Składniki
na 6 porcji
- Kilogram pokrojonej w kostkę dyni
- 2 ziemniaki pokrojone w kawałki 2x2 cm
- 2 małe marchewki pokrojone w plasterki
- Pół pęczka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200ml mleka sojowego
- Szczypta białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Łyżeczka soku ze świeżej cytryny
- Łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie
Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i pół pęczka pietruszki i dodajemy oliwę, 2 łyżki - obtaczamy kawałki dyni i pietruszkę tak aby wszystko złapało ciut oliwy. Do drugiej miski wrzucamy ziemniaki i marchew i tak samo obtaczamy w oliwie. Na blachę na papier do pieczenia lub inną nieprzywierającą powierzchnię wyrzucamy marchewkę i ziemniaki i pieczemy 30 minut na 180-200*. Po tym czasie dorzucamy dynię z pietruchą obok ziemniaków i marchwi. Wszystkie warzywa powinny być mięciutkie już po 20 minutach ale można zostawić trochę dłużej o ile nic się nie przypala. Gdy są już dobre wyjmujemy blachę i wybieramy pietruszkę.
Dynię wrzucamy do garnczka, dodajemy mleko i blenderujemy na krem. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać jeszcze mleka lub wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy kurkumą, cytryną i cukrem i mieszamy mikserem. Dorzucamy upieczone ziemniaki i marchewkę i podajemy.
Natalia dziś do zupy zażyczyła sobie bułeczkę - moczyła i do buzi! Mnie bardzo smakowała ta zupa - jednak pieczone warzywa mają zupełnie inny wymiar smaku.
SMACZNEGO SIOSTRY!
obłędny przepis! super! :D :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda ta zupka i córcia urocza :) zapraszam http://mama-laurki-testuje.bloog.pl/
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam nigdy zupy z pieczonych warzyw, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńzupełnie inny mają smak - jakby maksymalny. Teraz zrobię pomidorową z pieczonych pomidorów, podobno jest mega!!
Usuńwlasnie dzis jaldam krem z dyniu :D
OdpowiedzUsuńA u mnie dynie zniknęły i nie zdążyłam kupić :( No nic, wypada mi zaczekać, aż ponownie pojawią się w sklepach.
OdpowiedzUsuń