Dietetycznie Siostro!

19.02.2013

DIETETYCZNE MUFFINY i prezenty, prezenty, prezenty!


Wszyscy z Was z pewnością zastanawiali się nie raz, z czego przygotować dietetyczną muffinkę. Na pewno duża część już od dawna takie piecze - niektórzy czasami, a inni wyłącznie. Dzisiaj daję Wam kopniaka do tego aby pokombinować, bo za najlepsze pomysły na dietetyczną muffinę będę nagradzać.

Po nagrody możecie również iść do Elwiry na blog One Minute Muffin, na którym również zostaniecie nagrodzeni za najlepsze pomysły.





MAKOWE MUFFINKI


Te muffinki przygotowane były z ciecierzycy z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Posłodziłam je stewią w płynie. Maku uprzednio nie moczyłam. Wyszły genialne. Rozdawałam je w tłusty czwartek w pracy. Podobny skład mają muffiny STĄD.


A czy Ty masz pomysł na dietetyczną muffinę?

Aby zawalczyć o nagrody należy w komentarzu tego posta, napisać z czego powinna składać się dietetyczna muffina. Możecie podać przepis, ale jeśli jeszcze nie macie ulubionego to napiszcie na przykład jakich składników byście użyli. Jakich zamienników dla mąki, cukru i oleju czy margaryny.

Najlepsze pomysły nagrodzę. A upominków mam aż dwanaście, i są to:

6 zestawów po 3 produkty każdy, od Sklepu SyS - producenta żywności z suszonych warzyw. Produkty dowolnie wybierze laureat.





Trzy komplety rękawic z fartuszkami i książkami kucharskimi, od firmy Speedcook





Trzy bony o wartości 30pln każdy, na zakupy jedzenia przez portal do zamawiania jedzenia PYSZNE.PL




oraz chwała i uznanie dietetycznej siostry!

Wysyłka nagród odbywa się na terenie Polski, nie zapomnijcie podać w komentarzu adresu mailowego do siebie. Bawimy się od 19 lutego do końca miesiąca do 23:59 :)

ZAPRASZAM DO ZABAWY!

30 komentarzy:

  1. odkąd odkryłam amarantus ekspandowany dodaję go ostatnio do wszystkiego :D od jakiegoś czasu hitem u mnie w domu są muffiny z amarantusa (bez maki, cukru i tłuszczu- a przy tym pyszne i słodziutkie. oto przepis: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego, 2 jajka, 1 banan ( pół rozgnieciony, pół pokrojony w kostkę, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dodatkowo kto co lubi, można dodać jeszcze orzechy, cynamon, rodzynki, żurawinę, czekoladę, kakao (ja dodaję zawsze jeszcze cynamon i orzechy). wszystko razem mieszamy i pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
    Aneta J. z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mail anetajanicka87@gmail.com

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kakaowo-otrębowe muffinki
    Składniki (12 sztuk): na łyż(ecz)ki
    9 łyżek otrębów, 6 łyżek serka wiejskiego, 3 łyżki twarożku homogenizowanego, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżeczki suszonych drożdży, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku, 3 łyżeczki stewi
    Sposób przygotowania:
    Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Resztę składników mieszamy, delikatnie dodajemy białko. Ciasto układamy do papilotek na muffinki i do foremki (lub do silikonowych)
    Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na blaszce
    boouunty@Gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki (na 12 muffinów)
    2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki miodu/syropu z agawy
    ¾ szklanki mleka/wody
    2 jajka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    ¼ szklanki orzechów
    ¼ szklanki rodzynek/żurawiny
    Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre składniki. Wymieszać dokładnie suche składniki z mokrymi. Piec ok. 15 minut, aż zbrązowieją.
    shrewa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnego przepisu nie mam, ale mam ochotę na wypróbowanie muffinek na bazie fasoli, do tego jajka, trochę otrębów gryczanych, prawdziwe kakao, jajka. Żeby nie dosładzać dodałabym suszone śliwki i banany drobno pokrojone i jeszcze trochę płatków migdałowych. Muszę ten przepis szybko wprowadzić w życie ;)
    smaczne88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajka oczywiście dodałabym raz, nie wiem, czemu tak napisałam ;)

      Usuń
  6. Chlebowe Muffiny owsiane
    Składniki:
    1 i 1/4 mąki razowej
    1/3 filiżanki cukru brązowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżweczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki oleju słonecznikowego
    2 jaja
    3 duże dojżałe banany
    1 filiżanka płatków owsianych.

