Przedstawiam szarlotkę, która zrobiła największą furrorę w sieci!!!
Szarlotka bez mąki, cukru!
SZARLOTKA TRADYCYJNA: 6321kcal / 81g B / 969g W / 234g T
KONTRA MOJA SZARLOTKA: 2175kcal / 60g B / 275g W / 92g T
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Uwielbiam tą szarlotkę! Tak jak i Wy ją kochacie!
Jeśli jeszcze nie znacie tego cista to koniecznie spróbujcie tym bardziej, że jest banalnie proste.
Jeśli jeszcze nie znacie tego cista to koniecznie spróbujcie tym bardziej, że jest banalnie proste.
Pewnie nie powiem nic oryginalnego , no ale muszę .... Ślinka mi cieknie na sam widok !
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Z chęcią bym zjadła wielki kawał:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Zupełnie inaczej niż wszystkie szarlotki, a dodanie brzoskwini - bomba :)
OdpowiedzUsuńRany, tożto jedna z najbardziej wypasionych szarlotek jakie widziałam :D Trudno uwierzyć, że dietetyczna...
OdpowiedzUsuńRewelacja, na bank wypróbuję jak skończę 1 fazę SB, nawiasem po raz nty hehee.
OdpowiedzUsuńa co z miodem,gdzie go dodac?
OdpowiedzUsuńno własnie mnie olśniło, że nie wspomniałam o tym - już poprawiłam. Miodem polewamy każdą warstwę owoców ;)
Usuńprykladam sie do tego ciasta, tylko musze manne kupic :D
OdpowiedzUsuńSiostry, ja tu próbuję się ostro trzymać dietki kopenhaskiej
OdpowiedzUsuń, a Wy mnie tak dopingujecie? Zaraz chyba zacznę piec... Przez WAS! Miejcie na sumieniu moje oponki na brzuchu!
hej, hej!! To zjedz tylko kawałek!! reszta dla nas! :D:D
Usuńświetne! robiłam kiedyś, tylko, że z użyciem mąki http://www.prozdrowie.pl/Spolecznosc/Blog/JESTEs-TYM-CO-JESZ--/2012/2/6/Z-cyklu-studenckie-gotowanie-jablecznik
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię to ciasto - wygląda obłędnie. Napisz mi proszę tylko na jaką tortownicę są to proporcje?
OdpowiedzUsuńtortownica o średnicy 21cm
Usuńhmm ciekawe ile kcal ma caaaale ciasto
OdpowiedzUsuńokoło 3000
Usuńczy można formę zamiast masłem posmarować jednak oliwą z oliwek??
OdpowiedzUsuńmyślę, że można - kuchnia to laboratorium - proponuję eksperymentować :)
UsuńWspaniała szarlotka,taka kusząca-tylko czym można zmielić otręby?Mam maszynkę ale chyba za duże są otwory do zmielenia otręb :D ?Pomoże ktoś byłabym wdzięczna.
OdpowiedzUsuńblenderem lub w młynku do kawy - tylko, że druga opcja jest BARDZO pracochłonna
OdpowiedzUsuńJa mieliłam w młynku do kawy. Prosto, szybko, czysto. Wyszło na 3 razy chyba. Polecam młynek ;)
UsuńDziękuję za odpowiedzi,chyba zakupie młynek do kawy ;).
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpic mleko w proszku? Mam tylko kilka łyżek i nie mam pomysłu.
OdpowiedzUsuńPiecze się. Niczym nie wysmarowałam tortownicy, liczę na cud silikonu, że jakoś będę mogła wyjąć ciasto. Na wierzch posypałam zwykłym masłem bo roślinnego zapomniałam kupić. Jeszcze na to płatki owsiane, płatki migdałów i opruszyłam mąką pełnoziarn. Dam znać czy wyszło - bo nie w 100% przepisowo, większa forma i chyba większe jabłka, no i nektarynki zamiast brzoskwiń ;)
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki!
