Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
To pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na święta i na co dzień. Pięknie wygląda, ślicznie pachnie i rewelacyjnie smakuje! Wcale nie jest trudne i co najważniejsze - nie idzie w boczki ;)
Gdy na nie patrzę aż nie chce mi się wierzyć, że zostało zrobione bez mąki, tłuszczu i cukru!!
ciasto fasolowe ;o Brzmi ciekawie. :D
OdpowiedzUsuńpięknościowe jest to ciasto
OdpowiedzUsuńJak zwykle wygląda cudnie!!
OdpowiedzUsuńpyszne i dietetycznie :D
OdpowiedzUsuńz fasola? ciekawe, ale wyglada cudownie. bede musiala sprobowac :)
OdpowiedzUsuńjaki świetny blog, żałuję, że dopiero teraz was znalazłam! mam tylko małe pytanie: gdzie kupujecie fasolę z puszki (nie mogę u siebie znaleźć) i (jakkolwiek głupio to nie brzmi): jak robicie z niej puree?
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńFasolę kupuję wszędzie - nie wiem w czym problem. Według mnie jest tak samo dostępna jak groszek czy kukurydza w puszce - może po prostu nigdy nie zwróciłaś na nią uwagi? :)
A puree robię mieląc fasolę w maszynce. Może ją również potraktować blenderem albo po prostu widelcem ALE im konsystencja jest bardziej kremowa tym mniej "czuć" fasolę!
Mam pytanie jeśli chodzi o słodzik. Mianowicie chodzi o to, że słyszałam, że słodzik w płynie jest niedobry i zmienia smak deserów i ciast. Zdarzyło Ci się to? I jakiego słodziku Ty używasz?
OdpowiedzUsuńPS: Świetny blog, na pewno wypróbuję wiele przepisów ;)
Nie mam już słodziku, którego użyłam do tego przepisu. Słodzik w płynie sprawdził mi się lepiej niż w proszku czy w tabletkach. Używam tylko słodzików bez aspartamu. Z reguły substancją słodzącą jest cyklaminian sodu. Poza tym aspartamu nie wolno piec. Teraz zamówiłam stewię w płynie - czekam. Powinna przebić wszystkie słodziki. Zobaczymy...zostań z nami!
Usuńgdzie jest ten przepis oprocz ksiazki
Usuń