Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

01.04.2012

ŁOSOSIOWE jajka na WIELKANOC

Składniki

  • 4 jajka
  • 100g łososia wędzonego na zimno 
  • 2 łyżki sera białego chudego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego max. 3% tłuszczu
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz do smaku



Do przybrania posiekany szczypiorek i dwa małe pomidorki koktajlowe






Przygotowanie


Jajka ugotować, ostudzić, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Puste białka odłożyć na talerz. Żółtka wrzucić na sitko i razem z serem białym przetrzeć do miski. Teraz dodajemy resztę składników - pokrojonego w miarę drobno łososia, majonez, jogurt i mieszamy na masę. Dodajemy sok z cytryny i sól z pieprzem czarnym do smaku. Gotową pastą wypełniamy białka tworząc niewielkie kopczyki na jajeczkach. Układamy na talerzyk, na którym ostatecznie postawimy na stole i posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy kawałkami pomidorków. GOTOWE




Bardzo szybki i prosty sposób na fantastyczny efekt. Mam wrażenie, że te jajka rozpływają się w buzi i do tego są takie mega łososiowe - tak jak lubię!


SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. Takie jajeczka to ja bardzo chetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wykwintne, apetyczne.
    piękne na wielkanocny stół.

    OdpowiedzUsuń
  3. ile mozna miec pomysłow ;p

    bosko siostro hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w planach takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żółtka nie będą szare po ugotowaniu jeżeli jajka nie są za długo gotowane.. te chyba były :) a wtedy farsz ma ładniejszy kolor.

    OdpowiedzUsuń