Składniki
na 24 paluchy
- 400g mąki pełnoziarnistej
- 250ml mleka 1,5% krowie
- 7g suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek u mnie z pomidorów z oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g suszonych pomidorów z torebki
Przygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem, dosypujemy pokrojone na kawałki suszone pomidory a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, urywamy po kawałku i robimy paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 7-10 minut. Uważamy aby pomidorki się nie przypaliły.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Jako urodzony gryzoń, kocham ten przepis :D
OdpowiedzUsuńale suuper wygląda, musze wyprobować:)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńojjj uwielbiam gryźć, odkąd zdjęto mi aparat orto - uwielbiam i ten przepis chyba nawet dziś wieczorem popełnię!
OdpowiedzUsuńjak zawsze - super dzięĸi!
Świetna alternatywa dl akupnych przekąsek :)
OdpowiedzUsuńLubię zdrowe przekąski a Twoja zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńidealna chrupanka ;)
OdpowiedzUsuńmam podobny przepis na paluchy ale chętnie go udoskonalę o Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajnie :) Dzięki!
Usuńfajna przekąska:) z miłą chęcią bym sobie pochrupała:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje przepisy:)jestem po 13kg spadku wagi, wiec postanowiłam jeść poprostu zdrowo żeby nie wrocić juz do poprzedniej wagi, ten przepis rowniez wyprobuje
OdpowiedzUsuńWOW! Gratuluję i trzymam kciuki, za nowy styl życia!
UsuńWitajcie Siostry/Siostro(?) - jak to teraz jest?
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy Liebster Blog Award :) o tutaj:
http://jatugotuje.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-my-tez-dostalismy.html