Składniki
- 1/2kg brokułów
- 10 suszonych pomidorów
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, u mnie 1,5% tłuszczu
- 1 łyżeczka masła roślinnego (opcjonalnie - ja dodałam)
- Garstka świeżych listków mięty
- Sól, pieprz biały, kolendra
Przygotowanie
Brokuły gotujemy na parze (20min.) przekładamy do miski i dokładamy masło, sól, poszatkowane liście mięty, pieprz i kolendrę (po około 1/5 łyżeczki) i ubijamy na puree dokładając jogurt po łyżce - tak aby puree nie było zbyt "wodniste". Na koniec dorzucamy pokrojone pomidory i mieszamy. Puree gotowe.
Pachnie miętowo, jest mięciutkie i pyszne - świetny aromatyczny zamiennik ziemniaków do obiadu a pomidorki są jak wisienki na torcie :). Świetny dodatek do makaronu lub pieczeni.
SMACZNEGO SIOSTRY!
muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpycha! koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńgóra brokułowa na tak :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brokuły:)
OdpowiedzUsuńniby zwykly borkul a wyglada pieknie ;)
OdpowiedzUsuńBrokuły na TAK!:) Ja robię podobną masę z marchewek;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! bardzo lubię brokuły, ale gotowane przyprawione ulubionymi przyprawami lub z sosem czosnkowym już zaczynały mi się nudzić, a tu taki fajny pomysł, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńSmaczne, jednak dla mnie kolendra ma zbyt intensywny smak do tego dania.
OdpowiedzUsuń