Dietetycznie Siostro!

26.12.2012

PASZTECIKI dobre na każdą okazję



Składniki
na ok.40 pasztecików


  • 350g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 50g masła
  • 3 żółtka
  • 50g drożdży
  • 250ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Łyżeczka soli


Farsz


  • 75g suszonych grzybów
  • 40dkg kapusty zasmażanej np. STĄD
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przygotowanie

Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż zaczyn się spieni. Mąkę połączyć z solą i dwoma i pół żółtkami a następnie wymieszać z zaczynem. Mieszając dodawać miękkie masło. Ciasto gnieść przez około 10 minut. Aby odeszło od ręki można dłonie przesmarować oliwą z oliwek. Ciasto odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Grzyby moczyć przez 12 godzin, następnie odsączyć, pokroić i przesmażyć na oliwie. Podczas smażenia dodać kapustę. Wszystko razem wymieszać.



Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 4-5 podłużnych pasów. Pasy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Zawijać ciastem i zaklejać a następnie przetaczać łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część żółtka połączyć z 2-3 łyżkami mleka i rozkłócić. Smarować paszteciki z wierzchu i odstawić przez pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Patrzeć czy się nie rumienią za bardzo. Kroić gdy ostygnął. 



Te paszteciki przygotowałam w Wigilię, ale sprawdzą się na pewno na każdej imprezie czy w innych okolicznościach. 
Polecam :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

21 komentarzy:

  1. piekne i z wygladu i smaku hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się przyznać, że wolę swoje, które w tym roku robiłam razem z mamą.
    Ale składa się na to również to, że część jest z nadzieniem mięsnym, które mi akurat bardzije odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) Nie jestem co prawda siostrą :) ale chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paszteciki kojarzą mi się z mięsem i pysznym kruchym pół-francuskim ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię podobne paszteciki, tylko z farszem z pieczarek, bo nie przepadam za kapustą z grzybami

    OdpowiedzUsuń
  6. Schrupała bym takie pasztecika, smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyglądają! Dziś doszła do mnie książka. Szkoda, że dopiero teraz, no ale na pewno nie będzie czekała do kolejnych świąt. Już wypatrzyłam kilka przepisów, które muszę wypróbować:). Życzenia w środku mnie rozczuliły! Dziękuje bardzo! Szczęśliwego nowego roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę nic mówić - moje prezenty choinkowe jeszcze nie doszły :(:(:(:(
      Miło mi, że życzenia przypadły Ci do gustu ;)
      Pozdrawiam ciepło!!

      Usuń
  8. Chciałabym troszkę pospamować i prosić o pomoc w napisaniu pracy zaliczeniowej...
    Pls o wypełnienie ankiety nt. żywności funkcjonalnej i puszczenie jej w świat:)
    Baaardzo dziękuję :D
    https://ankiety.kozminski.edu.pl/index.php?sid=39625&lang=pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link wrzuciłam na fan page. Polecam tamto miejsce - jest bardziej skuteczne ;)
      Ankietę wypełnię wieczorkiem.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ammmmmm wyglądają apetycznie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. moja ciocia robiła bardzo podobne ale ciężko mi zdobyć od niej przepis więc zapożyczam :) niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mogłam się oprzeć i zrobiłam je w sylwestra. Znikły od ręki, są przepyszne! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, moja mama robi takie tylko nie dietetyczne(na mące tortowej.
    Zawsze znikają szybko =D

    OdpowiedzUsuń
  13. czy zamiast masła można dodać oliwy z oliwek ? ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie paszteciki na każdą Wigilię robiła moja babcia - do barszczu czerwonego. Pycha!

    OdpowiedzUsuń