Dietetycznie Siostro!

02.04.2012

KURCZAK CURRY z pomidorami



Składniki
na 4 porcje


  • 2 udka kurczaka
  • 300 ml wywaru/bulionu
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku
  • Kawałek imbiru (2 cm)
  • 5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki masła
  • sól


Przygotowanie


Mięso sprawiamy - obieramy ze skórki, wyjmujemy kości, tniemy na kawałki. Z kości możemy przygotować wywar - wkładamy je do garnka i razem z marchewką, pietruszką i kawałkiem selera gotujemy wywar z pół litra wody (oczywiście solimy i pieprzymy). Masło klarujemy i wylewamy na patelnię. Dla tych co nie robili tego jeszcze: masełko wkładamy do garnuszka i podgrzewamy tak aby się rozpuściło. Szum zbieramy a sklarowane masło przelewamy na patelnię. Trzeba być czujnym, bo na dnie może również pozostać ciut szumu. Na maśle podsmażamy pokrojoną w pół krążki cebulę, i posiekany czosnek i imbir. Gdy wszystko zacznie się lekko rumienić dodajemy curry. Przesmażamy jeszcze parę minut i dodajemy mięso. Smażymy dotąd aż mięso się przysmaży z obu stron. 




Do czystego garnuszka wlewamy 300 ml wywaru lub bulionu innego pochodzenia :). Teraz wywar/bulion zagęszczamy koncentratem i przekładamy wszystko z patelni, dodajemy listki laurowe i dusimy 30 minut na wolnym ogniu. GOTOWE.



To odtłuszczona wersja kurczaka w curry - bez śmietany i z minimalną ilością masła. Koncentrat zagęszcza sos ale nie ujmuje intensywności curry - więc kurczak nadal zadowoli miłośników przyprawy od, której nazwę wzięła to indyjska potrawa :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

16 komentarzy:

  1. Aaaaale to ładnie i smakowicie wygląda! Nawet bez śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglada! Ja zwykle zamiast koncentratu uzywam po prostu pomidorow z puszki. Bardzo podoba mi sie ten kolorowy talerzyk...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tym razem specjalnie koncentrat żeby właśnie gęściocha się zrobiła. A talerz przywiozłam sobie ze Stambułu - prawda, że cudowny? :)

      Usuń
  3. mmm aż kusi żeby wyróbować. takie proste, a pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! To coś dla mnie jak tylko dojdę do drugiej fazy SB:)
    Wersja dietetyczna bez śmietany, a ja dodam sobie jednak łyżkę greckiego light i też będzie chyba dietetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zrobiłam podobne curry, tylko najpierw zeszkliłam cebulkę, a potem zmiksowałam ją blenderem, dodałam trochę jogurtu i później oczywiście kurczaka i dużo przypraw. Wyszło bardzo kremowe i gęste chociaż bez śmietany:D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie lubię curry.
    chociaż? ach, co mi tam! skuszę się przy najbliższej okazji xd

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi byc pycha! A jeszcze podane na tak slicznym talerzu...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm aż zgłodniałam! :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne! Próbowałam jakiś czas temu, a dzisiaj wracam do tego przepisu, bo bardzo przypadł do gustu wszystkim, którzy jedli Twoje curry. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! dzięki! też bym zjadła :)

      Usuń
  10. czy masło można zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  11. ok, zastąpiłam olejem rzepakowym ;-) I muszę powiedzieć- NIEBO W GĘBIE !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie ugotowałam tylko z piersi z kurczaka zobaczymy jak będzie smakować

    OdpowiedzUsuń