    Suche skladniki wymieszać. Banany drobno pokroić lub rozgnieść na papkę. Dodać dwa żółtka, olej i wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do suchych składników dodać banany z jajkiem. Następnie dodać pianę. Delikatnie ale szybko wymieszać wszystko razem. Przekładać do muffinek. Piec w 180 stopniak około 40-45 min.
    kapala.i@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje dietetyczne muffiny kakaowe w wersji bez cukru, bez tłuszczu i bez jajek : )
    Dużo błonnika z pełnoziarnistych produktów, zero białej mąki, zero białego cukru!
    Zamiast cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego, który jest całkiem zdrowy i ma prawie o połowę mniej kalorii.
    Zamiast tłuszczu i jaj, dla nadania miękkiej, lekko wilgotnej i przyjemnej konsystencji, zastosowałam wymieszany z mlekiem jogurt (oba niskotłuszczowe, około 1,5%).

    Składniki (na 10 muffinek)
    2/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/3 szklanki otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych, orkiszowych, gryczanych i żytnich)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
    2/3 szklanki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
    2/3 szklanki mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
    100g malin

    Składniki suche wymieszać ze sobą w misce, mokre w osobnym naczyniu (bez malin). Połączyć suche z mokrymi. Do foremek na muffiny włożyć po kilka malin i "zalać" ciastem. Piec 25minut w 180 stopniach.

    Porcja (1 muffinka) - około 90kcal

    agatanastulak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj oj oj... muffiny to moje życie, uwielbiam je, a że nie chcę, żeby tyłeczek za bardzo urósł to kombinuję.
    Mój ostatni hicior to muffiny bez pieczenia, ale przynajmniej w foremkach muffinkowych ;) można też zrobić jako zwykłe ciacha lub batoniki.
    Potrzebna jest góra bakalii, najbardziej smakują mi te daktylowo-migdałowe.
    Mielę lub blenderuję daktyle z migdałami a do tego dodaję wszystko na co mnie najdzie ochota, ostatnio były to tylko wiórki kokosowe. Upycham w foremkach i wstawiam do lodówki żeby się troszkę "ściągneły".
    Dla tych typowo "nie-dietetycznych" u mnie w domu dodaję kawałki czekolady a do góry polewam odrobiną gorzkiej czekolady. Pyccchhhaaaa!

    hanna.swiatnicka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki z marchwi, jabłek i cukinii
    Składniki (na ok. 10-12 muffinek):
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki stevii do wypieków (lub innego słodzika do smaku, oczywiście można również użyć cukru – polecam brązowy), 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki obranych i startych jabłek (mniej więcej 1 średnie jabłko), 1/2 szklanki startej marchwi (1 średnia marchewka), 1/2 szklanki startej cukinii, 1/2 szklanki posiekanych pekanów (orzechów włoskich, laskowych, migdałów lub mieszanki według upodobań), 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/4 szklanki maślanki/jogurtu naturalnego, 2 duże jajka

    Instrukcja:
    Rozgrzej piekarnik do 175C. Do dużej miski wsyp mąkę, słodzik, cynamon, sodę i sól. Wymieszaj łyżką, żeby składniki się dobrze połączyły. Dodaj starte jabłko, marchewkę, cukinię i posiekane orzechy do miski z mieszaniną mąki. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze pokryte mąką.

    Do mniejszej miski dodaj olej rzepakowy, maślankę i jajka i ubij ręcznie lub mikserem aż dobrze się połączą. Wlej mieszaninę jaj do drugiej miski z mieszaniną mąki i wymieszaj do połączenia (mieszanina będzie dość gęsta).

    Przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 175C przez około 20 - 25 minut.

