Dietetycznie Siostro!

27.03.2013

ZUPA PRODUCENTA czyli krem z pomidorów z wkładką


Dostałam zadanie: zrób pomidorową. To miał być krem bez kluseczek i bez ryżu. Pomyślałam sobie, że taka pomidorówka przeleci raz dwa i śladu po niej nie będzie. Co więc do niej włożyć? Co dodać? Niech to będzie coś, co nie zabije smaku pomidorów, ale doda im głębi. Stąd właśnie w mojej zupie wzięła się czerwona soczewica. Ma niski indeks glikemiczny więc polecana jest osobom odchudzającym się oraz cukrzykom. Świetnie syci z uwagi na wysoką zawartość błonnika a dodatkowo dzięki niemu zbija poziom glukozy i tłuszczów.  Jest bogata w wartości odżywcze, znajdziemy w niej dużo białka roślinnego i skrobi oraz składniki mineralne takie jak wapń i fosfor. Soczewica wzmacnia również układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.

Składniki


  • Pół szklanki czerwonej soczewicy suchej
  • 500ml pulpy pomidorowej z kartonu
  • Puszka pomidorów całych
  • 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub kilka świeżych listków


Przygotowanie

Pulpę wylewamy z kartonika do garnuszka i wsypujemy soczewicę. Odstawiamy na godzinę a nawet dłużej. Potem dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut razem z resztą składników. Na koniec wszystko blenderujemy i gotowe :)


Zupę można popijać z kubka lub podawać w miseczkach. Jest pyszna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Zdrowa, dietetyczna i sycąca - po jednym kubku można się naprawdę najeść. 
Czy trzeba czegoś jeszcze?

SMACZNEGO SIOSTRY!

7 komentarzy:

  1. A czym zblenderowane pestki pomidora nie robią goryczki? Bo mnie się tak zdarzyło, więc teraz robię tak, żeby nasionek nie było

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm musi być pyszna :] Ale ja jednak z soczewicą bym nie zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Muszę spróbować ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten dodatek soczewicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z soczewicą? ale fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Do przetestowania!

    Uwielbiam pomidorówkę, a w takim wydaniu wydaje się być równie smaczna co bogata w odżywcze składniki. Jednak makaron lub ryż "pusto" zapycha, a tradycyjna pomidorowa jest dla mnie za lekka.

    Dziękuję za inspiracje :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności!
    Jesteś moją inspiracją kuchenną i blogową :)

    OdpowiedzUsuń