zwiększyć ryzyko uszkodzenia wątroby.
Natomiast spożywanie alkoholu przy zażywaniu aspiryny, ibuprofenu czy naproxenu może prowadzić do powstawania choroby wrzodowej i innych problemów z przewodem pokarmowym.
3. Tłuszcz
Posiłki bogate w tłuszcz przyspieszają wchłanianie niektórych leków (np. przeciwgrzybiczych, przeciwpasożytniczych) co w następstwie może prowadzić do bólów i zawrotów głowy, zmian skórnych, zaburzeń świadomości i zaburzeń rytmu serca.
4. Mleko, sery i produkty pochodne zawierające wapń.
Produktów tych nie powinno łączyć się z antybiotykami, ponieważ mogą zmniejszyć lub uniemożliwić wchłanianie leków. Dlatego ważne jest żeby między przyjęciem antybiotyku a spożyciem tych produktów zachować przerwę przynajmniej 2,5 godzinną.
5. Herbata
Spożywanie herbaty przy zażywaniu preparatów zawierających żelazo obniża wchłanianie tego pierwiastka.
6. Kofeina
Spożywanie kofeiny, gdy przyjmujemy leki na astmę (albuterol), może spowodować zwęszenie wystąpienia skutków niepożądanych (nerwowość, nadpobudliwość, czy przyspieszone bicie serca).
7. Lukrecja
Może zwiększać ryzyko działań ubocznych przy stosowaniu leków na serce, a także może zmniejszać skuteczność leków stosowanych w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
Dlatego pamiętaj, aby zawsze czytać ulotkę. Leki popijaj wodą i jeśli to możliwe stosuj między posiłkami.
Żródło:

7 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam, że są leki, których nie można popijać sokiem pomarańczowym... Wychodzi na to, że najbezpieczniej używać do tego celu wody. :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja zawsze podczas choroby objadam się grejpfrutami ;o

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno pomaga, drugie szkodzi... :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahh ten sok grejpfrutowy... Ale juz coraz wiecej osób o tym wie. O reszcie jednak nie bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe i przydatne informacje. O większości nie słyszałam,ale naprawdę warto wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coraz częściej można te informacje znaleźć na ulotce leku. Nic, tylko czytać!

    OdpowiedzUsuń