    Studzić na kratce. Można przechowywać do kilku dni w lodówce. Smacznego:)

    auril@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne muffinki? Na pewno do bólu zdrowe - same naturalne, roślinne składniki z mnóstwem witamin i minerałów, bez zbędnych kalorii. Kusi mnie wypróbowanie takich bazujących na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej lub zmielonych na mąkę płatkach i otrębach. Słodzone wyłącznie owocami - banan świetnie spaja zastępując jajko, a po dodaniu daktyli lub żurawiny cukier jest już do niczego nie potrzebny. Jedyny tłuszcz pochodziłby z orzechów (włoskie wspomagają pracę mózgu, laskowe to prawdziwe źródło młodości) i siemienia lnianego. Prawdziwe niebo w gębie bez wyrzutów sumienia! No i ta świadomość ile dobrego można zrobić dla siebie pochłaniając takie pyszności...

    Beata, mauryca7@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Eksperymentując w kuchni zastanawiałam się czy da się zmiksować surową soczewicę - niestety mój robot nie poradził sobie z tym zadaniem, więc soczewicę podgotowałam. Po ostudzeniu dodałam składniki w ilości na wyczucie. O dziwo, muffinki wyszły całkiem dobre. Lekko wilgotne, ciężkie z posmakiem orzechów. Oczywiście można dodać inne, ulubione bakalie. Moje dziecko się nimi zajada. Idealne na drugie śniadanie lub do pracy.

    Muffinki z czerwonej soczewicy na słodko

    Składniki na ok.12 sztuk.

    150 g czerwonej soczewicy
    2 duże jajka
    6 łyżek jogurtu
    3-4 łyżki miodu
    4-5 łyżek oleju
    1 aromat waniliowy

    70-80 g mielonych płatków owsianych
    ok.1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Soczewicę ugotować i odcedzić. Po wystudzeniu zmiksować, dodać pozostałe mokre składniki i wyrobić robotem na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać łyżką. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać trochę jogurtu/mleka. Przed włożeniem do foremek sprawdzić czy ciasto jest dla nas wystarczająco słodkie. Piec 25 minut w nagrzanym do 180 'C piekarniku.

    nietracczasunagotowanie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja spróbowałabym coś bezmącznego, może na bazie kaszy gryczanej, do tego jakieś otręby,płatki owsiane,suszone owoce zamiast cukru..do ewentualnego spajania zblenderowany banan. I do polania jogurt owocowy własnej roboty, albo po prostu naturalny

    blackberry30@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze muffinki wychodzily mi z fasoli ,jajek, mleka w proszku, dodatku jogurtu greckiego, proszku do pieczenia,sody i słodzidła.
    Smak i dodatki są tylko kwestią chwilowego kaprysu.
    Owoce, orzechy, kakao, cynamon, przerozne aromaty zakupione na stronie wypiekarnia.pl, zaromatyzowane kremy z serka homogenizowanego, polewy z mleka w proszku i moje ulubione z BUDYNIEM w środku. Budyń oczywiście bez dodatku cukru na chudym mleko. Jeśli chodzi o muffinki w wersji wytrawnej to zdecydowaine w wersji włoskiej z suszonymi pomidorami i ziołami.
    Pozdrawiam,
    dominika.dabrowska@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Niedawno chciałam spróbować swoich sił w tworzeniu zdrowych i dietetycznych przepisów,i pozytywnym zrządzeniem losu kilka dni później został zorganizowany ten konkurs;)chcę w związku z tym podzielić się z wami przepisem na pełnoziarniste i beztłuszczowe muffinki z płatkami jęczmiennymi.

    Składniki na ok.16 muffinek:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    - 1/2 szklanki płatków jęczmiennych Firmy Kupiec
    - 3 duże łyżki miodu
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki kefiru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 kopiaste łyżeczki śmietankowego proszku budyniowego(lub o innym smaku)
    - kilka kropli aromatu waniliowego(lub swojego ulubionego)
    - można dodać garść bakalii,nasion,pestek,otrębów jeśli chce się bardziej sycące i urozmaicone

    Wykonanie:

