Składniki
...choć wiadomo, że z przyprawami trzeba postępować według smaku
Podane na kapuście i przesmażonej cukinii
Przygotowanie
Na nagrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek i cebulkę i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso i tak długo trzymamy na patelni aż nie będzie surowe - ale jeszcze nie zacznie się przysmażać (chyba, że ktoś woli bardzo wysmażone, rzecz gustu). Teraz dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zaczyna mocno gęstnieć to przykrywamy patelnię aby nie parował. GOTOWE.
- 250g mielonego indyka
- 290g pomidorów w kawałkach bez skóry (u mnie z kartonika)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 100g startego sera żółtego (u mnie 13%tł)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
...choć wiadomo, że z przyprawami trzeba postępować według smaku
Podane na kapuście i przesmażonej cukinii
Przygotowanie
Na nagrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek i cebulkę i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso i tak długo trzymamy na patelni aż nie będzie surowe - ale jeszcze nie zacznie się przysmażać (chyba, że ktoś woli bardzo wysmażone, rzecz gustu). Teraz dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zaczyna mocno gęstnieć to przykrywamy patelnię aby nie parował. GOTOWE.
Ten szybki sos przygotowałam sobie na obiad i podałam na kapuście i przesmażonej z solą cukinii pokrojonej w plasterki. Całość posypałam serem. Cztery proste kroki do fullll wyżerki czyli to co na diecie South Beach kocham! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Przepyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńno pycha prosze ja ciebie ;))
OdpowiedzUsuńQrcze, no w życiu bym na taki zestaw nie wpadła! Wygląda smakowicie i na pewno tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam parę dni temu właśnie taki obiad, wg Twojego przepisu , dla dwojga , tylko dla siebie zamiast makaronu użyłam kapusty pekińskiej . Smakowało i to bardzo :) zocha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńo matko a myślałam,ze przetestowałam wszystkie warianty obiadowe z Twojego bloga :) co za niefortunne przeoczenie :((( trzeba to KONIECZNIE naprawic!!!! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPycha! zainspirowałam się, nieco zmodyfikowałam (w sosie wylądował jeszcze starty seler, kilka pieczarek, troszkę pora).
OdpowiedzUsuńNie miałam kapusty - zastąpiłam sałatą lodową ;) którą przesmażyłam z cukinią, żeby pozbyć się wody.
A że okazało się że mam zapas czasu to poprzekładałam warstwowo zieleninę z sosem i zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.
Pomimo braku sera - REWELACJA!!
Dziękuję :*
Ja robię wersję z pokrojoną w grube paski i ugotowaną cukinią /niby że makaron ;)/ OLA
OdpowiedzUsuńNa ile porcji sa te skladniki?
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone - pycha!!!!!!
OdpowiedzUsuń