Składniki
- 250g puree z fasoli
- garść rodzynek
- 3 jajka
- 6 łyżek mleka granulowanego odtłuszczonego
- 2 łyżki kakao bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka słodziku w płynie lub inne słodzidło według uznania
Przygotowanie
W misce mieszmay puree z jajkami, sodą, proszkiem do pieczenia, słodzikiem. Z całości oddzielamy do innej miski 1/3 porcji. Do tej mniejszej porcji dodajemy kakao a do większej porcji dodajemy rodzynki i ocet. Obie masy dobrze mieszamy i wlewamy do foremki muffinkowej. Ja zrobiłam to bez większych kombinacji - na spód masa kakaowa a potem do końca masa jasna. Pieczemy na 180* do 35 minut. Możemy pozwolić ostygnąć muffinkom w piekarniku. Jemy po ostygnięciu!
Domieszka octu jabłkowego bardzo fajnie wpłynęła na smak i aromat ciasta. Jeśli znacie ciasto fasolowe to będziecie miło zaskoczeni. Poza tym smaczniuchne i slodziuchne jak zawsze. Pamiętajcie, że na diecie SB nie jemy ich więcej niż dwie - trzy muffiny dziennie :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
a gdzie mleko??
OdpowiedzUsuńo matko, matko!!! :-)
Usuńdo puree z fasoli i jajek dodajemy - sorki!!!
Ach, dałam trochę tu, trochę tu, myślę, że i tak przepyszne wyjdą :D Już rosną w piekarniku!
Usuń