Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

22.12.2012

BEZ GLUTENU a z znika z talerzyka JAK ŚWIEŻA BUŁECZKA!

 

Składniki
na 7 placków


  • 3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
  • 30g zmielonego siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Jajko od kurki biegającej po podwórku 
  • Jabłko
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka cukru migdałowego
  • Łyżka syropu z agawy
  • Łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Zastanawiałam się jak dają sobie radę mamy małych alergików lub dzieci z zaparciami. I wykombinowałam takie placuchy na słodko - jak wiadomo, dzieci je uwielbiają. A te dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy i kwasy omega 3 oraz nie zawierają glutenu!
Mieszamy w misce skrobię, zmielone siemię, jogurt, jajko i przyprawy. Do tego wrzucamy pokrojone na kawałeczki jabłko. Smażymy na średnim a nawet małym ogniu po 5-7 minut z każdej strony. 


Podajemy jak kto lubi. Natalka lubi z cukrem pudrem, który mielę z cukru trzcinowego. Lubi też z "syropikiem" czyli z agawą. Ale jak wczoraj wróciłam do domu to spytała "mamo, mogę placucha z lodówki? Takiego zimnego!?" ;)


SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. Świetne! Tylko się cieszyć że maluszek je takie rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat dla mnie bo bez glutenu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mojego tależyka pewnie też by szybko zniknęło ;p

    OdpowiedzUsuń