Usuńbardzo dobry, trochę przypaliłam ale co tam ;)
UsuńZakochałam się w Waszym blogu ! Jesteście moją inspiracją! Zwłaszcza,że sama lubię zdrowe życie,jedzenie i wszystko co z tym związane. Zapraszam też do mojego bloga. No i dziękuję Wam.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,to może głupie pytanie, ale po co jest to masło u góry?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
nie ma głupich pytań! są tylko głupie odpowiedzi! :)
UsuńMasło to nawilżenie i tłuszcz, który zapewni, że ciasto będzie się z wierzchu piekło a nie wysychało - wejdzie w otręby, mannę i je upiecze. Jak się rozpuści to przedostanie się wgłąb ciasta co też pomoże składnikom nabrać odpowiednią konsystencję. Czyli jako nawilżenie, zagęszczacz i składnik wspomagający pieczenie - nie można go zastąpić ani wodą ani syropem czy musem z owoców. Tłuszcz się nie pali w takiej temperaturze. Reasumując to masło, to bardzo ważny składnik warunkujący wręcz upieczenie się ciasta :)
Dzisiaj upiekłam to ciasto, ale na otrębach owsianych (czy to ma znaczenie jakie otręby?). Nie było brzoskwini w sklepie, więc zmniejszyłam ilość jabłek, a dodałam 7 małych śliwek i jedno opakowanie malin zmiksowanych - wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuńMam też pytanie - czy cukier trzcinowy mogę zastąpić stewią w płynie? Wiem, że cukier jest w składnikach sypkich, to móże wtedy stewia w tabletkach jakoś pokruszyć?
Ciasto mi też raczej nie wyrosło jakoś specjalnie - co może być tego przyczyną?
Dziękuję za odpowidź - Pozdrawiam!
Hej, macie fajne przepisy na blogu, ale niestety wiele z nich jest źle otagowanych. Tego ciasta na przykład nie można jeść na II fazie south beach, gdzie niedozwolona jest kasza manna...
OdpowiedzUsuńDZIĘKI!!! poprawione ;)
UsuńZrobiłam to ciasto w piątek i stwierdzam, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam :)
OdpowiedzUsuńA dziś smakowała jeszcze lepiej :)
Miło mi słyszeć :) Dziękuję!
UsuńZrobiłam ją wczoraj ale bez brzoskwiń i powiem szczerze jest świetna!, rewelacyjny przepis!Będę robiła częściej! ;-))
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo się cieszę :)
UsuńTeż zrobiłam bez brzoskwiń ale smaku jej to chyba nie ujęło :) jest naprawdę smaczna, prosta w przygotowaniu... kocham takie przepisy
OdpowiedzUsuńA ja kocham jak zostawiacie mi takie komentarze ;)
UsuńPozdrawiam!
Znam to ciasto w wersji trochę skromniejszej jeszcze z okresu kiedy w sklepach był zaledwie ocet. Mąkę, cukier dostawało się po znajomości albo po wystaniu w dłuuuuugich kolejkach. Nie było tam miodu i brzoskwiń ale i tak smakowało, pewnie bardziej niż dzisiaj z miodem.
OdpowiedzUsuńCuuuudowna szarlotka! Najlepsza jaka jadlam, bede modyfikowac i dawac rozne owoce, niebo w gebie.
OdpowiedzUsuńUzylam kaszy manny waniliowej, wyszlo przepysznie!
taaaak - wiem :) jest boska! :):)
Usuńkombinujcie i jedzcie! ;)
pozdrawiam!
pyszna ! pyszna !
OdpowiedzUsuńze względu na to ze miałam dość słodkie jabłka dałam tylko na jedną warstwę miodu, a na drugą trochę soku z cytryny ! wyszło pyszne ! (chociaż o drobinę za słodkie)
gdzie znajde przepis? ;)
OdpowiedzUsuńMozna użyc jakiegos słodzika zamiast cukru trzcinowego?
OdpowiedzUsuńJa nie widzę tu żadnego przepisu... Gdzie on jest?
OdpowiedzUsuńDokładnie,nigdzie tych przepisów nie można otworzyć....;/
OdpowiedzUsuńWłaśnie, jak otworzyć przepis :(
OdpowiedzUsuńNo też mam z tym problem, czekamy na rozwiazanie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto w piątek i stwierdzam, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrawda - jest wypasiona, chrupiąca i pyszna :)
UsuńMozna użyc jakiegos słodzika zamiast cukru trzcinowego?
OdpowiedzUsuńoczywiście - słodzisz czym chcesz
UsuńA gdzie przpepis ;) ?
OdpowiedzUsuń