Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

08.06.2012

KOLOROWE muffinki BEZ MĄKI



Składniki
  • 250g puree z fasoli
  • garść rodzynek
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
  • 2 łyżki kakao bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka słodziku w płynie lub inne słodzidło według uznania

Przygotowanie

W misce mieszmay puree z jajkami, sodą, proszkiem do pieczenia, słodzikiem. Z całości oddzielamy do innej miski 1/3 porcji. Do tej mniejszej porcji dodajemy kakao a do większej porcji dodajemy rodzynki i ocet. Obie masy dobrze mieszamy i wlewamy do foremki muffinkowej. Ja zrobiłam to bez większych kombinacji - na spód masa kakaowa a potem do końca masa jasna. Pieczemy na 180* do 35 minut. Możemy pozwolić ostygnąć muffinkom w piekarniku. Jemy po ostygnięciu!




Domieszka octu jabłkowego bardzo fajnie wpłynęła na smak i aromat ciasta. Jeśli znacie ciasto fasolowe to będziecie miło zaskoczeni. Poza tym smaczniuchne i slodziuchne jak zawsze. Pamiętajcie, że na diecie SB nie jemy ich więcej niż dwie - trzy muffiny dziennie :)



SMACZNEGO SIOSTRY!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. o matko, matko!!! :-)
      do puree z fasoli i jajek dodajemy - sorki!!!

      Usuń
    2. Ach, dałam trochę tu, trochę tu, myślę, że i tak przepyszne wyjdą :D Już rosną w piekarniku!

      Usuń