grudnia 19, 2012

papryka na ciepło i IDZIEMY W TANGO!


Składniki

  • 6 średnich papryk
  • 40dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • 60dkg cukinii, 2 sztuki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę i lekko ją solimy. Gdy już lekko się rumieni wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki i dalej podsmażamy na średnim ogniu. Gdy pieczarki już zmaleją dokładamy pokrojone cukinie i dosalamy ciut. Możemy też dodać pieprzu i innych przypraw. Będzie tu pasowała słodka papryka, świeża kolendra i odrobina chilli. Papryki myjemy i odcinamy "czapeczki". Czyścimy w środku i odstawiamy na bok. Gdy całość jest już dobrze wysmażona i zmniejszyła swoją objętość, dokładamy pokrojone "czapeczki", zdejmujemy z ognia i całość dobrze mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wyczyszczone papryki wypełniamy farszem. Możemy przekładać go odrobiną startego sera żółtego. Tak przygotowane papryki trzymamy w lodówce. Przed podaniem pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Te papryki na ciepło z pewnością wystarczą do najedzenia się i ogrzania od środka a jednocześnie stanowią dietetyczną propozycję na imprezy :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Czasem to co najprostsze okazuje się fajnym pomysłem :)

      Usuń
  2. Wizualnie wygląda świetnie! Mam nadzieję ze uda mi sie coś podobnego przygotowac. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. genialna!
    wygląd świetny i zapewne smak. fajna sprawa na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, kocham pieczoną papryke, a jeśli jeszcze do tego pieczarki ? jestem w niebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to wszystko świetnie + ten pomysł z papryką.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja ciągle jeszcze czekam na moje pierwsze podejście do nadziewanych papryk :p

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja wkładam takie papryki do garnka ciasno je układając, podlewam wodą i ok 10-15 minut gotuję. Są chrupiące,jędrne, smaczniejsze niż pieczone.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger