Składniki
na 4 pomidory
- 4 średnie pomidory
- 10dkg brokułów z pary
- 2 jajka na twardo
- 1 szalotka
- 10 szprotek wędzonych
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki koperku świeżego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidorki ścinamy i wydrążamy delikatnie środek z pesteczkami i ciut miąższu. Ugotowane brokuły miażdżymy widelcem z koperkiem i łyżeczką oliwy. W oddzielnej misce rozgniatamy widelcem jajka, dorzucamy poszatkowaną szalotkę i pokrojone szprotki. Ja jadam szprotki wędzone w całości - odcinam łebki i ogonki. Mieszamy nadal ugniatając widelcem - wyjmujemy co większe ości. Dokładamy majonez, sól i pieprz według uznania.
Pomidorki wypełniamy w połowie brokułami a drugą połowę pastą. Posypujemy koperkiem. Brokuły utworzą zielony spód co widać po rozcięciu pomidora. Pomidory dały radę ponad 24 godziny w lodówce ;)
To świetna przekąska i...obiad. Może Was to zdziwi ale wczoraj na obiad zjadłam 2 takie pomidory, zagryzłam jeszcze do tego kawałek zielonej papryki i starczyło - pysznie, zdrowo i lekko!
SMACZNEGO SIOSTRY!
pyszny pomidor wypchany po brzegi ;)
OdpowiedzUsuńładnie podane danie:) oczy jedzą.
OdpowiedzUsuńJa pomidorki faszeruję zazwyczaj mięskiem z ryżem :)
OdpowiedzUsuńa ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPomidor i wędzona szprotka! Pysznie brzmi
OdpowiedzUsuńpyszne te pomidorki!
OdpowiedzUsuńjesli chodzi o faszerowanie to jednak wole bakłazany i paprykę, ale farsz skopjuje ;)
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienie!
OdpowiedzUsuńJa obiady lubię ciepłe, ale takie pomidory na kolację albo śniadanie do pracy są idealne :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodatkiem szprotki :)