Składniki
- 6 średnich papryk
- 40dkg pieczarek
- 3 cebule
- 60dkg cukinii, 2 sztuki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę i lekko ją solimy. Gdy już lekko się rumieni wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki i dalej podsmażamy na średnim ogniu. Gdy pieczarki już zmaleją dokładamy pokrojone cukinie i dosalamy ciut. Możemy też dodać pieprzu i innych przypraw. Będzie tu pasowała słodka papryka, świeża kolendra i odrobina chilli. Papryki myjemy i odcinamy "czapeczki". Czyścimy w środku i odstawiamy na bok. Gdy całość jest już dobrze wysmażona i zmniejszyła swoją objętość, dokładamy pokrojone "czapeczki", zdejmujemy z ognia i całość dobrze mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Wyczyszczone papryki wypełniamy farszem. Możemy przekładać go odrobiną startego sera żółtego. Tak przygotowane papryki trzymamy w lodówce. Przed podaniem pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Te papryki na ciepło z pewnością wystarczą do najedzenia się i ogrzania od środka a jednocześnie stanowią dietetyczną propozycję na imprezy :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Smakowicie nadziane!
OdpowiedzUsuńCzasem to co najprostsze okazuje się fajnym pomysłem :)
UsuńWizualnie wygląda świetnie! Mam nadzieję ze uda mi sie coś podobnego przygotowac. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńgenialna!
OdpowiedzUsuńwygląd świetny i zapewne smak. fajna sprawa na Sylwestra.
mniam, kocham pieczoną papryke, a jeśli jeszcze do tego pieczarki ? jestem w niebie
OdpowiedzUsuńWygląda to wszystko świetnie + ten pomysł z papryką.
OdpowiedzUsuńA ja ciągle jeszcze czekam na moje pierwsze podejście do nadziewanych papryk :p
OdpowiedzUsuńa ja wkładam takie papryki do garnka ciasno je układając, podlewam wodą i ok 10-15 minut gotuję. Są chrupiące,jędrne, smaczniejsze niż pieczone.
OdpowiedzUsuń