Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

10.09.2012

USTAWA NIE PRZEWIDUJE takiej SZARLOTKI


Składniki
Naczynie 24x15cm
4 porcje


  • Około pół kilograma jabłek
  • Garść rodzynek
  • Mała łyżeczka cynamonu
  • 85g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 45g masła
  • 40g cukru brązowego, trzcinowego zmielonego na mąkę


Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki - ja kroiłam na pół a potem w plasterki. Dno garnczka wypełniamy wodą i wrzucamy pokrojone jabłuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Zakrywamy i zostawiamy na małym ogniu. Już po kilku minutach jabłka zaczną się rozpadać. Mieszamy i gotujemy tak długo aby uzyskać pożądaną konsystencję - ja lubię jabłka w kawałkach więc nie gotowałam zbyt długo - najwyżej 10 minut. Zmielone płatki i cukier ugniatamy z kawałkami masła do momentu powstania w miarę zbitej kulki. Teraz jabłuszka wyrzucamy do żaroodpornego naczynia a na jabłuszka kruszymy wyrobione ciasto. Pieczemy na 180* przez 45 minut.




Moja córka zakochała się w tej szybkiej szarlotce i zapamiętała nawet nazwę tego deseru więc robiłam crumble jabłkowe trzy razy w ciągu ostatniego tygodnia! Jestem zachwycona tym, że jest to bardzo szybki i łatwy deser, wyjątkowo słodki, chrupiący a nadal dietetyczny! Musicie spróbować a zwłaszcza Ci, którzy lubią owsiany smak. Natalii odchudzone crumble nie robiło żadnej różnicy - bardzo jej smakowało od pierwszego kęsa, którego skubnęła jeszcze przed pieczeniem! Jadła choć gorące, jak mała wariateczka! :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

16 komentarzy:

  1. Rewelacyjna. Ostatnio nabyłam ksylitol i myślę, ze zrobiłabym ten deser własnie z ksylitolem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały pomysł - ja również przechodzę na ksylitol :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ksylitol i syrop z agawy górą!
    takie szarlotki to ja też lubię!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne! Robiłam kiedyś podobne, smakowało rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny deser nie tylko dla dzieci, sama bym zjadła;)
    Ciekawa inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ustawa przewiduje;))
    Robiłam już kilka razy takie crumble z płatkami owsianymi (w całości) i nie "bawiłam się" w gotowanie jabłek, tylko włożyłam od razu do naczynia żaroodpornego - jabłka podczas pieczenia pięknie się rozpadają...
    Osobiście uwielbiam crumble i na pewno będę robić jeszcze nie raz... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada znakomicie i mimo, ze generalnie unikamy cukru, to chyba jednak sie skusimy :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi jak najbardziej takie szarlotkowe crumble pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. a macie przepis na jakies fajne ciasto FIT marchewkowe? potrzbuję takiego :>
    Olciuk.ownlog.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie mamy bo gotowana marchewka ma wysoki IG i nigdy nie traktujemy jej jako główny składnik ;)

      Usuń
  9. Jak ja uwielbiam tego aniołka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś podobnego kiedyś robiłam, tylko ja chyba nawet ich nie dusiłam, bo podczas zapiekania ładnie miękły. Pycha jest

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam jabłka, kradne przepis ;)
    dziekuje

    OdpowiedzUsuń