Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.06.2012

pomidor NAFASZEROWANY ZDROWIEM!



Składniki
na 4 pomidory
  • 4 średnie pomidory
  • 10dkg brokułów z pary
  • 2 jajka na twardo
  • 1 szalotka
  • 10 szprotek wędzonych
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki koperku świeżego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz


Przygotowanie


Pomidorki ścinamy i wydrążamy delikatnie środek z pesteczkami i ciut miąższu. Ugotowane brokuły miażdżymy widelcem z koperkiem i łyżeczką oliwy. W oddzielnej misce rozgniatamy widelcem jajka, dorzucamy poszatkowaną szalotkę i pokrojone szprotki. Ja jadam szprotki wędzone w całości - odcinam łebki i ogonki. Mieszamy nadal ugniatając widelcem - wyjmujemy co większe ości. Dokładamy majonez, sól i pieprz według uznania. 




Pomidorki wypełniamy w połowie brokułami a drugą połowę pastą. Posypujemy koperkiem. Brokuły utworzą zielony spód co widać po rozcięciu pomidora. Pomidory dały radę ponad 24 godziny w lodówce ;)




To świetna przekąska i...obiad. Może Was to zdziwi ale wczoraj na obiad zjadłam 2 takie pomidory, zagryzłam jeszcze do tego kawałek zielonej papryki i starczyło - pysznie, zdrowo i lekko!

SMACZNEGO SIOSTRY!

9 komentarzy:

  1. pyszny pomidor wypchany po brzegi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie podane danie:) oczy jedzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pomidorki faszeruję zazwyczaj mięskiem z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidor i wędzona szprotka! Pysznie brzmi

    OdpowiedzUsuń
  5. jesli chodzi o faszerowanie to jednak wole bakłazany i paprykę, ale farsz skopjuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja obiady lubię ciepłe, ale takie pomidory na kolację albo śniadanie do pracy są idealne :)
    Fajny pomysł z dodatkiem szprotki :)

    OdpowiedzUsuń