listopada 23, 2012

ROLADA z MAKRELĄ i pieczoną papryką

 

Składniki
wychodzi 12 porcji


  • 740g mięsa z wędzonej makreli - 3 obrane ryby
  • 3 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżeczki lubczyku


Przygotowanie


Obieramy trzy makrele. Paprykę myjemy, wycieramy i wstawiamy na papierze do pieczenia, do pieca nagrzanego na 190-200 stopni na 20 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy sól, lubczyk, sodę, i pieprz ziołowy. Białko ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawionymi żółtkami. Masę wylewamy na papier do pieczenia, na blachę o wymiarach 35x28cm, rozprowadzamy po całości. Wyjmujemy paprykę i wstawiamy masę jajeczną na 10 minut. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do niej mięso ryby i resztę przypraw. Mieszamy na masę, starając się nie rozgnieść pieczonej papryki. Upieczoną masę jajeczną zdejmujemy z papieru gdy jest ciepła i kładziemy na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę jajeczną, nakładamy pastę rybną, rozprowadzamy po całości. Z pomocą folii aluminiowej zwijamy całość w roladę, dość ścisło. Zawijamy folią, skręcamy na brzegach jak cukierka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Roladę kroimy w plastry i podajemy na zimno. Jest bardzo aromatyczna, ma głęboki paprykowy posmak i świetnie smakuje z chrzanem. Ta smaczna i lekka rolada to wytrych dla kupnych wędlin i alternatywa dla śledzia, który zwykle pojawia się na wigilijnym stole w towarzystwie śmietany.

SMACZNEGO SIOSTRY!

15 komentarzy:

  1. Chętnie posmakowałabym takiej przystawki :).

    OdpowiedzUsuń
  2. ale interesująca propozycja!
    podoba mi się :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się zapowiada, wypróbuję z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie "delicje" zapisuje sobie w notesie świątecznym i zaczekam na zeralizowanie. super danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczna ,zrobiłem i cała rodzinka była zadowolona ,więcej takich dań

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię taką, tylko bardziej kolorową (3 papryki kolorowe) jako jedno z dwunastu dań na wigilijny stół.
    A co, niech Moja Kobieta doceni jaki ze mnie Okrasa. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, no! To mi pozostaje jedynie zazdrościć :)

      Usuń
  7. Ale pyszna,w Lidlu często kupuję makrelę a mam jeszcze dwie sztuki więc chyba ją zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Na blogu znajdziesz film z przygotowaniem tej rolady - to naprawdę proste :)

      Usuń
  8. Thе analgeѕic home of clove is ԁue to аn
    produсtive ingгedient, еugenοl oil, whіch happenѕ to be applied for treatment оf assorted dentаl tгoublеѕ
    like tοoth ache. A cоttοn bаll
    soakеd in the clove oil сan get the jοb
    donе wondеrѕ агound the aсhing tooth.
    Τhe oil recеived fгοm cloves is recognizеԁ to pоssesѕ antibacteгial quаlities and іs particularly employeԁ in а ѵarietу of dental lotіons,
    toothpastes, mouth clеan, and thгoat spraуs
    to purify germs. Adԁitіоnally it іѕ
    maԁe use of to alleviate dіscomfort from ѕoгe gums and improvеs overаll dental ωеll
    bеing.

    Ηеre is my blog ρost; healthy snacks

    OdpowiedzUsuń
  9. koniecznie musze wypróbowac na te świeta! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można gotową roladę zamrozić na później?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłem i była pyszna, ale po kilku minutach oddałem płynny kał w kolorze żółto-brunatnym. Pływały w nim skórki od papryki i jakieś żółtawe robaki. Na szczeście miałem przygotowany słoiczek po foie-gras, do ktorego je zebrałem. Na drugi dzień przygotowałem z nich pyszny zawiesisty chłodnik, rozcieńczac świeżo wyciskanym moczem niedźwiedzicy i dekorując kaparami karmelizowanymi w cukrze trzcinowym

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger