Składniki
na 10 porcji
- 250g świeżego filetowanego pstrąga
- Duża pomarańcza
- 2 łyżki stołowe chrzanu tartego ze słoika
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 8 ziaren kolorowego pieprzu
- 20 goździków
- Szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- Łyżka tartej bułki z suchej żytniej bułki
- Łyżka mąki pełnoziarnistej 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pomarańcze kroimy na ćwiartki i odkrajamy skórkę. Oczyszczamy z błon i pestek i kroimy w kostkę. Razem z sokiem przekładamy do miseczki. Dodajemy chrzan, majonez, jogurt i biały piperz. Sos mieszamy i odstawiamy na bok. Rybę dzielimy na porcje, usuwamy większe kawałki marynaty, obtaczamy w zmieszanej bułce z mąką. Na rozgrzaną oliwę z oliwek kładziemy rybkę i na małym ogniu smażymy po 7 minut z każdej strony. Podajemy z sosem.
Smażony pstrąg to propozycja dla małych dzieci oraz wszystkich, którzy z karpiem w Wigilię nie do końca się lubią.
SMACZNEGO SIOSTRY!
pycha!
OdpowiedzUsuńpstrąg z pomarańczem?
OdpowiedzUsuńciekawe:)
witaj ;) wyglada pysznie :) zapraszam na bloga na ktorym ja dopiero zczynam dzis zmagania z dieta :) chetnie bede odweidzec twojego bloga w celu wynalezienia fajny potraw :) pozdrawiam i obserwuje www.zdrowiemodauroda21.blogspot.com
OdpowiedzUsuńsuper połączenie ^^
OdpowiedzUsuńZ takim bukietem przypraw - i z chrzanem - musi smakowac bosko!
OdpowiedzUsuńnie spodziewałam się takiego połączenia, ale musi być pyszne. szalenie lubię chrzan.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, tylko bez jogurtu, bo go nie miałam. Smakuje wyśmienicie i dlatego zdecydowałam, że wystąpi u mnie na Wigilii :) Rewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuńM.D.
! To dopiero komplement! Jak dla mnie też pychotka i też wystąpi na Wigilii :)
UsuńPozdrawiam!