Składniki
- 1/2kg młodego bobu, ugotowanego i obranego
- Sałata rzymska
- Dymka cukrowej cebuli
- 20 pomidorków migdałowych
- 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
- Sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki świeżej trybuli lub 1/5 suszonej (na czubek po prostu ;) )
- 1/2 łyżeczki świeżego lubczyku lub 1/5 suszonego
- 1/2 łyżeczki świeżego koperku lub 1/5 suszonego
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- Sól do smaku
Przygotowanie
Sałatę rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę szatkujemy ze szczypiorem i mieszamy. Dodajemy bób. Sos szykujemy łącząc składniki. Całość mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ta sałatka mnie absolutnie zachwyciła. Przygotowała ją moja mama i od razu poprosiłam ją o przepis i jak dobra siostra tutaj go Wam podaję dalej ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Patrze, zaglądam tutaj i co ja widzę? Mój ukochany bób! Dzisiaj kupiłam nowy i świeżutki i nie mogę się doczekać wieczoru aż go przygotuję na kolację:)
OdpowiedzUsuństrasznie trudna wydaje mi się dieta South Beach, tzn nie mam pojęcia jak się za to zabrać :(
OdpowiedzUsuńzapraszamy do zakładki "krótko o SB"... poczytaj i zadaj konkretne pytanie- w miarę możliwości odpowiemy - pytania wpisz pod opisem diety :-)
Usuńmówiłam raczej ogólnie, ale dziękuję:)
Usuńuwielbiam sezonowe warzywa ;)
OdpowiedzUsuń