Składniki
5 pomidorów z puszki bez skórki
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
1 świeży ogórek długi
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie
Pomidory, ogórka i żółtą cebulę blendujemy lub przecieramy przez tarkę na miazgę (czyli na tych oczkach do placków ziemniaczanych lub buraczków). Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą najlepiej w moździerzu ale w miseczce łyżeczką też się uda! Do czosnku dodajemy oliwę i pieprz, mieszamy z pomidorami i odstawiamy. W upalne dni można wstawić do lodówki.
Papryki i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Przed podaniem wrzucamy do pomidorów i mieszamy. Kilka kostek zostawiamy aby posypać po wierzchu. GOTOWE.
5 pomidorów z puszki bez skórki
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
1 świeży ogórek długi
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie
Pomidory, ogórka i żółtą cebulę blendujemy lub przecieramy przez tarkę na miazgę (czyli na tych oczkach do placków ziemniaczanych lub buraczków). Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z solą najlepiej w moździerzu ale w miseczce łyżeczką też się uda! Do czosnku dodajemy oliwę i pieprz, mieszamy z pomidorami i odstawiamy. W upalne dni można wstawić do lodówki.
Papryki i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Przed podaniem wrzucamy do pomidorów i mieszamy. Kilka kostek zostawiamy aby posypać po wierzchu. GOTOWE.
Gazpacho w oryginale składało się z wody, oliwy i chleba i było pożywieniem ubogich rolników. Jak to dobrze, że od tamtej pory wiele się zmieniło! Według mnie to idealny koniec intensywnego dnia - zdrowy, lekki warzywny koktajl!
Super też jako II śniadanie!
Oczywiście można tą zupę podać w miseczkach jednak jakoś mi pasowało trochę inaczej :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
BOSKO to wygląda!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bomby witaminowe i ludzi, którzy prowadzą blogi o zdrowiu :)
OdpowiedzUsuńW sezonie koniecznie spróbuj gazpacho ze świeżych pomidorów - jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńMroczna_elfka
To danie jest bardzo znane w Hiszpanii, jak byłam tam rok temu to wszędzie można było to kupić ;)
OdpowiedzUsuń