Składniki:
- 250 g truskawek
- kawałeczek arbuza
- 1/3 mango - opcjonalnie - ja akurat miałam w lodówce
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml serka rikotta lub naturalnego homogenizowanego
- 2 łyżki miodu
- ok. 3 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Truskawki kroimy na 4 części, arbuza na kawałki (ja wydrążyłam go łyżeczką od herbaty i wyszły prawie kuleczki). Mango pokroiłam drobno - jeżeli nie macie mango - omińcie je lub dodajcie inny owoc.
Jogurt miksujemy z serkiem i miodem. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku. Ilość żelatyny dostosowujemy do zaleceń producenta - bieżemy ilość zalecaną na pół litra płynu.
Masę jogurtową mieszamy z żelatyną.
Owoce układamy w pucharkach, miseczkach, kieliszkach lub w czym tam możemy - i zalewamy masą jogurtową.
Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Deser ma specyficzny ricottowy smak - trzeba go lubić. Dlatego jeżeli nie lubicie ricotty to użyjcie zwykłego serka homogenizowanego lub 500 ml jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz