Dietetycznie Siostro!

21.02.2013

MAKOWIEC jak ta lala


Nie każdy wie, że ziarna maku prócz tego, że są niezwykle smaczne to są również niezmiernie zdrowe. Mak jest istną skarbnicą witamin! Znajdziemy w nim witaminę A, C, D, E i B3 - wzmocnią odporność, poprawią wygląd włosów, skóry, paznokci i zadbają o wzrok. Mak zawiera sporo wapnia, reguluje pracę układu pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku ułatwia perystaltykę jelit. Zawiera kwas linolowy, który chroni serce przed zawałem i spore ilości kwasu oleinowego, który pomaga chronić przed rakiem piersi. Warto więc po niego sięgać mimo jego dość wysokiej kaloryczności.

Składniki
Spód

  • 55g płatków żytnich zmielonych na mąkę
  • 70g jogurtu naturalnego, raczej gęstego, 3% tłuszczu
  • Żółtko
  • 40g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa 

  • 200g twarogu chudego 3,5% tłuszczu
  • 2 ubite białka z jajka
  • 120g maku
  • 60g jogurtu naturalnego j.w.
  • 10ml stewi w płynie


Przygotowanie

Składniki na spód mieszamy. Na początek proszek do pieczenia ze zmielonymi płatkami, potem z żółtkiem, następnie z jogurtem i na koniec dosypujemy siemię. Uzyskane ciasto wałkujemy i rozkładamy w foremce sylikonowej o średnicy 22 centymetry, wykładając również brzegi.
Ser przecieramy przez sitko, mieszamy z jogurtem, makiem i stewią i na koniec z ubityn białkiem. Wykładamy na spód.
Pieczemy na 170 stopni przez 50 minut.



Makowiec w wersji light - pałaszowałam co w ostatki i sprawdził się świetnie. Polecam to proste ciasto, a zwłaszcza, że i zdrowe i lekkie ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

25 komentarzy:

  1. i to ja lubie ;) w tamtym rku tez robilam swoja wersje dietetycznego makowca.

    http://ugotowane-z-pasja.blogspot.com/2012/12/dietetyczny-makowiec-w-sylu-rustykalnym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec...zawsze i wszędzie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. boski:) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha, mam teraz chętkę na takie smaczne makowe ciacho ;d do tego zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście wygląda świetnie, chyba wypróbuję go u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmm zauważyłam pewną nieścisłość : w składnikach nie wspominasz o sodzie, a w treści przepisu owszem. Ile sody nalezy dodac? swoją droga, wlasnie makowiec wg tego przepisyu wyskoczyl z mojego piekarnika i jest PYYYYYCHA :) genialny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tatiana, to moje przeoczenie. W przepisie używamy tylko proszku do pieczenia - już poprawiłam. Dzięki i zapraszam częściej!

      Usuń
  7. a mniam mniam!!!:) wygląda rewelacyjnie... z każdym przepisem chylę czoła... że masz tyle pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie co z tą sodą? w skladnikach o nim nie wspomniano.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sody nie ma - jest proszek do pieczenia. Już poprawione :)

      Usuń
  9. witam
    a siemie ma byc zmielone czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, siemienia nie mielilam i zasadniczo jesli chcesz obnizyc wartosc kaloryczna makowca to mozna z niego zrezygnowac, ewentualnie dodac ciut wiecej zmielonych platkow. Pozdrawiam i dzieki za odwiedziny:)

      Usuń
    2. dzięki, jestem tu codziennie, świetny blog jest w moich ulubionych, nie odzywam się ponieważ nie mam czasu, ale śledzę każdy wpis (i korzystam ) pozdrawiam

      Usuń
    3. aha, jeśli można to ikonka do drukowania ułatwiła by życie, bo ja osobiście mam zakaz wnoszenia laptopa do kuchni odkąd został zalany przy kuchennych pracach (udało mi się to zrobić dwa razy a komputer jest męża do pracy)

      Usuń
  10. Mak z dużą ilością maku musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  11. w czym mielic płatki,gdy nie posiadam młynka?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbować blendera użyć? Ale jeśli zamierzasz omijać mąkę to warto zainwestować kilkadziesiąt złotych w młynek - u mnie na porządku dziennym :)....no i nocny, podczas pieczenia :P

      Usuń
  12. Stewię można zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy płatki żytnie można zastąpić otrębami owsianymi? :) Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby chłoną - nie wyjdzie z tego to samo, więc "zastąpić" - nie. Można zrobić otrębowy spód. Trzeba do tego na mój gust dodatkowo całe jajko. No ale to już eksperyment, którego nie robiłam - kombinuj! Powodzenia ;)

      Usuń
  14. Zamiast stewii ile slodziku?

    OdpowiedzUsuń
  15. a płatki owsiane- mogą być ?

    OdpowiedzUsuń