    Wykonanie:
    Suche składniki wymieszać razem,mokre składniki wymieszać razem,tylko do połączenia się składników,następnie wymieszać razem suche i mokre,masa będzie trochę luźna.Nałożyć ciasto do silikonowych papilotek lub metalowych wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w 180 stopniach C.Gotowe wyciągnąć z piekarnika,a gdy przestygną wyłożyć z formy i cieszyć się smakiem:)
    Muffinki są dość lekkie,jednak sycące z powody dużej zawartości błonnika,wpływają również pozytywnie na pracę układu trawiennego,substancjami ,,łączącymi" są proszek budyniowy i jajka zamiast tłuszczu,a słodyczy dodaje miód,zamiast zwykłej mąki jest pełnoziarnista,więc mogą nawet występować w roli śniadania lub kolacji,bo to samo zdrowie.Smacznego!;)
    werciagrigri@gmail.com


    OdpowiedzUsuń
  15. Kakaowe muffinki z zieloną herbatą :D

    POTRZEBUJEMY

    -> na ciasto:

    •200 g twarogu (kostka, 0% lub chudy)
    •3 łyżki jogurtu naturalnego
    •2 łyżki stewii w proszku
    •6 łyżek drobnych otrębów (może być mieszanka różnych)
    •3 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •1 łyżka zielonej herbaty (najlepiej matcha)
    •skórka otarta z połowy cytryny
    •1 płaska łyżka kakao odtłuszczonego

    -> na polewę z zielonej herbaty:
    •2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
    •100g białego sera do serników (zmielonego, może być też EMILKI 0%)
    •3 łyżki stewii w proszku
    •1 łyżeczka mleka skondensowanego light
    •kilka kropel aromatu waniliowego

    PRZYGOTOWANIE:
    Jeżeli nie jesteśmy posiadaczami zmielonej herbaty, mielimy ją np. w młynku do kawy:) Miksujemy razem na gładko: ser, żółtka, słodzik, proszek do pieczenia, jogurt i otręby. Następnie miksujemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z resztą masy. Masę dzielimy na pół: do jednej połowy dokładamy łyżkę kakao i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników, do drugiej dodajemy skórkę z cytryny i sproszkowaną herbatę i ponownie delikatnie mieszamy. Masami napełniamy formę na muffinki: do połowy jedną masą, do połowy drugą. Zostawiamy nieco miejsca na wyrośnięcie (ok. 1/3-1/4 foremki). Pieczemy w 180°C do mocnego zrumienienia, około 30-35 minut. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
    Polewa --> nie rozlewa się, ale nie jest też bardzo gęsta. Nie zastyga, więc nie nadaje się jako zastępstwo lukru. Jest za to bardzo smaczna :) Przechowujemy ją w lodówce, a ciastka dekorujemy przed podaniem.
    SMACZNEGO :)
    mmonia164@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. dietetyczne otrębowe muffiny
    przepis na 12 sztuk

    Składniki

    25 dkg chudego twarogu
    2 łyżki maizeny-skrobi kukurydzianej(płaskie)
    2 łyżki otrąb pszennych
    4 łyżki otrąb owsianych
    duże jajko
    słodzik
    (wedle uznania,ja dałam 10 tabletek)
    4 łyżki jogurtu greckiego light
    3 łyżki mleka w proszku




    Wykonanie




    Białko jajka ubić na sztywna pianę,resztę składników wymieszać.

    Słodzik rozpuszczam w odrobinie ciepłej wody.

    Masę połączyć z pianą z białka.

    Wyłożyć do papilotek(ja dałam do silikonowych)

    piec 25 minut w 190 stopniach.

    Upieczone odrazu wyjąć z foremek jeżeli były pieczone w silikonowych i studzić na kratce.




    SMACZNEGO

    pozdrawiam
    Olcia
    oluska86@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Składniki (na 6 muffinek):

    90g bardzo drobno zmielononych migdałów
    35g mąki pszennej razowej ( mąkę można całkowicie pominąć, ale wówczas w zamian należy użyć dodatkowo 35g więcej zmielonych migdałów)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    45g cukru trzcinowego lub ksylitol bądz stevia
    1/4 łyżczki kawy rozpuszczalnej korzennej/cynamonu/imbiru lub kakao
    2 banany (1.5 do ciasta+ 0.5 do ozdobienia)


    dodatkowo:
    1/4 łyżeczki grubej soli morskiej (opcjonalnie)
    wiórki kokosowe do posypania bądz migdały

