Składniki
na 4 porcje- 400ml Kefiru
- Ogórek
- 2 całe szczypiory młodej dymki
- Ząbek czosnku
- Łyżka świeżego koperku drobno pokrojonego
- Garstka orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
Ogórka obieramy i połowę ucieramy do miski na małych oczkach a połowę na dużych. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy w miseczce z solą, dokładamy do ogórka. Mieszamy i dosypujemy koperek a potem drobno pokrojony szczypior i poszatkowane orzechy. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas żeby smaki się przegryzły. Można również zblendować - ja akurat lubię jak mi coś na łyżce pływa :). Zimny kefir dokładamy tuż przed podaniem. Chłodnik dobrze mieszamy i nakładamy do miseczek.
To pyszny, ogórkowo-koperkowy chłodnik. Przepisów na niego znalazłam bardzo dużo - można go robić z gęstego jogurtu, z mleka zsiadłego a nawet dodawać do niego kruszony lód. Jakkolwiek go nie zrobimy to bardzo dobry pomysł aby go przygotować podczas upalnych dni, bo jest sycący i lekki jednocześnie a na następny dzień również jest świetny - orzechowo-czosnkowy :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
U mnie będzie dziś zupka toskańska i ciepełki jak mało, kurde dlaczego w Polskiej pogodzie tak trudno o złoty srodek!? Kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńpogodą się nie martwię, bardziej o rolników w tym kontekście się martwię...:(
UsuńZajrzę na zupę do Ciebie ;)
nie mogę się oprzeć tej miseczce <3
OdpowiedzUsuńNie musisz Kochana! Tanie, szybkie i nawet stojąc w lodówce dwa dni świetnie smakuje!! Polecam! ;)
Usuńw hotelu Hit w bułgarskiej Rawdzie to jedna z niewielu zjadliwych rzeczy:P do tego nawet dość dobry, chociaż nieco za słony. choć upały u mnie się już skończyły (całe szczęście!) to i tak zrobię sama, będzie lepszy:) ps. a skąd macie taki ładny talerz?
OdpowiedzUsuńte talerze to rodzinna pamiątka :)
UsuńChłodnik świetny, a zastawa wprost przepiękna:)
OdpowiedzUsuńw lato uwielbiam chłodniki :D
OdpowiedzUsuńTarator :) my kroimy ogórki w kostkę i na rozwodnionej maślance - pyyyycha :)
OdpowiedzUsuń