Składniki
na 7 bułeczek
- 400g mąki pełnoziarnistej
- 250ml mleka 1,5% krowie
- 7g suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Łyżka cynamonu
- Kilka łyżek mielonych płatków owsianych
Przygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki zmieszanej z cynamonem. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, urywamy po kawałku, wałkujemy na długie pasma i skręcamy w ślimaczki. Jeśli ciasto się klei wysypujemy na blat średnio zmielone płatki owsiane i obtaczamy w nich bułeczki.
Pieczemy na 190 stopni przez 10-15 minut, pilnując aby bułeczki się zbyt nie przyrumieniły.
SMACZNEGO SIOSTRY!
ale one są śliczne! piękne wyszły :D
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne z córeczką, były pyszne.
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że takie smakołyki mogą być dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńjakie fajne, jakie zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na zdrową przekąskę:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś ale mi takie ładne nie wyszły, u mnie były małe, ale baaaardzo smaczne! Wtedy po raz pierwszy się zakochałam w cynamonie! :)
OdpowiedzUsuńaaa dlatego tak wyglądają, ponieważ użyta jest inna mąka :)
OdpowiedzUsuńna pewno wyprobuję ! :) pycha.
OdpowiedzUsuńtez mam swoja dietetyczna wersje na blogu ;p kocham te buleczki
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńcoś pysznego:) jak malowane!
OdpowiedzUsuńJejua od tych zdjec zachcialo mi sie jesc a jest prawie 2 w nocy!!Wygladaja oblednie i na pewno pysznie smakuja!!!mniaam!!
OdpowiedzUsuńidealne!
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! :)
OdpowiedzUsuńTeż zrobię, są śliczne:)
OdpowiedzUsuńSuper wiem co sobie upiekę do pracy
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Aż mi ślinka cieknie przed monitorem.
OdpowiedzUsuńłojej ale pychotki! zjadam wzrokiem ze zdjęcia. właśnie,zdjęcia, cudownie fotografujesz potrawy. ah, chciałabym nabrać takiej wprawy fotograficznej :c pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA ja mam problem bo nie mogę znaleźć mąki pełnoziarnistej :/
OdpowiedzUsuńMąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, gryczna, orkiszowa - każda lepsza od białej pszennej ;)
UsuńZakochałam się w tym przepisie cudnie siostro :) Masz we mnie wierną fankę
OdpowiedzUsuńjaka proporcja z drożdży świeżych ?
OdpowiedzUsuń50g i zaczyn w ciepłym mleku z cukrem, mąką i solą. I potem wszystko tak samo.
UsuńDzięki :) Smacznie wyglądają na pewno zrobię na święta :)
UsuńDziś chyba będę miała bezsenną noc.Po zobaczeniu tych ślimaczków, koniecznie muszę je zrobić.;p
OdpowiedzUsuń