Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

01.12.2012

cynamonowe ŚLIMAKI w sam raz NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE




Składniki
na 7 bułeczek


  • 400g mąki pełnoziarnistej
  • 250ml mleka 1,5% krowie
  • 7g suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Łyżka cynamonu
  • Kilka łyżek mielonych płatków owsianych

Przygotowanie

Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki zmieszanej z cynamonem. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, urywamy po kawałku, wałkujemy na długie pasma i skręcamy w ślimaczki. Jeśli ciasto się klei wysypujemy na blat średnio zmielone płatki owsiane i obtaczamy w nich bułeczki.
Pieczemy na 190 stopni przez 10-15 minut, pilnując aby bułeczki się zbyt nie przyrumieniły.


SMACZNEGO SIOSTRY!

26 komentarzy:

  1. ale one są śliczne! piękne wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobne z córeczką, były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. I pomyśleć, że takie smakołyki mogą być dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na zdrową przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je kiedyś ale mi takie ładne nie wyszły, u mnie były małe, ale baaaardzo smaczne! Wtedy po raz pierwszy się zakochałam w cynamonie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa dlatego tak wyglądają, ponieważ użyta jest inna mąka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na pewno wyprobuję ! :) pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. tez mam swoja dietetyczna wersje na blogu ;p kocham te buleczki

    OdpowiedzUsuń
  9. coś pysznego:) jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejua od tych zdjec zachcialo mi sie jesc a jest prawie 2 w nocy!!Wygladaja oblednie i na pewno pysznie smakuja!!!mniaam!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wiem co sobie upiekę do pracy

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają smakowicie. Aż mi ślinka cieknie przed monitorem.

    OdpowiedzUsuń
  13. łojej ale pychotki! zjadam wzrokiem ze zdjęcia. właśnie,zdjęcia, cudownie fotografujesz potrawy. ah, chciałabym nabrać takiej wprawy fotograficznej :c pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam problem bo nie mogę znaleźć mąki pełnoziarnistej :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, gryczna, orkiszowa - każda lepsza od białej pszennej ;)

      Usuń
  15. Zakochałam się w tym przepisie cudnie siostro :) Masz we mnie wierną fankę

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka proporcja z drożdży świeżych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g i zaczyn w ciepłym mleku z cukrem, mąką i solą. I potem wszystko tak samo.

      Usuń
    2. Dzięki :) Smacznie wyglądają na pewno zrobię na święta :)

      Usuń
  17. Dziś chyba będę miała bezsenną noc.Po zobaczeniu tych ślimaczków, koniecznie muszę je zrobić.;p

    OdpowiedzUsuń