Dietetycznie Siostro!

01.04.2013

ZAMIAST CIASTKA Z CUKIERNI zrób lekki, aromatyczny deser


Specjaliści od żywienia zachwalają kasze i wiadomo nie od dziś, że mimo wysokiej wartości kalorycznej jest ona polecana jako składnik dietetycznego menu. A to z pewnością dlatego, że prócz energii przynosi dla naszego organizmu wiele dobra - obniża cholesterol, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i syci na bardzo długo. Drobna kasza, taka jak manna jest zalecana w dietach osób z nadwrażliwością jelita, problemach z przewodem pokarmowym i rekonwalescentach. Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy, szybko się ją przygotowuje i dlatego łatwo ją podać do różnego rodzaju posiłków. Ja lubię ją w deserach i zapraszam Was na kolejny mój dietetyczny eksperyment!


Deser jest mega aromatyczny, pyszny mleczno-waniliowy. 
Cytrusowy syrop bosko komponuje się z tym słodkim deserem. 
Całość jest tysiąc razy lepsza niż niejedno ciastko z cukierni - a o ile zdrowsze i lżejsze!


DESER MLECZNY Z KASZY MANNY (BEZ CUKRU i MĄKI)

Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię kaszę mannę podaną z pysznym sosem jako deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i lekki deserek, bez zbędnych sztucznych i pustych kalorii :) W sam raz po świątecznym obżarstwie ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niezmiernie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. omomom pyszny deserek! coś smacznego, lekkiego i zdrowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co jeśli w danej chwili nie mam naq stanie mleka w proszku jak je zastąpić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Mleko w tym przepisie ma nadać "głębi" mlecznego smaku :) Nie wpływa na to czy deser się uda lub nie ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz,pozdrawiam serdecznie :)w ten "sypany poniedziałek" :D

      Usuń
  6. czy stewię w płynie można zastąpić tą w pudrze? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też ją lubię w deserach, a ten wygląda na prwwdę zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie! Uwielbiam kaszę mannę na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawiam się nad zakupem ksylitolu? Widziałam, że kiedyś też go używałaś a teraz przeszłaś na stweię? Dlaczego? co bardziej polecasz i co jest lepsze w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedz. aha no i cudowny ten Twój blog :)

    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, dzięki ;)
      Ksylitol polecam - to rewelacyjna alternatywa do cukru. Jest bardzo zdrowy, niskokaloryczny. Jest mało wydajny jak dla mnie, bo muszę go użyć stosunkowo dużo abym była zadowolona z osiągniętej słodyczy. Dlatego stewia, która jest dla mnie bardziej wydajna w stosunku do ceny.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Dzisiaj go zrobiłam, zjadłam z siostrą i jesteśmy zachwycone! Deserek szybko się robi, jest z prostych składników, więc nie ma szans czegoś poplątać i jest przepyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kaszę manną, Twój deser mnie zauroczył :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio też starałam się kombinować z kaszą, ale myślę, że ten deser jest o wiele lepszy! Muszę kiedyś wypróbować, ale zanim to, zainwestować w foremki do muffinek ;)
    Uwielbiam tego bloga - dodałam do ulubionych u siebie - kropkapeel.blog.pl przepraszam, że tak bez pytania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hej :) Deser wygląda cudownie i z wielką ochotą go zrobię :) mam tylko pytanie, gdzie kupujesz stewie? Wiesz chodzi mi o jakieś pewne miejsce gdzie można ją zamówić ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie kupuje wysyłkowo. Stewie, ksylitol, eko warzywa czy płatki, kupuję w moim małym, ukochanym warzywniaku tuż obok domu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wlasnie sie chlodza, ale juz zdazylam skubnac i smakuja mniamusnie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. PYCHA!!! tylko chyba wolalabym z jakas wisienka na gorze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdzie goździki i cynamon, tam i ja :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. sorry ale kasza manna to gluten, to jak się to ma do twojej książki-"bez glutenu"???
    anonim

    OdpowiedzUsuń
  19. na robienie takich cudow to trzeba miec troche wolnego czasu :P u mnie to najczesciej konczy sie na tym ze zajde do zabki pod blokiem nakupuje maestro, albo jakichs ciastek owsianych i wcinamy :P

    OdpowiedzUsuń