Składniki
Warzywa
40dkg brokułów
40dkg fasolki szparagowej (u mnie z mrożonki w sezonie świeża!)
Tuńczyk w kawałkach z zalewy 120g
Sos do warzyw
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki wody
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz do smaku
Chrupiący dodatek - posypka z cieciorki
Szklanka cieciorki (z puszki lub ugotowanej)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka musztardy (u mnie łagodna, delikatesowa. Wiem, że w składzie ma cukier ale ostatecznie taka znikoma ilość nie wpłynie na stężenie glukozy we krwi a jest dopuszczana na SB. Jeśli chcecie to możecie użyć Dijon bez cukru w składzie ale wtedy radzę zrezygnować z dodawania chili.)
1/2 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie
Brokuły podzielone na różyczki i fasolkę gotujemy 20 minut na parze - lub w inny sposób. Warzywa mają być jędrne i niepozbawione smaku stąd ważne aby gotowanie odbyło się na parze. Sos do warzyw przygotowujemy mieszając składniki. Tuńczyka wyrzucamy na sitko aby odsączyć zalewę.
Cieciorka będzie się chwilkę piekła - też około 15-20 minut na 180-200 stopni. Zanim wysypiemy ją na blachę mieszamy w miseczce olej z przyprawami i mieszamy w nim cieciorkę. Taką "obtoczoną" wyjmujemy na blachę i pieczemy. No i zaglądamy do niej, czasem mieszamy i gdy stwierdzimy, że kolorek ma odpowiedni to wyciągamy blachę i studzimy cieciorkę.
Warzywa wyjmujemy na liście sałaty. Posypujemy cieciorką. Polewamy sosem. Teraz na wierzch kładziemy tuńczyka i rozdajemy widelce :)
Porcja starczyła dla dwóch głodnych pań - obie najedzone, lekkie i zadowolone :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Tuńczyk lubić, cieciorkę uwielbiać!! Sałatka idealne dla mnie!
OdpowiedzUsuńTa cieciorkowa posypka musi smakowac swietnie!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne! wypróbuję u siebie kiedys:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńhmm, musze sobie wypróbować tą sałatkę
zapraszam na mojego bloga:
verde-scuro.blogspot.com
te chrupiące kawałeczki mnie szczegółnie nęcą. ;)
OdpowiedzUsuńnawet solo, jako orzeszki light ;d
już z daleka wyczułam że to ciecierzyca, kiedyś jadałam jej więcej, teraz jakoś o niej zapomniałam, ale warto by wróciła znów do diety
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia. to na samym początku przykuwa uwagę.
OdpowiedzUsuńnastępnie składniki - pierwszorzędne. a przygotowanie? bardzo proste.
jednym słowem - sałatka idealna ;]
właśnie przed chwilą popełniłam to dzieło:)
OdpowiedzUsuńdodałam jeszcze kawałki dorsza gotowanego na parze a zamiast ciecierzycy - kiełki soczewicy zielonej.
rewelacja!
Wszystko super tylko dlaczego otagowane jako wegetariańskie skoro jest tu tuńczyk ?
OdpowiedzUsuń