Składniki
Naczynie 24x15cm
4 porcje
- Około pół kilograma jabłek
- Garść rodzynek
- Mała łyżeczka cynamonu
- 85g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 45g masła
- 40g cukru brązowego, trzcinowego zmielonego na mąkę
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki - ja kroiłam na pół a potem w plasterki. Dno garnczka wypełniamy wodą i wrzucamy pokrojone jabłuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Zakrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Już po kilku minutach jabłka zaczną się rozpadać. Mieszamy i gotujemy tak długo aby uzyskać pożądaną konsystencję - ja lubię jabłka w kawałkach więc nie gotowałam zbyt długo - najwyżej 10 minut. Zmielone płatki i cukier ugniatamy z kawałkami masła do momentu powstania w miarę zbitej kulki. Teraz jabłuszka wyrzucamy do żaroodpornego naczynia a na jabłuszka kruszymy wyrobione ciasto. Pieczemy na 180* przez 45 minut.
Moja córka zakochała się w tej szybkiej szarlotce i zapamiętała nawet nazwę tego deseru więc robiłam crumble jabłkowe trzy razy w ciągu ostatniego tygodnia! Jestem zachwycona tym, że jest to bardzo szybki i łatwy deser, wyjątkowo słodki, chrupiący a nadal dietetyczny! Musicie spróbować a zwłaszcza Ci, którzy lubią owsiany smak. Natalii odchudzone crumble nie robiło żadnej różnicy - bardzo jej smakowało od pierwszego kęsa, którego skubnęła jeszcze przed pieczeniem! Jadła choć gorące, jak mała wariateczka! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Rewelacyjna. Ostatnio nabyłam ksylitol i myślę, ze zrobiłabym ten deser własnie z ksylitolem/
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł - ja również przechodzę na ksylitol :)
UsuńPozdrawiam!
ksylitol i syrop z agawy górą!
OdpowiedzUsuńtakie szarlotki to ja też lubię!!!
Obłędne! Robiłam kiedyś podobne, smakowało rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser nie tylko dla dzieci, sama bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńCiekawa inspiracja.
przeurocze zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńZrobilas mi apetyt :P
OdpowiedzUsuńmoja ustawa przewiduje;))
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy takie crumble z płatkami owsianymi (w całości) i nie "bawiłam się" w gotowanie jabłek, tylko włożyłam od razu do naczynia żaroodpornego - jabłka podczas pieczenia pięknie się rozpadają...
Osobiście uwielbiam crumble i na pewno będę robić jeszcze nie raz... ;)
kocham szarlotki od dziecka ;)
OdpowiedzUsuńwyglada znakomicie i mimo, ze generalnie unikamy cukru, to chyba jednak sie skusimy :) Mniam!
OdpowiedzUsuńMi jak najbardziej takie szarlotkowe crumble pasuje!
OdpowiedzUsuńa macie przepis na jakies fajne ciasto FIT marchewkowe? potrzbuję takiego :>
OdpowiedzUsuńOlciuk.ownlog.com
a nie mamy bo gotowana marchewka ma wysoki IG i nigdy nie traktujemy jej jako główny składnik ;)
UsuńJak ja uwielbiam tego aniołka :)
OdpowiedzUsuńCoś podobnego kiedyś robiłam, tylko ja chyba nawet ich nie dusiłam, bo podczas zapiekania ładnie miękły. Pycha jest
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka, kradne przepis ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje