Składniki
na muffinki
- Puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 10 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, u mnie 1,5% tłuszczu
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
do kanapek
- Serek mozarella
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 świeżych listków bazylii
do koreczków
- Czerwona papryka
- 2 plasterki sera feta
Przygotowanie
Na początek muffinki - fasolę mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Wypełniamy foremkę - u mnie wyszło 7 muffinek. Pieczemy na 180* przez 35-40 minut. Do piekarnika wkładamy też paprykę - umytą i suchą, położoną na kawałku folii aluminiowej. Papryka również będzie potrzebowała czasu ale nie aż tak długo jak muffinki - pilnujmy ją i wyjmijmy po około 25 minutach. Wtedy musi ciut wystygnąć i należy ją obrać i pokroić w centymetrowej szerokości paski. Plasterki fety kroimy w kosteczki i każdą z nich zawijamy w jeden pasek. Zbijamy wykałaczką i układamy na talerzyku. Koreczków wyszło tyle co na zdjęciu - niewiele. Jeśli chcecie obdarować kilka osób zróbcie koreczków z 2-3 papryk ;)
Wystudzone muffinki kroimy na okrągłe kromeczki. Na każdą kromeczkę kładziemy plasterek mozarelli i plasterek pomidorka. Kanapeczki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowanymi listkami świeżej bazylii.
Małe meczowe slow finger food - pyszne, zdrowe i nie wchodzi w boki!
Ze szczególną dedykacją dla Brata Brata :D
SMACZNEGO KIBICE!
Piękne, a w szczególności te ślimaki:)
OdpowiedzUsuńMiałaś rację,SLOW FOOD, pasuje do moich koreczków:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aniu, coś niesamowitego!!
OdpowiedzUsuńTak, to można mecz oglądać :))
Pozdrawiam serdecznie
Ada
i pyszny meczyk :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe te muffinkowe kanapeczki! Teraz nie pozostaje nic innego jak upiec, przygotować i trzymać kciuki za chłopaków ;)
OdpowiedzUsuńJakby nasi grali tak jak Panie gotują to byliby mistrzami świata !
OdpowiedzUsuńDziękujemy
OdpowiedzUsuń