Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

06.07.2012

NA WEEKEND mama gotuje ZUPY DLA PRZEDSZKOLAKA



Składniki
na bulion

  • Młoda włoszczyzna
  • Cebula
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej


na ogórkową

  • 100ml kwasu spod ogórków kiszonych
  • 3 ogórki średni, twarde
  • 1-2 ziemniaki
  • 1/3 łyżeczki koperku suszonego lub łyżeczka świeżego
  • 1/2 łyżeczki masła, u mnie roślinne



na pomidorową

  • Puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 100-150ml pasty pomidorowej z kartonu
  • 45g brązowego ryżu
  • Poszatkowana natka pietruszki


Przygotowanie


Bulion przygotowujemy z 1,5 litra wody, obranych warzyw, przypalonej na gazie cebuli i przypraw. Gdy wywar jest gotowy przecedzamy go i odstawiamy do ustania. Potem powoli dzielimy na dwie części tak aby nie zlać nierozpuszczonych przypraw, które zebrały się na dnie. Z jednej części zrobimy ogórkową a z drugiej pomidorową. 


Warzywa z wywaru kroimy jak do zupy. Moja córka nie wybrzydza i zjada nawet pokrojonego w zupie selera - sami zdecydujcie czy dodawać wszystkie warzywa czy tylko marchewki. Do pomidorowej wrzucimy połowę pokrojonej marchewki a do ogórkowej resztę warzyw.


Do części na ogórkową wlewamy kwas i pokrojone w kostkę ziemniaki lub jednego dużego. Gotujemy aż zmiękną. Gdy ziemniaczki są miękkie wrzucamy pokrojone ogórki. Moja Natalka lubi ogórki w plasterkach więc tak kroję ale równie dobrze można zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jak wszystko zmięknie dodajemy resztę warzyw, masło i koperek. Pysznie i aromatycznie!




Do części bulionu na pomidorową wlewamy puszkę pomidorów i wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu. Gdy ryż będzie miękki zagęszczamy zupę koncentratem lub przecierem z kartonu. Dodajemy marchewkę. Mięciutko i treściwie!




Z tej ilości wychodzą 4 porcje zupy dla mojej 2,5-latki. W dodatku są to jej ulubione zupy...no może jedne z najulubieńszych bo ona generalnie uwielbia zupy...ma to po mamie ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. mój 4 latek i roczniaczek dołączają do fan clubu zupek:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. A na deser dorzuć sorbet z grycana + swieze owoce (np. jagody + maliny do sorbetu cytrynowego) i masz po zdrowym obiadku zdrowy i niskokaloryczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Nie tylko dla dzieci. ;)

    OdpowiedzUsuń