Specjaliści od żywienia zachwalają kasze i wiadomo nie od dziś, że mimo wysokiej wartości kalorycznej jest ona polecana jako składnik dietetycznego menu. A to z pewnością dlatego, że prócz energii przynosi dla naszego organizmu wiele dobra - obniża cholesterol, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i syci na bardzo długo. Drobna kasza, taka jak manna jest zalecana w dietach osób z nadwrażliwością jelita, problemach z przewodem pokarmowym i rekonwalescentach. Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy, szybko się ją przygotowuje i dlatego łatwo ją podać do różnego rodzaju posiłków. Ja lubię ją w deserach i zapraszam Was na kolejny mój dietetyczny eksperyment!
Deser jest mega aromatyczny, pyszny mleczno-waniliowy.
Cytrusowy syrop bosko komponuje się z tym słodkim deserem.
Całość jest tysiąc razy lepsza niż niejedno ciastko z cukierni - a o ile zdrowsze i lżejsze!
DESER MLECZNY Z KASZY MANNY (BEZ CUKRU i MĄKI)
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Prosty i lekki deserek, bez zbędnych sztucznych i pustych kalorii :) W sam raz po świątecznym obżarstwie ;P
OdpowiedzUsuńwygląda niezmiernie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńomomom pyszny deserek! coś smacznego, lekkiego i zdrowego ;)
OdpowiedzUsuńA co jeśli w danej chwili nie mam naq stanie mleka w proszku jak je zastąpić??
OdpowiedzUsuńMożna pominąć. Mleko w tym przepisie ma nadać "głębi" mlecznego smaku :) Nie wpływa na to czy deser się uda lub nie ;)
UsuńDziękuję za odpowiedz,pozdrawiam serdecznie :)w ten "sypany poniedziałek" :D
Usuńczy stewię w płynie można zastąpić tą w pudrze? :)
OdpowiedzUsuńJa też ją lubię w deserach, a ten wygląda na prwwdę zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Uwielbiam kaszę mannę na słodko:)
OdpowiedzUsuńlubie takie puddingi :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad zakupem ksylitolu? Widziałam, że kiedyś też go używałaś a teraz przeszłaś na stweię? Dlaczego? co bardziej polecasz i co jest lepsze w smaku? Z góry dziękuję za odpowiedz. aha no i cudowny ten Twój blog :)
OdpowiedzUsuńOla
Ola, dzięki ;)
UsuńKsylitol polecam - to rewelacyjna alternatywa do cukru. Jest bardzo zdrowy, niskokaloryczny. Jest mało wydajny jak dla mnie, bo muszę go użyć stosunkowo dużo abym była zadowolona z osiągniętej słodyczy. Dlatego stewia, która jest dla mnie bardziej wydajna w stosunku do ceny.
Pozdrawiam!
Dzisiaj go zrobiłam, zjadłam z siostrą i jesteśmy zachwycone! Deserek szybko się robi, jest z prostych składników, więc nie ma szans czegoś poplątać i jest przepyszny!!
OdpowiedzUsuńCudnie :) Bardzo się cieszę!
UsuńUwielbiam kaszę manną, Twój deser mnie zauroczył :)
OdpowiedzUsuńOstatnio też starałam się kombinować z kaszą, ale myślę, że ten deser jest o wiele lepszy! Muszę kiedyś wypróbować, ale zanim to, zainwestować w foremki do muffinek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego bloga - dodałam do ulubionych u siebie - kropkapeel.blog.pl przepraszam, że tak bez pytania!
Hej :) Deser wygląda cudownie i z wielką ochotą go zrobię :) mam tylko pytanie, gdzie kupujesz stewie? Wiesz chodzi mi o jakieś pewne miejsce gdzie można ją zamówić ;) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńNie kupuje wysyłkowo. Stewie, ksylitol, eko warzywa czy płatki, kupuję w moim małym, ukochanym warzywniaku tuż obok domu :)
OdpowiedzUsuńwlasnie sie chlodza, ale juz zdazylam skubnac i smakuja mniamusnie :))
OdpowiedzUsuńPYCHA!!! tylko chyba wolalabym z jakas wisienka na gorze ;)
OdpowiedzUsuńGdzie goździki i cynamon, tam i ja :)))
OdpowiedzUsuńsorry ale kasza manna to gluten, to jak się to ma do twojej książki-"bez glutenu"???
OdpowiedzUsuńanonim
na robienie takich cudow to trzeba miec troche wolnego czasu :P u mnie to najczesciej konczy sie na tym ze zajde do zabki pod blokiem nakupuje maestro, albo jakichs ciastek owsianych i wcinamy :P
OdpowiedzUsuń