Dietetycznie Siostro!

23.03.2012

sałatka z CHRUPIĄCĄ NIESPODZIANKĄ


Składniki
Warzywa
40dkg brokułów 
40dkg fasolki szparagowej (u mnie z mrożonki w sezonie świeża!)
Tuńczyk w kawałkach z zalewy 120g


Sos do warzyw
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki wody
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz do smaku


Chrupiący dodatek - posypka z cieciorki 
Szklanka cieciorki (z puszki lub ugotowanej)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka musztardy (u mnie łagodna, delikatesowa. Wiem, że w składzie ma cukier ale ostatecznie taka znikoma ilość nie wpłynie na stężenie glukozy we krwi a jest dopuszczana na SB. Jeśli chcecie to możecie użyć Dijon bez cukru w składzie ale wtedy radzę zrezygnować z dodawania chili.)
1/2 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki soli


Przygotowanie


Brokuły podzielone na różyczki i fasolkę gotujemy 20 minut na parze - lub w inny sposób. Warzywa mają być jędrne i niepozbawione smaku stąd ważne aby gotowanie odbyło się na parze. Sos do warzyw przygotowujemy mieszając składniki. Tuńczyka wyrzucamy na sitko aby odsączyć zalewę.
Cieciorka będzie się chwilkę piekła - też około 15-20 minut na 180-200 stopni. Zanim wysypiemy ją na blachę mieszamy w miseczce olej z przyprawami i mieszamy w nim cieciorkę. Taką "obtoczoną" wyjmujemy na blachę i pieczemy. No i zaglądamy do niej, czasem mieszamy i gdy stwierdzimy, że kolorek ma odpowiedni to wyciągamy blachę i studzimy cieciorkę.




Warzywa wyjmujemy na liście sałaty. Posypujemy cieciorką. Polewamy sosem. Teraz na wierzch kładziemy tuńczyka i rozdajemy widelce :)
Porcja starczyła dla dwóch głodnych pań - obie najedzone, lekkie i zadowolone :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

9 komentarzy:

  1. Tuńczyk lubić, cieciorkę uwielbiać!! Sałatka idealne dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta cieciorkowa posypka musi smakowac swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być pyszne! wypróbuję u siebie kiedys:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tuńczyka :)
    hmm, musze sobie wypróbować tą sałatkę


    zapraszam na mojego bloga:
    verde-scuro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. te chrupiące kawałeczki mnie szczegółnie nęcą. ;)

    nawet solo, jako orzeszki light ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. już z daleka wyczułam że to ciecierzyca, kiedyś jadałam jej więcej, teraz jakoś o niej zapomniałam, ale warto by wróciła znów do diety

    OdpowiedzUsuń
  7. piekne zdjęcia. to na samym początku przykuwa uwagę.
    następnie składniki - pierwszorzędne. a przygotowanie? bardzo proste.
    jednym słowem - sałatka idealna ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie przed chwilą popełniłam to dzieło:)
    dodałam jeszcze kawałki dorsza gotowanego na parze a zamiast ciecierzycy - kiełki soczewicy zielonej.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko super tylko dlaczego otagowane jako wegetariańskie skoro jest tu tuńczyk ?

    OdpowiedzUsuń