Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
a ja wciąż nie kupiłam sobie jeszcze stewii. chociaż słyszałam opinie, że jest gorzka.
OdpowiedzUsuńStewia z proszku w tym deserze jest słodka. Sprawdza się we wszystkim przygotowywanym na zimno. Nie nadaje się do pieczenia, do słodzenia ciepłych napojów itp. Gorzknieje gdy temperatura wzrasta. Takie ja mam z nią doświadczenia.
UsuńZależy od rodzaju. Kiedy w stewii jest więcej glikozydu o nazwie Steviozyd, wtedy faktycznie ma gorzki posmak. Nie będzie tego, jeśli przeważa Rebaudiozyd-A.
UsuńCassidy! Dzięki za komentarz! Bardzo cenna informacja ;)
UsuńPozdrawiam
Czy możemy użyć zamiast stewii słodzika? Wiem, że jest mniej zdrowy ale zawiera dużo mniej kalorii.
UsuńEmilia, prawdopodobnie kupiłaś pseudo stevię, tzn produkt, którego bazę stanowi maltodekstryna, z niewielkim dodatkiem stevii. To słodzik w dużym słoju/ puszcze, bardzo tanii kaloryczny niestety. Czysta stevia ma znikomą wartość kaloryczną, na 100 gram 20 kcal.
Usuńjoolianka
Ja pieklam ze stevia i nie gorzkniala mi, wiec moze to zalezy od typu, ne wiem.
OdpowiedzUsuńAle uwielbiam Wasze filmy :D
A do tego wszystkiego ten deser ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńczego zamiast stewii (niekalorycznego) używać do słodzenia wypieków/potraw na ciepło?
OdpowiedzUsuńpolecam cukier brzozowy, ma bardzo mało kalorii a jest słodszy od cukru:)
Usuńmhm :) Właśnie, po lodach ze świeżego kokosa z dodatkiem stevii i ksylitolu, mój syn zalega na toalecie. Czwarty raz :D Ja przyzwyczaiłam już organizm, mój łasuch chyba właśnie pojął, że należy zaczynać od łyżeczki :)
Usuńjoolianka
Uwielbiam takie desrey ;)
OdpowiedzUsuńGdzie kupić stewie? Szczególnie jeśli ktoś wie gdzie ją kupić w Lublinie ;d
OdpowiedzUsuńja kupuję przez internet ;)
UsuńW stokrotce na ul.Godebskiego
OdpowiedzUsuńWitam, mam rozumieć , że aby "dostać" przepis na ten deser muszę zakupić e-booka? Inaczej się nie da ???
OdpowiedzUsuńCzy z tej strony zniknęły wszystkie przepisy? ;/
OdpowiedzUsuńJa pieklam ze stevia i nie gorzkniala mi, wiec moze to zalezy od typu, ne wiem.
OdpowiedzUsuńNa pewno tak - to stary przepis, wtedy dopiero testowałam stewię :)...jak wszyscy :)
UsuńPozdrawiam
Osobiście, uwielbiam połączenia słodko - kwaśne, dlatego najprawdopodobniej dodałabym do tego deseru kwaśny owoc bądź sos z niego przygotowany. Myślę, że ten: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/sos-cytrynowy-do-ciast-i-deserow-lemon-curd-3056.html sprawdziłby się idealnie!
OdpowiedzUsuń