Dietetycznie Siostro!

04.04.2013

sezamkowe PODJADACZKI zamiast chipsów



Kto lubi sezam ten ma szczęście, bo to wyjątkowo dobroczynna roślina. Jego wartość odżywcza porównywalna jest do wartości odżywczych jaja kurzego. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę co wpływa korzystnie na układ nerwowy. Sezam w połączeniu z ciecierzycą to bomba witaminowa. Wartości odżywcze tej przegryzki są odwrotnie proporcjonalne do niekorzystnego wpływu na zdrowie wszystkich kupnych przekąsek. Po co zaśmiecać organizm chemicznymi, bezwartościowymi, kupnymi przegryzkami, skoro tak łatwo zrobić coś smacznego i mega zdrowego?!


Składniki


  • 200g mielonej, ugotowanej (lub ze słoika) ciecierzycy
  • 80g ksylitolu
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g nasion sezamu

Przygotowanie


Ciecierzycę mieszamy z resztą składników i wykładamy na papier do pieczenia wyłożony na blachę. Rozprowadzamy łyżką na cienką warstwę. Pieczemy 20-25 minut na 180 stopni - tak długo, jak bardzo chcemy aby było zarumienione. Po wyjęciu z pieca zdejmujemy z papieru a po ostygnięciu kroimy według uznania.


Podjada się to świetnie - polecam zamiast imprezowych przekąsek, niezdrowych chipsów czy innych paluszków. 


SMACZNEGO SIOSTRY!

20 komentarzy:

  1. pyszności! na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. 123 pierwsza!! ŁAŁ ja sobie zrobię ale pokroję jak sezamki. Czy chrupią?

    OdpowiedzUsuń
  3. aż żałuję, że nie lubię sezamu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może lubisz mak ? Słonecznik ? Rozdrobnione migdały :)

      Usuń
  4. wyglądają super! na pewno sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, świetne! Uwielbiam sezamki, więc na pewno wypróbuję, a zamiast ksylitolu można dodać miodu? Czy należy go wówczas dodać więcej/mniej?

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, muszę wypróbować chociaż nigdy nie jadłam ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie o wygląda, taki okiełznany, mój ulubiony, sezam. Zrobię zrobię ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. czad!!!! SUPER POMYSŁ, SWIETNY PRZEPIS, JA OSTATNIO zrobiłam pierwszy raz w zyciu hummus i mam zapasy cieciorki i sezamu, więc Twój przepis będzie następny w kolejnosci, dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Są świetne! :) Idealne do chrupania.

    OdpowiedzUsuń
  10. GENIALNE ! ! ! :)
    na pewno kiedyś wykorzystam ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam sezamki.

    ale cze czarne ślimaki na zdjęciu już nie.

    OdpowiedzUsuń
  12. A co zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a w proszku może byc??:)

      Usuń
    2. Może być w proszku? I ile trzeba jej dać?

      Usuń
  13. woowww co za pomysł:D świetne chrupaczki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam i niestety ciastka skończyły w koszu, tylko składników mi szkoda. W smaku sama soda i nic wiecej :/

    OdpowiedzUsuń