Dietetycznie Siostro!

24.02.2013

wegańskie BANANNKI czyli bułeczki dla Ninki


Składniki
na 7 muffin


  • 200g mąki typu graham 1850
  • 240g bananów (ważonych po obraniu)
  • 100ml mleka ryżowego naturalnego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 10ml stewi w płynie
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine


Przygotowanie

Mąkę mieszamy z sodą. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do mąki, dolewamy oliwę, mleko i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy reższtę składników, mieszamy i napełniamy sylikonowe foremki. Pieczemy przez 25-30 minut na 180 stopni. GOTOWE.




Bułeczki są lekko słodkie, takie śniadaniowe i najfajniej by smakowały z jakimś dżemikiem tudzież powidełkami. Dziewczynki były zachwycone, a szczególnie Nina - najbardziej jej przypadły do gustu. Co jest mega komplementem zwłaszcza, że Nina jest dość wymagającą dziewczynką w sprawach pożywienia.


SMACZNEGO SIOSTRY!

14 komentarzy:

  1. No mam nadzieję, że nie tylko dla Ninki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o super przepis, własnie się zastanawiałam co ja zrobię z kiscią dojrzewających zbyt szybko piegowatych bananów, a ten przepis jest wprost idealny dla moich weganskich ciągotek :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, ale mam tez pytanie, czy zwykłe ba!nany sie nadadzą czy musze gdzies zacząć szukac jakis takis dziwnych banaNNków? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygladają, na początku myślałam, że to przepis na jakieś buły, a tu takie świetne muffiny :P które w sumie można potraktować jak bułki, nadziewając je czymś słodkim jak sama stwierdziłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. te babeczki są świetne , nie dość ,że pyszne to jeszcze takie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ninka, ale ma dobrze!
    ja też chcę takie bananki :p

    OdpowiedzUsuń
  7. To myślę ,że i mi by posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ninka wygląda na usatysfakcjonowaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dlaczego przepis jest w kategorii bez mąki?

    OdpowiedzUsuń