Dietetycznie Siostro!

07.03.2012

GAZPACHO czyli bomba witaminowa!

Składniki
5 pomidorów z puszki bez skórki 
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
1 świeży ogórek długi
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego








Przygotowanie


Pomidory, ogórka i żółtą cebulę blendujemy lub przecieramy przez tarkę na miazgę (czyli na tych oczkach do placków ziemniaczanych lub buraczków). Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą najlepiej w moździerzu ale w miseczce łyżeczką też się uda! Do czosnku dodajemy oliwę i pieprz, mieszamy z pomidorami i odstawiamy. W upalne dni można wstawić do lodówki.




Papryki i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Przed podaniem wrzucamy do pomidorów i mieszamy. Kilka kostek zostawiamy aby posypać po wierzchu. GOTOWE. 




Gazpacho w oryginale składało się z wody, oliwy i chleba i było pożywieniem ubogich rolników. Jak to dobrze, że od tamtej pory wiele się zmieniło! Według mnie to idealny koniec intensywnego dnia - zdrowy, lekki warzywny koktajl! 
Super też jako II śniadanie!
Oczywiście można tą zupę podać w miseczkach jednak jakoś mi pasowało trochę inaczej :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. BOSKO to wygląda!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bomby witaminowe i ludzi, którzy prowadzą blogi o zdrowiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sezonie koniecznie spróbuj gazpacho ze świeżych pomidorów - jest rewelacyjne!
    Mroczna_elfka

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie jest bardzo znane w Hiszpanii, jak byłam tam rok temu to wszędzie można było to kupić ;)

    OdpowiedzUsuń