    Wykonanie:

    Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
    Zmielone migdały wymieszać z mąką (jeśli używamy), proszkiem do pieczenia, cukrem/słodzikiem i kawą korzenną. W osobnej miseczce zmiksować 1,5 banana z jajkiem na pulpę. Masę bananową wlać do migdałów, wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do przygotowanych foremek (do 3/4 wysokości). Pozostałą część banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć po 2-3 na górze muffinek, następnie całość udekorować płatkami migdałowymi. Piec 30- 35 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, każdą muffinkę posypać niedużą ilością soli morskiej (opcjonalnie) oraz wiórkami/migdałami. Z usunięciem z foremek odczekać, aż trochę ostygną.


    Pozdrawiam!

    Aga-144@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Tworogowo-cynamonowe muffiny

    Składniki:
    250 gram twarogu,
    5 łyżek śmietany lub greckiego jogurtu naturalnego
    2 sztuki białka jajek,
    120 gram zmielonych na pył płatków owsianych,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    100 gram prawdziwej, gorzkiej czekolady
    150 gram migdalów,
    75 ml maślanki
    łyżeczka cynamonu


    Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

    Do miski wkładamy zmielony twaróg, śmietanę, białka i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. W drugim naczyniu mieszamy zmielone płatki, proszek, migdały, i pokrojoną na mniejsze kosteczki czekoladę. Wsypujemy mieszankę suchych składników do mokrych, dodajemy maślankę i mieszamy tylko do połączenia składników. Łyżką nakładamy do papilotek. Pieczemy 30-35 min, aż babeczki się zarumienią.
    Smacznego!

    Pozdrawiam!

    Marta699@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Muffinki kokosowo - bananowe;)

    2 rozgniecione banany
    garść suszonej żurawiny
    100g płatków owsianych
    ¾ szklanki mleczka kokosowego
    1 jajko, 2 białka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki ksylitolu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

    ewentualnie troszkę mąki orkiszowej dla zagęszczenia;)

    Płatki blendujemy. Roztrzepane jajka łączymy z mlekiem kokosowym, olejem oraz zmiksowanymi bananami. Wsypujemy płatki, pozostawiając masę na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Piec w temp. 200 stopni przez około 25 min.

    Smacznego;)
    dobiezka@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój pomysł to użycie składników, które "zwiążą" muffinkę, zastępując częściowo mąkę. Są to puree z fasoli, kasza manna lub starta drobno marchewka.

    Do takich składników można w zasadzie dorzucić cokolwiek. Ja przepadam za muffinkami z kawałkami jabłek, rodzynkami i żurawiną, z dużą ilością cynamonu. Jako antyfanka orzechów eliminuję je całkowicie^^

    Do muffin ze startą marchewką - której musi być bardzo dużo, i powinna być odsączona z nadmiaru wody - dodaję imbir, cynamon i rodzynki. Do fasolowej wariacji najczęściej kawałki gorzkiej czekolady, a do kaszowo-mannowych babeczek - co się nawinie! Najczęściej to właśnie żurawina, generalnie coś czerwonego, żeby ładnie kontrastowało;-)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Poniżej podaję moją propozycję na dietetyczne muffinki (szpinakowo – serowe), które zawierają wszystko, co zdrowe i co bardzo lubię:
    – 150 g świeżego szpinaku
    – 200 g twarożku (białego sera)
    – 250 g mąki (np. bardzo zdrowej orkiszowej lub pełnoziarnistej)
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
    – 2 jajka
    – 80 ml oliwy z oliwek
    – 300 g maślanki
    – sól do smaku

    Świeży szpinak posiekać i poddusić na patelni (ja dodaję również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku do smaku). W misce wymieszać suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. W osobnej misce wymieszać mokre składniki: jajka, oliwę z oliwek, maślankę i dodać do nich podduszony szpinak. Do suchych składników dodać mokre, wszystko razem wymieszać, dodać pokrojony lub rozdrobniony biały ser (można dodać 100 g sera białego i 100 sera feta) i nakładać do foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Z tego przepisu wychodzi około 12 bardzo smacznych i zdrowych muffinek.
    Raz zrobiłam te muffinki z mrożonego, siekanego szpinaku. Wyszły również smaczne, ale bardziej gumowate, bo mrożony szpinak zawiera dużo wody, dlatego bardziej polecam świeży szpinak.
    Ps. Bardzo fajna strona i bardzo fajny konkurs z super nagrodami.
    Bardzo polecam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. http://szczypta-wege.blog.pl/2013/02/23/szybkie-muffinki-bez-cukru-z-nieczekolada/ to mój pomysł, zawiera mąkę - jednak żytnią.


