września 14, 2012

nie dość, że PROŚCIZNA to jaka RADOCHA!!!


Składniki
na 4 słoiki po 200ml


  • Kilogram jabłek
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • Pół łyżeczki kwasku cytrynowego


Przygotowanie

Do garnczka wlać wody na samo dno. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielkie kawałki i wrzucić do garnuszka. Nastawić na średni ogień i pod przykryciem dusić aż jabłka się rozpadną. Potem dodać przyprawy i na najmniejszym ogniu, mieszając trzymać aż do uzyskania musu. Gorący mus przekładać do słoiczków i obracać je do góry dnem. Gotowe! 
Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli chcemy zrobić  mus na zapas to dodatkowo musimy zagotować słoiki w gorącej wodzie. W tym celu wypełnione słoiki z gorącym musem zakręcamy ale nie na maxa i wstawiamy do garnczka z gorącą wodą aż pod samą zakrętkę słoika - przydadzą się słoiki o jednakowej wysokości. Gotujemy około 20 minut, wyjmujemy i dokręcamy zakrętki. Stawiamy do góry nogami i po ostudzeniu chowamy do szafki. Taki mus może tam czekać nawet rok :)




To niesamowite jak łatwo zrobić w kuchni coś zdrowego. Myślę, że naleśniki nadziewane takim musem są o wiele smaczniejsze i lepsze niż te same naleśniki z kupnym dżemem! W dodatku taki mus można robić cały rok i można eksperymentować ze smakami, owocami - proste, szybkie, zdrowe i smaczne! Po prostu genialne! Nic tylko robić! :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

14 komentarzy:

  1. Ciekawe! Jak długo może to być przechowywane w tych słoiczkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełniłam treść posta o tą ważną informację - dziękuję za zwrócenie na to uwagi! ;)

      Usuń
  2. pychota! mmm ja bym wcinała prosto z garnka

    OdpowiedzUsuń
  3. narobilam takich pol szafki juz ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma łasucha, który potrafiłby się oprzeć takiej pokusie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i w dodatku tyle zastosowań !

    OdpowiedzUsuń
  6. idealny do razowych bułeczek, dziękuje !

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmmnnniaaammm jakie to boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mus jabłkowy <3 Dzisiaj chyba zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki rodzaj jabłek polecacie do tego musu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój mus właśnie skończył się gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś taki deszczowy dzień, idealny na przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zabieram sie za to dzis,ale nie oszukujmy sie...w domu z dziecmi taki smakolyk nie ma szans,zeby wytrzymac rok :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger