Dostałam zadanie: zrób pomidorową. To miał być krem bez kluseczek i bez ryżu. Pomyślałam sobie, że taka pomidorówka przeleci raz dwa i śladu po niej nie będzie. Co więc do niej włożyć? Co dodać? Niech to będzie coś, co nie zabije smaku pomidorów, ale doda im głębi. Stąd właśnie w mojej zupie wzięła się czerwona soczewica. Ma niski indeks glikemiczny więc polecana jest osobom odchudzającym się oraz cukrzykom. Świetnie syci z uwagi na wysoką zawartość błonnika a dodatkowo dzięki niemu zbija poziom glukozy i tłuszczów. Jest bogata w wartości odżywcze, znajdziemy w niej dużo białka roślinnego i skrobi oraz składniki mineralne takie jak wapń i fosfor. Soczewica wzmacnia również układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.
Składniki
- Pół szklanki czerwonej soczewicy suchej
- 500ml pulpy pomidorowej z kartonu
- Puszka pomidorów całych
- 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki bazylii lub kilka świeżych listków
Przygotowanie
Pulpę wylewamy z kartonika do garnuszka i wsypujemy soczewicę. Odstawiamy na godzinę a nawet dłużej. Potem dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut razem z resztą składników. Na koniec wszystko blenderujemy i gotowe :)
Zupę można popijać z kubka lub podawać w miseczkach. Jest pyszna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Zdrowa, dietetyczna i sycąca - po jednym kubku można się naprawdę najeść.
Czy trzeba czegoś jeszcze?
SMACZNEGO SIOSTRY!
A czym zblenderowane pestki pomidora nie robią goryczki? Bo mnie się tak zdarzyło, więc teraz robię tak, żeby nasionek nie było
OdpowiedzUsuńmmm musi być pyszna :] Ale ja jednak z soczewicą bym nie zjadła :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Muszę spróbować ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten dodatek soczewicy ;)
OdpowiedzUsuńz soczewicą? ale fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńDo przetestowania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorówkę, a w takim wydaniu wydaje się być równie smaczna co bogata w odżywcze składniki. Jednak makaron lub ryż "pusto" zapycha, a tradycyjna pomidorowa jest dla mnie za lekka.
Dziękuję za inspiracje :))
Pyszności!
OdpowiedzUsuńJesteś moją inspiracją kuchenną i blogową :)