    Pozdrawiam :)
    martyna.miler@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedyś robiłam ciasto na bazie fasoli, które w ogóle nie zawierały mąki. Pomysł ten można wykorzystać w muffinach dzięki czemu będą zdrowsze i mniej kaloryczne.
    W zdrowych, odchudzonych muffinach chętnie zobaczyłabym też otręby i płatki owsiane - dużo błonnika i witamin.
    Do takich muffinek zamiast cukru dodałabym dojrzałego, zmiksowanego banana i kawałki słodkiego jabłka. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasteczka odrobina miodu nie zaszkodzi.
    Pominęłabym olej, który pojawia się w większości przepisów na muffiny. Zamiast niego dodałabym jogurt naturalny.
    Jako nadzienie domowa konfitura owocowa. Można dodać orzechy i suszone owoce, które pomimo tego, że mają trochę kalorii to są bardzo zdrowe i nie należy ich unikać.
    Oj zjadłabym takie muffinki :)
    dzastin_1988@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię muffiny, ale te wytrawne. Zwykle robię je w wersji z dużą ilością sera, ale odchudzone też mogłyby być niezłe.
    Jako składniki suche proponuję zmielone płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą.
    Mokre: jajka, mleko i jogurt naturalny.
    No i najważniejsza rzecz - dodatki. Idealna muffinka powinna zawierać mięso np. pierś kurczaka w przyprawie curry, która działa pobudzająco na przemianę materii. Do tego trochę zieleniny - rukola sprawdzi się wyśmienicie. Cebulka do zaostrzenia smaku i czerwona papryka aby było kolorowo. I uwaga... serek wiejski, który ma mało kalorii a pod wpływem temperatury zmienia strukturę i staje się ciągnący. Poza tym spoi ciasto.
    Cukru nie trzeba dodawać, bo przecież to muffiny wytrawne. Zamiast tego proponuję ostre przyprawy - paprykę i czosnek oraz zioła - bazylia, oregano.
    To na razie inspiracja, ale zrealizuje ją w najbliższym czasie :)
    lukaszm.1985@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam!
    Dwa razy w życiu piekłam muffinki i nie były to niestety muffinki dietetyczne. Pierwsze były bardzo słodkie z dodatkiem banana, zjadłam jedną aby spróbować, a resztę zjadł mój słodkolubny mąż Nastepnym razem upiekłam muffinki z ciasta na babkę piaskową więc to nie były takie muffini z prawdziwego zdarzenia.
    Natomiast wielokrotnie próbowałam "odchudzić" ciasta, a jeśli ciasta da się odchodzić to muffinki również. :)
    Zamiast mąki "białej"można wykorzystać zmieloną ciecierzycę z puszki lub fasolę z puszki. Oczywiście można pozostać przy mące, ale wykorzystać np. orkiszową, pełnoziarnistą itd.
    Zamiast cukru można użyć stewii lub ksylitolu. Tak samo słodkie (a może nawet bardziej) a o ile zdrowsze od białego cukru.
    Zamiast masła można użyć puree z awokado lub banana, Wystarczy owoc zblendować na jednolitą masę. Awokado dodatkowo nada fajnego zielonkawego odcienia naszej muffinie.
    Zamiast oleju można dodać jogurt naturalny bądź gracki, lub użyć pół na pół.
    Dodatkowo wszystkie bakalie takie jak orzechy, suszona żurawina, rodzynki itd są bardzo wskazane. Możemy dodać także płatki owsiane lub kukurydziane. Ja lubię też dodatek siemienia lnianego, po upieczeniu gryząc go będzie "strzelał" nam między zębami. :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. - sheyla888@op.pl

    OdpowiedzUsuń