Składniki
na 4 słoiki po 200ml
- Kilogram jabłek
- Pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- Pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie
Do garnczka wlać wody na samo dno. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielkie kawałki i wrzucić do garnuszka. Nastawić na średni ogień i pod przykryciem dusić aż jabłka się rozpadną. Potem dodać przyprawy i na najmniejszym ogniu, mieszając trzymać aż do uzyskania musu. Gorący mus przekładać do słoiczków i obracać je do góry dnem. Gotowe!
Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli chcemy zrobić mus na zapas to dodatkowo musimy zagotować słoiki w gorącej wodzie. W tym celu wypełnione słoiki z gorącym musem zakręcamy ale nie na maxa i wstawiamy do garnczka z gorącą wodą aż pod samą zakrętkę słoika - przydadzą się słoiki o jednakowej wysokości. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy i dokręcamy zakrętki. Stawiamy do góry nogami i po ostudzeniu chowamy do szafki. Taki mus może tam czekać nawet rok :)
To niesamowite jak łatwo zrobić w kuchni coś zdrowego. Myślę, że naleśniki nadziewane takim musem są o wiele smaczniejsze i lepsze niż te same naleśniki z kupnym dżemem! W dodatku taki mus można robić cały rok i można eksperymentować ze smakami, owocami - proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Po prostu genialne! Nic tylko robić! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Ciekawe! Jak długo może to być przechowywane w tych słoiczkach?
OdpowiedzUsuńUzupełniłam treść posta o tą ważną informację - dziękuję za zwrócenie na to uwagi! ;)
Usuńpychota! mmm ja bym wcinała prosto z garnka
OdpowiedzUsuńnarobilam takich pol szafki juz ;p
OdpowiedzUsuńNie ma łasucha, który potrafiłby się oprzeć takiej pokusie!
OdpowiedzUsuńPyszne i w dodatku tyle zastosowań !
OdpowiedzUsuńidealny do razowych bułeczek, dziękuje !
OdpowiedzUsuńmmmmmmnnniaaammm jakie to boskie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mus jabłkowy <3 Dzisiaj chyba zrobię!
OdpowiedzUsuńMniam <3
OdpowiedzUsuńJaki rodzaj jabłek polecacie do tego musu?
OdpowiedzUsuńMój mus właśnie skończył się gotować :)
OdpowiedzUsuńDziś taki deszczowy dzień, idealny na przetwory :)
OdpowiedzUsuńzabieram sie za to dzis,ale nie oszukujmy sie...w domu z dziecmi taki smakolyk nie ma szans,zeby wytrzymac rok :)
OdpowiedzUsuń