Dietetycznie Siostro!

13.04.2013

na kolację ZAMIAST CHLEBA


Ile razy powtarzałaś sobie, że od jutra nie jesz chleba? Dość z bułeczkami i chrupiącą skórką! Sęk w tym, że aby pozbyć się złego nawyku należy nie tyle go wyeliminować, co zamienić na inny. I choć warto sięgać po dobry chleb przygotowany na zakwasie, pełnoziarniste pieczywo czy razowe bułki, to jednak w drugiej części dnia, odchudzając się, unikajmy węglowodanów, które pochodzą ze zbóż. Lepsze są złożone płynące z roślin strączkowych. O ile nie ma przeciwwskazań do spożywania strączkowych wieczorową porą, to polecam mój pasztet zamiast kanapki z chleba. Można do niego dodać kawałek żółtego sera, paprykę, sałatę i otrzymasz pyszną, lekką kolację.

Składniki


  • 200g ciecierzycy zmielonej po ugotowaniu (lub ze słoika/puszki)
  • 3 jajka
  • 50g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych liści
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, czosnek staropolski
  • Oliwki zielone
  • Rozmaryn

Przygotowanie

Ciecierzycę mieszamy z jajami, mąką, sodą na jednolitą masę. W oliwie ucieramy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek - dodajemy do masy i mieszamy. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami lub tak jak w przepisie i dobrze mieszamy. Całość wykładamy do sylikonowej foremki i nadziewamy oliwkami oraz posypujemy rozmarynem. Pieczemy na 150 stopni przez 50 minut. GOTOWE.



Pasztet świetnie smakuje z pesto, musztardą czy innym smarowidłem. Konsystencja jest zwarta i to sprawia, że można go traktować jako bazę kanapki zamiast chleba.


SMACZNEGO SIOSTRY!

13 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) już dawno nie jem pieczywa, ale dotychczas jedyny zamiennik jaki stosowałam to fasolowe bułki (pieczone zresztą z Twojego przepisu na chleb z fasoli ;).
    Mam tylko małe pytanie-gdzie kupujesz mąkę sojową?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki inny rodzaj mąki by do tego pasował? ;) owsiana, żytnia maybe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu dla mnie jesteś GENIUSZEM. Inspirujesz, dajesz dobry przykład, podsuwasz pomysły. Pozdrawiam gorąco. Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja po prostu mielę soję na mąkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł!
    i do tego tak apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo, wysokobiałkowe i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sobie życia bez chleba nie wyobrażam, bez cudnego zapachu bułeczek i poranku... Ale takiego pasztetu spróbowałabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam chlebek na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę o podanie długości foremki

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam jako takie wda cieńkie placki ponieważ nie miałam innej foremki i u mnie bardzo czuć te jajka...

    OdpowiedzUsuń