lipca 14, 2012

SZARLOTKA bez mąki ale Z BRZOSKWINIĄ :P



Przedstawiam szarlotkę, która zrobiła największą furrorę w sieci!!!
Szarlotka bez mąki, cukru!

SZARLOTKA TRADYCYJNA: 6321kcal / 81g B / 969g W / 234g T
KONTRA MOJA SZARLOTKA: 2175kcal / 60g B / 275g W / 92g T


Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.









Uwielbiam tą szarlotkę! Tak jak i Wy ją kochacie!

Jeśli jeszcze nie znacie tego cista to koniecznie spróbujcie tym bardziej, że jest banalnie proste.

53 komentarze:

  1. Pewnie nie powiem nic oryginalnego , no ale muszę .... Ślinka mi cieknie na sam widok !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Z chęcią bym zjadła wielki kawał:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie! Zupełnie inaczej niż wszystkie szarlotki, a dodanie brzoskwini - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany, tożto jedna z najbardziej wypasionych szarlotek jakie widziałam :D Trudno uwierzyć, że dietetyczna...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, na bank wypróbuję jak skończę 1 fazę SB, nawiasem po raz nty hehee.

    OdpowiedzUsuń
  6. a co z miodem,gdzie go dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no własnie mnie olśniło, że nie wspomniałam o tym - już poprawiłam. Miodem polewamy każdą warstwę owoców ;)

      Usuń
  7. prykladam sie do tego ciasta, tylko musze manne kupic :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Siostry, ja tu próbuję się ostro trzymać dietki kopenhaskiej
    , a Wy mnie tak dopingujecie? Zaraz chyba zacznę piec... Przez WAS! Miejcie na sumieniu moje oponki na brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, hej!! To zjedz tylko kawałek!! reszta dla nas! :D:D

      Usuń
  9. świetne! robiłam kiedyś, tylko, że z użyciem mąki http://www.prozdrowie.pl/Spolecznosc/Blog/JESTEs-TYM-CO-JESZ--/2012/2/6/Z-cyklu-studenckie-gotowanie-jablecznik

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno zrobię to ciasto - wygląda obłędnie. Napisz mi proszę tylko na jaką tortownicę są to proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  11. hmm ciekawe ile kcal ma caaaale ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. czy można formę zamiast masłem posmarować jednak oliwą z oliwek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można - kuchnia to laboratorium - proponuję eksperymentować :)

      Usuń
  13. Wspaniała szarlotka,taka kusząca-tylko czym można zmielić otręby?Mam maszynkę ale chyba za duże są otwory do zmielenia otręb :D ?Pomoże ktoś byłabym wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
  14. blenderem lub w młynku do kawy - tylko, że druga opcja jest BARDZO pracochłonna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieliłam w młynku do kawy. Prosto, szybko, czysto. Wyszło na 3 razy chyba. Polecam młynek ;)

      Usuń
  15. Dziękuję za odpowiedzi,chyba zakupie młynek do kawy ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zastąpic mleko w proszku? Mam tylko kilka łyżek i nie mam pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Piecze się. Niczym nie wysmarowałam tortownicy, liczę na cud silikonu, że jakoś będę mogła wyjąć ciasto. Na wierzch posypałam zwykłym masłem bo roślinnego zapomniałam kupić. Jeszcze na to płatki owsiane, płatki migdałów i opruszyłam mąką pełnoziarn. Dam znać czy wyszło - bo nie w 100% przepisowo, większa forma i chyba większe jabłka, no i nektarynki zamiast brzoskwiń ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zakochałam się w Waszym blogu ! Jesteście moją inspiracją! Zwłaszcza,że sama lubię zdrowe życie,jedzenie i wszystko co z tym związane. Zapraszam też do mojego bloga. No i dziękuję Wam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepraszam,to może głupie pytanie, ale po co jest to masło u góry?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma głupich pytań! są tylko głupie odpowiedzi! :)

      Masło to nawilżenie i tłuszcz, który zapewni, że ciasto będzie się z wierzchu piekło a nie wysychało - wejdzie w otręby, mannę i je upiecze. Jak się rozpuści to przedostanie się wgłąb ciasta co też pomoże składnikom nabrać odpowiednią konsystencję. Czyli jako nawilżenie, zagęszczacz i składnik wspomagający pieczenie - nie można go zastąpić ani wodą ani syropem czy musem z owoców. Tłuszcz się nie pali w takiej temperaturze. Reasumując to masło, to bardzo ważny składnik warunkujący wręcz upieczenie się ciasta :)

      Usuń
  20. Dzisiaj upiekłam to ciasto, ale na otrębach owsianych (czy to ma znaczenie jakie otręby?). Nie było brzoskwini w sklepie, więc zmniejszyłam ilość jabłek, a dodałam 7 małych śliwek i jedno opakowanie malin zmiksowanych - wyszło pysznie!
    Mam też pytanie - czy cukier trzcinowy mogę zastąpić stewią w płynie? Wiem, że cukier jest w składnikach sypkich, to móże wtedy stewia w tabletkach jakoś pokruszyć?
    Ciasto mi też raczej nie wyrosło jakoś specjalnie - co może być tego przyczyną?

    Dziękuję za odpowidź - Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Hej, macie fajne przepisy na blogu, ale niestety wiele z nich jest źle otagowanych. Tego ciasta na przykład nie można jeść na II fazie south beach, gdzie niedozwolona jest kasza manna...

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam to ciasto w piątek i stwierdzam, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam :)
    A dziś smakowała jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam ją wczoraj ale bez brzoskwiń i powiem szczerze jest świetna!, rewelacyjny przepis!Będę robiła częściej! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  24. Też zrobiłam bez brzoskwiń ale smaku jej to chyba nie ujęło :) jest naprawdę smaczna, prosta w przygotowaniu... kocham takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kocham jak zostawiacie mi takie komentarze ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Znam to ciasto w wersji trochę skromniejszej jeszcze z okresu kiedy w sklepach był zaledwie ocet. Mąkę, cukier dostawało się po znajomości albo po wystaniu w dłuuuuugich kolejkach. Nie było tam miodu i brzoskwiń ale i tak smakowało, pewnie bardziej niż dzisiaj z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  26. Cuuuudowna szarlotka! Najlepsza jaka jadlam, bede modyfikowac i dawac rozne owoce, niebo w gebie.
    Uzylam kaszy manny waniliowej, wyszlo przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaaak - wiem :) jest boska! :):)
      kombinujcie i jedzcie! ;)
      pozdrawiam!

      Usuń
  27. pyszna ! pyszna !
    ze względu na to ze miałam dość słodkie jabłka dałam tylko na jedną warstwę miodu, a na drugą trochę soku z cytryny ! wyszło pyszne ! (chociaż o drobinę za słodkie)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mozna użyc jakiegos słodzika zamiast cukru trzcinowego?

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja nie widzę tu żadnego przepisu... Gdzie on jest?

    OdpowiedzUsuń
  30. Dokładnie,nigdzie tych przepisów nie można otworzyć....;/

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie, jak otworzyć przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  32. No też mam z tym problem, czekamy na rozwiazanie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam to ciasto w piątek i stwierdzam, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Mozna użyc jakiegos słodzika zamiast cukru trzcinowego?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger