Dietetycznie Siostro!

12.07.2012

na POLSKI UPAŁ proponujemy BUŁGARSKI CHŁODNIK





Składniki
na 4 porcje
  • 400ml Kefiru
  • Ogórek
  • 2 całe szczypiory młodej dymki
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka świeżego koperku drobno pokrojonego
  • Garstka orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli









Przygotowanie


Ogórka obieramy i połowę ucieramy do miski na małych oczkach a połowę na dużych. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy w miseczce z solą, dokładamy do ogórka. Mieszamy i dosypujemy koperek a potem drobno pokrojony szczypior i poszatkowane orzechy. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas żeby smaki się przegryzły. Można również zblendować - ja akurat lubię jak mi coś na łyżce pływa :). Zimny kefir dokładamy tuż przed podaniem. Chłodnik dobrze mieszamy i nakładamy do miseczek.



To pyszny, ogórkowo-koperkowy chłodnik. Przepisów na niego znalazłam bardzo dużo - można go robić z gęstego jogurtu, z mleka zsiadłego a nawet dodawać do niego kruszony lód. Jakkolwiek go nie zrobimy to bardzo dobry pomysł aby go przygotować podczas upalnych dni, bo jest sycący i lekki jednocześnie a na następny dzień również jest świetny - orzechowo-czosnkowy :)


W wersji LIGHT

SMACZNEGO SIOSTRY!

9 komentarzy:

  1. U mnie będzie dziś zupka toskańska i ciepełki jak mało, kurde dlaczego w Polskiej pogodzie tak trudno o złoty srodek!? Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pogodą się nie martwię, bardziej o rolników w tym kontekście się martwię...:(
      Zajrzę na zupę do Ciebie ;)

      Usuń
  2. nie mogę się oprzeć tej miseczce <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz Kochana! Tanie, szybkie i nawet stojąc w lodówce dwa dni świetnie smakuje!! Polecam! ;)

      Usuń
  3. w hotelu Hit w bułgarskiej Rawdzie to jedna z niewielu zjadliwych rzeczy:P do tego nawet dość dobry, chociaż nieco za słony. choć upały u mnie się już skończyły (całe szczęście!) to i tak zrobię sama, będzie lepszy:) ps. a skąd macie taki ładny talerz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te talerze to rodzinna pamiątka :)

      Usuń
  4. Chłodnik świetny, a zastawa wprost przepiękna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w lato uwielbiam chłodniki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarator :) my kroimy ogórki w kostkę i na rozwodnionej maślance - pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń