Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

17.06.2012

MIĘTOWY BROKUŁ zamiast ziemniaków



Składniki

  • 1/2kg brokułów
  • 10 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, u mnie 1,5% tłuszczu
  • 1 łyżeczka masła roślinnego (opcjonalnie - ja dodałam)
  • Garstka świeżych listków mięty
  • Sól, pieprz biały, kolendra





Przygotowanie


Brokuły gotujemy na parze (20min.) przekładamy do miski i dokładamy masło, sól, poszatkowane liście mięty, pieprz i kolendrę (po około 1/5 łyżeczki) i ubijamy na puree dokładając jogurt po łyżce - tak aby puree nie było zbyt "wodniste". Na koniec dorzucamy pokrojone pomidory i mieszamy. Puree gotowe.






Pachnie miętowo, jest mięciutkie i pyszne - świetny aromatyczny zamiennik ziemniaków do obiadu a pomidorki są jak wisienki na torcie :). Świetny dodatek do makaronu lub pieczeni.

SMACZNEGO SIOSTRY!

8 komentarzy:

  1. pycha! koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. niby zwykly borkul a wyglada pieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuły na TAK!:) Ja robię podobną masę z marchewek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! bardzo lubię brokuły, ale gotowane przyprawione ulubionymi przyprawami lub z sosem czosnkowym już zaczynały mi się nudzić, a tu taki fajny pomysł, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne, jednak dla mnie kolendra ma zbyt intensywny smak do tego dania.

    OdpowiedzUsuń