Umówiłyśmy się z Agatą na wspólne gotowanie. Agata prowadzi bloga z bardzo dobrym, zdrowym jedzeniem więc koniecznie ją odwiedźcie! Nie miałyśmy zbyt dużo czasu, bo u niej sesja a u nas dzieci więc zdecydowałyśmy, że upichcimy naleśniki na słodko. To co przygotowała Agata z blogu Dietetyczne Fanaberie znajdziecie u niej - klikajcie w baner poniżej, żeby tam trafić...
...a to co my Wam proponujemy na pyszno i zdrowo znajdziecie ponieżej ;)
Składniki
na trzy naleśniki
na trzy naleśniki
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki z płatków owsianych
- 8 łyżek mleka (u mnie 1,5%tł)
- Oliwa z oliwek do smażenia (lub patelnia do smażenia bez tłuszczu, którą może kiedyś sobie kupię!)
- 30dkg truskawek
- 30dkg rabarbaru
- 3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
- 150ml jogurtu naturalnego bez cukru max 3% tłuszczu
- Słodzidło - polecam cukier brązowy trzcinowy 3 łyżeczki
Przygotowanie
Truskawki myjemy, i kroimy bez szypułek do garnuszka. Rabarbar obieramy z pierwszej błonki i kroimy do truskawek w cienkie plasterki. Dosypujemy do tego 3 łyżki cukru brązowego. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, czasem mieszając. I marmolada gotowa :)
Jajka mieszamy z mlekiem i mąką z płatków (mąkę uzyskamy blendując płatki). Jeśli potrzeba to dodatkowo rozcieńczamy mlekiem a jeśli jaja były duże to możliwe, że musimy ciasto ciut zagęścić dodając troszkę mąki z płatków. Ciasto ma być po prostu lejące. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanej oliwie po kilka minut z każdej strony. Ślicznie się rumienią choć trzeba być dość cierpliwym.
Jogurt mieszamy ze słodzidłem - może to być tabletka słodziku ja posłodziłam brązowym cukrem.
Obliczyłam ilość kalorii dla całości i wyszło mi, że na porcję przypada 220kcal. Naleśniki są chrupiące i ślicznie pachną - są "garściejsze" od tych cienkich, mącznych. Marmolada smakuje jak świeże owoce z łubianki - bez zbędnych kombinacji są kwintesencją słodyczy truskawki i rabarbaru. Szybko, pysznie i zdrowo = czegóż chcieć więcej!?
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz